Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Влітку зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз.

Дата: 24.05.2024 13:26
Кількість переглядів: 92

Фото без описуСальмонельоз – це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується інтоксикацією, діареєю, і зневодненням. В ускладнених випадках виникають навіть абсцеси внутрішніх органів і сепсис. Ця інфекція є серйозною медичною і соціальною проблемою. Її перебіг досить складний, особливо у дітей молодшого віку і людей похилого віку. Захворювання швидко поширюється і може переходити в хронічну форму.

Серед бактеріальних кишкових інфекцій сальмонельоз стоїть на першому місці. Джерело інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, качки, кури), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. При цьому носійство може тривати від кількох днів до кількох років.

Сальмонели надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. До прикладу, у молоці за кімнатної температури зберігаються  до 10 діб, у воді відкритих водоймищ - до 120 днів, у заморожених продуктах – до 6 міс, але кип’ятіння вбиває його одразу, а при температурі 70 С0 гинуть через 5-10 хв.

Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, у тістечках з кремом на основі молока та яєць,  а також у фруктах, ягодах і овочах (якщо були помиті забрудненою водою).  

Механізм передачі інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається найчастіше харчовим шляхом. На другому місці - побутовий шлях. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок здатні мухи, таргани. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації. Дуже небезпечні гусячі та качині яйця, які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Симптоми сальмонельозу: на першому місці – симтоми інтокикації -підвищення температури до високих, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, багаторазове блювання, а в останню чергу - діарея.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету (не забуваємо, механізм передачі фекально-оральний і таким чином через немиті руки буде передаватися інфекція контактним шляхом);
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі (тому що збудник може знаходитись в сирому м’ясі і при його обробці забруднюються поверхні);
  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, після обробки сирого м̕ яса необхідно обробний інвентар обдати окропом. Ці дошки і ножі не повинні використовуватися для різання хліба, варених овочів, ковбаси, сиру і інших продуктів;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити у розчині соди (не можна в холодильник класти брудні яйця);
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць (не їжте гоголь-моголь – і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин, в разі необхідності використання сирого яйця, слід ретельно помити з милом);
  • дуже важливо дотримуватись товарного сусідства в холодильнику: зберігати сиру продукцію окремо від готової.

Тож дотримуйтесь правил, і будьте здорові!

 

Начальник відділу держнагляду

 за дотриманням санітарного законодавства

Подільського районного управління ГУ ДПСС

в Одеській області

 Наталія Димкова.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних