Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

27 січня – Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту.

Дата: 27.01.2024 07:30
Кількість переглядів: 48

У цей день у всьому світі згаФото без описудують жертв найжорстокішого масового геноциду всіх часів.

Відповідну резолюцію Генеральної Асамблеї ООН  від 1 листопада 2005 року ухвалили понад  100 держав.

У резолюції зазначено , що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті «Аушвіц-Біркенау». Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Офіційно визнано, що до шести мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту,  близько одного мільйону з них -  в Україні. Масовою братською могилою і символом Голокосту в нашій державі став Бабин Яр, де було страчено до 150 тисяч осіб.

Не всі народи зробили висновки з цієї жахливої сторінки в історії людства. Вже у 21 столітті геноцид знову прийшов на українську землю. Останні майже 10 років російське зло намагається знищити українців. Після 24 лютого 2022 року армія рф, не ховаючись, вірячи у свою безкарність, зайнялась вирішенням «українського питання» - масово катуючи та вбиваючи українців. Злочини неможливо приховати. Це не вдалося зробити нацистам, не вдасться і рашистам.

Україна не може не відчувати біль Голокосту. Тож у Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту схиляємо голови в пам’ять перед тими,  чиї житті забрали страшні події тих часів та згадуємо українців, які всіма способами намагалися їм допомогти, і нерідко платили за це своїм життям. Вічна пам’ять невинним жертвам Голокосту!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора