Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про роботу Подільського міського центру соціальних служб за 2023 рік

Дата: 29.01.2024 15:29
Кількість переглядів: 262

 

З метою здійснення сФото без описуоціальної роботи з дітьми, сім’ями та молоддю та надання різноманітних соціальних послуг, у місті функціонує Подільський міський центр соціальних служб.

Центр є закладом, що проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги.

У своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, наказами Одеського обласного центру соціальних служб, рішеннями Подільської міської ради Подільського району Одеської області, Виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови та іншими нормативно-правовими актами з питань сім’ї, дітей та молоді, а також Положенням про Подільський міський центр соціальних служб.

Основними завданнями центру є:

  • проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми;
  • надання особам і сім’ям з дітьми комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб згідно з переліком, затвердженим центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері сім’ї та дітей, з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин.

Протягом  2023 року соціальними послугами охоплено 480 сімей /осіб.

На міському обліку перебувало 292 сім’ї, в яких виховувались 429 дітей та 22 особи, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Взято на облік 154 сім’ї з дітьми та 14 осіб.        

Під соціальним супроводом фахівців центру перебувало 54 сім’ї / 134 дитини, що перебувають у складних життєвих обставинах та 2 особи з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вказаної категорії.

Взято під соціальний супровід 37 сімей / 96 дітей.

У тому числі на обліку центру протягом року перебувало 40 сімей, із них: 39 сімей, які опинились у опинились у складних життєвих обставинах та 1 сім’я, в якій виховуються діти під опікою, що проживають у с. Липецьке, с. Олександрівка. Із них під соціальним  супроводом перебувало 14 сімей.

Під час здійснення соціальної роботи членам сімей фахівцями центру надавалась психологічна та юридична допомога, сприяння у  вирішенні житлово–побутових умов, працевлаштування, налагодження зв’язків з членами родини та громади, допомога у отриманні реєстрації, оформленні та відновленні документів, наданні гуманітарної допомоги тощо.

В розрізі основних категорій:

  • Відповідно до чинного законодавства проводилась робота з 43 сім’ями, де  88 дітей виховує одинока матір/батько. Проведено обстеження вищевказаних сімей з метою здійснення контролю за цільовим використанням державної допомоги матерями одиначками.
  • Проведено обстеження 83 сімей з новонародженими дітьми. Фактів щодо нецільового використання зазначеної допомоги не виявлено.
  • Під соціальним супроводом фахівців центру перебувало 5 сімей військовослужбовців. Членам сімей надавалась допомога з питань поліпшення психоемоційного стану, оформлення державних соціальних допомог та інших питань.
  • 61 сім’я внутрішньо переміщених осіб отримала послугу представництва інтересів, натуральної допомоги, консультування. Крім того, внутрішньо переміщеним сім’ям з дітьми фахівцями із соціальної роботи надається допомога для  отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів,
  • Здійснювалася соціальна робота з 10 сім’ями опікунів/піклувальників у яких виховується 16 дітей під опікою, піклуванням. Членам сімей надавалася психологічна підтримка та вирішувались питання відповідно до визначених потреб.   
  • На виконання наказу Мінсоцполітики України від 11.08.2017 № 1307 "Про затвердження Державного стандарту соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування", під соціальним супроводом ПМЦСС перебувало 9 сімей вказаної категорії, в яких діти виховуються останній рік, та в які діти тільки влаштовані.
  • Крім того соціальною роботою охоплено 4 молодих особи з числа дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фахівцями із соціальної роботи центру постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, яка спрямована на попередження вчинення домашнього насильства та жорстокого поводження, в тому числі щодо насильства по відношенню до дітей.

Протягом року проводилась робота з 84 сім’ями, де вчинялося домашнє насильство, в тому числі з сім’ями, в яких вчинено насильство по відношенню до дітей чи діти стали свідками вчинення насильства.

Сім’ї, в яких вчинено насильство стосовно дітей, перебували під соціальним супроводом.

Систематично з членами сімей, які перебувають на обліку сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, здійснювалася соціальна робота щодо психологічної підтримки постраждалих від насильства, попередження повторного скоєння насильства між дорослими членами сім’ї, батьками по відношенню до дітей, популяризації здорового способу життя, відповідального батьківства тощо.

З метою здійснення соціальної роботи щодо профілактики відібрання дитини від батьків, велика увага приділялася здійсненню соціальної роботи з 22 сім’ями, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків та 14 сім’ями, де батьки вживають алкогольні напої.

На обліку перебувало 9 осіб, що відбувають покарання без позбавлення волі та повернулись з місць позбавлення волі. Особам надавалась допомога у відновленні документів, налагоджувались соціальні зв’язки тощо.

Здійснювалося соціальне супроводження трьох прийомних сімей та чотирьох ДБСТ міста Подільськ, в яких виховується 37 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дітям надавались  послуги з розвитку навичок ефективного спілкування, підготовки до самостійного життя, усвідомленого вибору професії, формування довіри та поваги до батьків, формування навичок представництва інтересів та ін. Діти мали змогу взяти участь у циклі тренінгів «Дитина без страху війни» та «Квітка стійкості». Батьки брали участь у заходах в межах групи взаємопідтимки батьків-вихователів та прийомних батьків, а також отримували індивідуальні послуги з формування довіри, вікових аспектів розвитку дітей, наслідків впливу несприятливих умов на розвиток дітей, запобігання професійному вигоранню та ін. .

Основним завданням здійснення соціальної роботи з сім’ями, в яких один із членів сім’ї має інвалідність, чи виховуються діти з інвалідністю, є допомога у набутті навичок самостійного життя дитини чи молодої людини з інвалідністю, попередження виникнення негативних явищ, прийняття та розуміння найближчим оточенням особливих потреб отримувачів послуг, створення сприятливих умов для подальшого самостійного розв’язання проблем. 

Протягом вказаного періоду, фахівцями центру надавалась допомога 100 сім’ям, в яких виховується дитина з інвалідністю чи проживає особа з інвалідністю.

З членами громади міста фахівцями центру постійно проводиться робота з метою формування толерантного ставлення до людей з інвалідністю.

Актуального значення набула проблема захисту ментального здоров’я, яка надзвичайно загострилася після початку повномасштабної війни рф проти України. Такі чинники як утрата почуття безпеки, утрата роботи й звичного, комфортного середовища, побутові негаразди, фінансові труднощі, соціальна ізоляція, невпевненість у майбутньому і тривога за рідних та близьких значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів таких як депресія, тривога, постстресові розлади.

Тому практичним психологом центру упродовж року проведені заходи з ментального здоров’я на тему: «Ти Як?»,  лекції та дискусії: «Як перемогти стрес?», «Як турбуватися про себе», «Турботливе спілкування у сім’ї», «Моє безпечне місце поруч з тим, хто мене підтримує», «Як підтримати своє ментальне здоров’я», «Як подолати страх під час бомбардування»,  «Ментальне здоров’я дітей під час війни», «Самодопомога Плюс», з питань запобігання домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, психологічні консультації.

Просити про допомогу – це нормально: звернення за психічною підтримкою не є ознакою слабкості, а навпаки є проявом сили та відповідальності за своє здоров'я. Адже часто проблеми з ментальним здоров’ям роблять вразливим і фізичне здоров’я людини.  

Фахівцями центру постійно проводиться інформаційно–рекламна кампанія щодо обізнаності із змістом соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, доступу до соціальних послуг. На сторінці Facebook Подільського міського центру постійно висвітлюється проведення роботи центром, участь фахівців у міських заходах, круглих столах, вуличних акціях та основні питання сьогодення.

Для підвищення обізнаності з питань соціальної роботи, фахівці центру беруть участь у тренінгах, семінарах, які проводяться Одеським обласним центром соціальних служб, громадськими організаціями тощо.

Війна змінила життя українців. До нашого міста переїхало багато внутрішньо переміщених сімей та осіб, які потребують різних видів допомоги. Тому з метою надання необхідної допомоги в умовах воєнного стану фахівцями із соціальної роботи ПМЦСС насамперед було проведено моніторинг сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Керівництвом центру було налагоджено співпрацю з благодійними фондами, громадськими організаціями та мережею торгових закладів.

Фахівцями центру надалі проводиться робота по формуванню потреб вказаних категорій населення у продуктах харчування, засобах особистої гігієни, потреба в отриманні одягу та взуття. Особлива увага приділяється сім’ям в яких виховуються діти.

Протягом року 178 сімей, які перебували на обліку центру, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах, отримали різни види допомоги. Крім того, в центрі члени вказаних сімей можуть отримати необхідний одяг, взуття, дитячі іграшки тощо, що є суттєвою допомогою в даний період.

В січні 2023 року надано допомогу:

Від гуманітарного штабу Подільської міської ради передано дитячого харчування для дітей з сімей, які опинились в складних життєвих обставинах:

  • 10 сімей отримали 79 уп. суміші дитячі;
  • 10 сімей отримали 126 шт. овочевого пюре;
  • 18 сімей отримали 310 шт. фруктового пюре.

ГО ГР «Віра, Надія, Любов» надала гігієнічні набори 30 сім’ям ВПО, 65 сім’ям СЖО, 89 дітям надано солодощі.

Одяг отримали 18 сімей ВПО, 8 сімей СЖО.

В лютому 2023 року надано допомогу:

  • Від гуманітарного штабу Подільської міської ради отримано  та видано 60 продуктових наборів для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • Борошно (40 мішків вагою 50 кг)  видано 40 сім’ям;
  • Згущене молоко (962 уп.) видано 146 сім’ям.

Від гуманітарного штабу Подільської міської ради отримано і видано:

  • 1 особі 4 упаковки дитячої суміші вагою 3.2 кг. на суму 1800 грн;
  • 1 особі 1 шт. автокрісло на суму 500 грн;
  • 1 особі 1 шт. коляска дитяча  на суму 500 грн.

В березні 2023 року надано допомогу:

  • Від гуманітарного штабу Подільської міської ради передано та видано 100 продуктових наборів для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • Одяг отримали 27 сімей ВПО.

В квітні 2023 року надано допомогу:

  • Від гуманітарного штабу Подільської міської ради передано та видано 100 продуктових наборів для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах ;
  • Одяг отримали 14 сімей ВПО.

В травні 2023 року надано допомогу:

  • Від гуманітарного штабу Подільської міської ради передано  та видано 100 продуктових наборів для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • БФ «Теплі серця»  надав 20 сім’ям, які опинились в складних життєвих обставинах продукти, підгузки, постіль, солодощі.
  • Молодіжний центр «LOFT» надав 27 сім’ям, які опинились в складних життєвих обставинах засоби гігієни, підгузки.
  • Одяг отримали 20 сімей (88 осіб).

В червні 2023 року надано допомогу:

  • Від гуманітарного штабу Подільської міської ради передано та видано 100 продуктових наборів для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах;
  • 23 сім’ї від Управління культури і туризму отримали продукти харчування, солодощі.
  • 63 сім’ї, в яких виховуються діти та особи з інвалідністю, отримали памперси від ГО  «Інститут партнерства та сталого розвитку».
  • 26 сімей вразливих категорій від БФ «Вітер змін» отримали набори, в склад яких входила постільна білизна, рушники, посуд, електрочайник.
  • 23 сім’ї, які перебувають на обліку в Подільському міському центрі соціальних служб, отримали засоби гігієни від Молодіжного центру «LOFT».
  • 18 сімей, в яких виховуються діти до 1 року, отримали суміші від депутата Подільської міської ради Марини Теплої.

У  липні  2023 року надано допомогу:

  • Молодіжним центром «LOFT» надані підгузки  для дорослих та гігієнічні набори сім'ям, які мають членів родин похилого віку та інвалідів, що  опинились в складних життєвих обставинах:
  • 54 особи отримали гігієнічні набори;
  • 4 особи отримали підгузки для дорослих,
  • 28 сімей отримали дитячі підгузки.
  • Одяг отримали 7 сімей ВПО, 2 сім’Ї СЖО.

У серпні  2023 року надано допомогу:

  • Від філії БФ «Добрий Самарянин» видано 215 продуктових наборів для внутрішньо переміщених сімей;
  • 50 продовольчих наборів надано ГО «Українська фундація» для сімей ВПО;
  • Від  ГО «Десяте квітня» надані гігієнічні набори:
  • 100 наборів  сім'ям ВПО;

Одяг отримали:

  • Жіночий – 13 осіб ВПО; 18 осіб СЖО;
  • Чоловічий – 13 осіб ВПО;
  • Дитячий – 19  ВПО;  40  СЖО;
  • 24 сім'ї СЖО отримали від благодійного фонду «Теплі серця» дитячі підгузки.

У вересні  2023 року надано допомогу:

Від філії БФ «Добрий Самарянин», ТОВ «Червоний хрест» та Молодіжного центру «LOFT»  видано:

  • продуктові набори  для сімей ВПО – 81,
  • гігієнічні набори для сімей ВПО – 6;
  • для  осіб з інвалідністю – 60;
  • для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах – 7.
  • Одяг отримали 29 осіб (ВПО – 13, особи з інвалідністю – 3, СЖО – 13).

У жовтні  2023 року надано допомогу:

  • Від філії БФ «Добрий Самарянин» надано 165 продуктових наборів для сімей ВПО;
  • Від БФ «Карітас» 25 продуктових наборів для сімей ВПО;
  • Від ГО «Товариство «Червоний хрест»  продуктових наборів для сімей ВПО – 91, гігієнічних наборів – 149, для сім'ї СЖО – 1.

БФ «Десяте квітня» надано для сімей ВПО:

  • Постільна білизна – 85;
  • Ковдри – 85;
  • Подушки – 40;
  • Рушники – 80;
  • Посуд – 20;
  • Ліхтарики – 50;
  • Каністри – 20.

БФ «Теплі серця»  надав дитячі підгузки:

  • 20 сім’ям ВПО;
  • 24 сім'ям, які опинились в складних життєвих обставинах .

Від депутата Подільської міської ради Марини Теплої 117 сім'ям ВПО та СЖО було надано  одяг, 15 сім'ям дитячий одяг.

В листопаді 2023 року надано допомогу:

Від БФ «Добрий Самарянин» надано продовольчі набори:

  • 75 наборів сім'ям ВПО
  • 20 наборів сім'ям СЖО.

Від ГО ТОВ «Червоний хрест»  та Молодіжного центру «LOFT» гігієнічних наборів:

  • 24 для сімей ВПО;
  • 25 наборів для сімей СЖО;

Від БФ «Карітас» для сімей ВПО надано:

  • 50 наборів гігієни;
  • 15 ковдр;
  • 20 подушок;
  • 20 зимових наборів.

Для сімей, які опинились в складних життєвих обставинах:

  • ходунки для інвалідів – 4 шт.;
  • візочок для інвалідів – 3 шт;
  • ліжечко дитяче – 1шт;
  • коляска дитяча – 2шт;
  • ходунки дитячі – 2 шт.

109 сім'ям надано жіночій та чоловічий одяг; 25 сім'ям надано дитячий одяг.

У грудні 2023 року надано допомогу:

Подільським центром соціальних служб  для сімей ВПО, які опинились в складних життєвих обставинах надано:

  • 52 продуктових наборів,
  • 32 набора дитячого зимового одягу;
  • 137 новорічних подарунків від БФ «Теплі серця».

Для місцевих мешканців, які опинились в складних життєвих умовах надано:

  • 1 продуктовий набір, 
  • 5 наборів гігієни;
  • 53 набори дитячого харчування.

 

Шановні мешканці громади!

 

Якщо у вас виникли проблеми, є труднощі при вирішенні будь-яких питань або просто бажання почути пораду – звертайтеся до нас. Наші послуги безкоштовні та конфіденційні.  Звертайтесь за адресою: м. Подільськ, вул. Бочковича, 4 (3 поверх).

тел. 0660005923

 

 З повагою,  директор центру Наталія ШАЛАШНА. 

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора