Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ШКІДНИКІВ ТА ХВОРОБ СГ КУЛЬТУР В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА ЛЮТИЙ 2024 РОКУ

Дата: 07.02.2024 08:30
Кількість переглядів: 61

Протягом січня на Одещині сФото без описупостерігалась нестійка з істотними опадами погода. Позитивні температури в денні години призводили до танення снігового покриву, а низькі температури в нічні години – до ожеледиці й утворення крижаної кірки. Такі погодні умови були несприятливими для розвитку і розмноження мишоподібних гризунів, що спричинило затоплення жилих нір у низинах сільськогосподарських угідь та загибель шкідників. Подальший розвиток мишоподібних гризунів значною мірою визначатимуть погодні умови.

💦У лютому за умов стабільної теплої погоди без опадів та помірної зволоженості ґрунту, слід очікувати подальшого наростання чисельності та шкодочинності гризунів, особливо молодняку, на посівах озимих культур та багаторічних травах.

🐭При масовому розмноженні гризуни сильно зріджують посіви. Важливою складовою регулювання чисельності є моніторинг розвитку та шкідливості гризунів. У разі виявлення чисельності шкідників, що перевищує економічний поріг шкодочинності (ЕПШ), який становить 3-5 кол. / 1 га на посівах озимих культур та багаторічних травах, проводять захисні заходи, застосовуючи родентициди з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

🌱При встановленні сталої температури повітря вище +5°С протягом 5-7 днів, слід очікувати відновлення живлення личинок хлібного туруна на посівах озимих зернових культур.

🧑‍🌾Велике значення в зниженні чисельності хлібної жужелиці мають організаційно-господарські й агротехнічні заходи насамперед дотримання сівозміни, зменшення частки стернових попередників під озиму пшеницю до 5-10%, своєчасне і без втрат збирання врожаю, лущення стерні, обробіток ґрунту за системою напівпару, знищення падалиці, сівба у другій половині оптимальних строків.

🌼За умов теплої погоди, значних опадів, відносної вологості повітря на рівні 60-100% та ранкових густих туманів на загущених, добре розкущених посівах озимої пшениці та ячменю слід очікувати розвитку кореневих гнилій, борошнистої роси, септоріозу та гельмінтоспоріозів (темно-бура та сітчаста плямистість). Також за умов «м’якої» зими у лютому можливий прояв снігової плісняви.

⚠️Для недопущення розповсюдження хвороб озимих зернових культур застосовують ранньовесняне обприскування посівів фунгіцидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

📝Обприскування найкраще проводити в сонячні дні при температурі повітря не менше +5 °C.

‼️Враховуючи те, що в лютневі вікна можливе проведення посіву

ранніх ярих культур, важливого значення набуватиме проведення протруєння насіння.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора