Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НАСИЛЬСТВУ НЕМАЄ ВИПРАВДАННЯ!

Дата: 10.01.2024 15:42
Кількість переглядів: 51

НАСИЛЬСТФото без описуВУ НЕМАЄ ВИПРАВДАННЯ!

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО – ЦЕ ПРОБЛЕМА НЕ ОКРЕМОЇ РОДИНИ, А ВСЬОГО СУСПІЛЬСТВА.

 

З прийняттям у нашій державі Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. Певна частина суспільства звикла закривати очі на подібне та абсолютно прагне допомагати чи підтримувати осіб, які систематично страждають від домашнього насильства. Слід розуміти, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю.

Що ж таке домашнє насильство? Які його форми та наслідки?

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнім насильством визнаються діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

ФОРМИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Психологічне насильство – форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Наслідки:

  • Страхи, постійне почуття небезпеки, нерішучість, відчуття безпорадності;
  • Труднощі з концентрацією;
  • Депресія;
  • Наявність скарг психосоматичного характеру;
  • Втрата соціальних контактів з родичами, друзями та ін.

Сексуальне насильство – форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

Наслідки:

  • Порушення сексуальності, зокрема зниження або втрата сексуального потягу;
  • Травми та пошкодження статевих органів;
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • Наявність викидів, мертвонароджених дітей та небажаних вагітностей.

Економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користування ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Наслідки:

  • Неможливість розпоряджатися своїм сімейним бюджетом та власними коштами;
  • Недоїдання;
  • Відмова від праці або навчання під тиском;
  • Наявність житлових проблем;
  • Злиденність.

Фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Наслідки:

  • Погіршення фізичного й психологічного здоров’я, емоційні та неврологічні розлади;
  • Головний біль, синці, забиті місця, відсутність зубів;
  • Втрата ваги, зневоднення;
  • Викиди плоду;
  • Мертвонароджені діти, передчасні пологи;
  • Сліди від укусів.

Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «насильник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше сім’я, в якій живе насильник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести практично неможливо. Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили. Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій. Серед причин того, що постраждалі не звертаються до правоохоронних органів – це страх помсти з боку «тирана», відчуття власної вини, страх зганьбити сім’ю, почуття сорому та приниженості, низька самооцінка, бажання створити образ ідеального та щасливого подружжя перед іншими, самопожертва заради дітей, а також фінансова залежність.

ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ

Насамперед, намагайтеся робити зауваження одне-одному лише наодинці, тактовно і делікатно. Не провокуйте конфліктні ситуації, контролюйте свій гнів. Частіше ставте себе на місце своїх домочадців. Не треба миритися з принизливим і жорстоким поводженням чи боятися говорити про це. Не слід вдавати, що нічого не відбувається і надіятися, що все зміниться, а варто докласти максимум зусиль, щоб вирватися із замкненого кола.

КОНТАКТИ СЛУЖБ, УСТАНОВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ, ДЕ ПОСТРАЖАДІ ОСОБИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ:

15-47 – Урядова «гарячі лінія» для осіб, які страждають від домашнього насильства,  насильства за ознакою статі та насильства щодо дітей. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

0-800-500-335 або 116-123 (з мобільного) – Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України.

ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ В ПОДІЛЬСЬКІЙ МІСЬКІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ:

  • Подільське районне управління поліції ГУНП за номером 102 або (04862)-4-20-20;
  • КНП «Подільська міська лікарня»: пр-т Перемоги, 23 (тел. : 099-001-99-64; 067-539-43-30);
  • Департамент соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Подільської міської ради: вул. Бочковича, 4 1-й поверх (тел. : 066-175-40-32);
  • Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства і насильства за ознакою статі ГО ГР «Віра, Надія, Любов» ( тел.: 063-216-87-91);
  • Служба у справах дітей Подільської міської ради: вул. Бочковича, 4, 3-й поверх (тел.: 066-000-52-24) – у разі випадків з дітьми;
  • Подільський міський центр соціальних служб: вул.Бочковича, 4, 3-й поверх (тел.: 066-000-59-23);
  • Подільський центр надання безоплатної вторинної правової допомоги: вул. Соборна, 194-а (тел.: 066-675-07-76).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора