Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЕКСПОРТ: ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ!

Дата: 03.10.2023 11:31
Кількість переглядів: 72

Алла СТОЯНОВА,Фото без опису директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА інформує, що Постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2023 року № 1020 “Про здійснення верифікації та погодження експорту окремих сільськогосподарських товарів до Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща” (далі – постанова № 1020) була схвалена як частина домовленостей між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щодо припинення обмежень на імпорт продукції до 5 держав-членів Європейського Союзу.

📜Домовленість має на меті створити умови для повної лібералізації торгівлі між Україною та 5 державами-членами 4 категоріями товарів пшениця, кукурудза, ріпак та насіння соняшнику.

У зв’язку із цим обсяг ліцензування, запровадженого постановою 1020, є ідентичним до заходів, запроваджених Європейською Комісією 3 червня 2023 року, та які діяли до 15 вересня 2023 року.

📑Більшість експорту товарів, які підпадають під ліцензування відповідно до постанови № 1020, транспортуються до третіх країн саме через Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща. Уряди всіх 5 держав-членів забезпечують безперешкодність транзиту усіх товарів через їхню територію. Технологічні особливості транспортування досить часто вимагають перевантаження на інший вид транспорту на території зазначених держав. З огляду на те, що механізм ліцензування запроваджений постановою № 1020 являє собою унікальну ситуацію, за якої експорт до третіх країн не підлягає ліцензуванню, проте здійснюється через територію країн експорт до яких підлягає ліцензуванню.

❗Для цілей застосування змін затверджених постановою № 1020 та гарантування реалізації нормативно-правових приписів за допомогою відповідних адміністративно-процедурних механізмів, забезпечення послідовного і несуперечливого застосування, недопущення неоднозначного тлумачення актів законодавства, Мінекономіки роз’яснює, що відвантаження продукції вважається експортом до третіх країн і вимоги ліцензування експорту товарів до окремих країн, визначених у додатку 6 до постанови № 1466, не застосовуються у випадках зазначення згідно із встановленим порядком у товаросупровідних документах та митних деклараціях:

▪країни місцезнаходження особи-нерезидента одержувача та сторони зовнішньоекономічного договору (контракту) відмінної від Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща;

▪або Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща, як країни місцезнаходження особи-нерезидента сторони зовнішньоекономічного договору (контракту) в той час коли країна місцезнаходження особи-нерезидента одержувача, відмінна від згаданих вище країн.

З огляду на викладене, у зазначених вище випадках ліцензії Мінекономіки не видаються, а відтак випуск таких товарів у митний режим експорту та реекпорту здійснюється митними органами без відповідної ліцензії.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора