Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про право близьких родичів зниклих на інформацію та звернення до системи БПД

Дата: 27.09.2023 10:58
Кількість переглядів: 97

Близькі родичі та члени сім’ї Фото без описуособи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі / смерті, місце поховання, якщо воно відоме.

До юристів системи безоплатної правничої допомоги звертаються близькі зниклих безвісти українців — як військових, так і цивільних.

🟩 Цього року таких звернень було майже 1000.

До системи БПД близьких родичів зниклих часто перенаправляють інші установи чи організації.

💬 «До нас звертаються родичі зниклих безвісти військовослужбовців та цивільних. Зазвичай ці клієнти дізнаються про нас від органів місцевого самоврядування, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і Благодійної організації Фонд УГКЦ «Карітас», яка працює з переселенцями», — розповідає завідувачка Романівського бюро правової допомоги Жанна Пасенко.

У столиці більшість таких перенаправлень відбувається з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який допомагає родинам та близьким захисників і захисниць України, що потрапили в полон або зникли безвісти. Понад рік юристи Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги раз на тиждень забезпечували діяльність консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги в приміщенні штабу. Зараз співпраця триває у форматі перенаправлення клієнтів до бюро правничої допомоги.

На Вінниччині дуже часто родичі зниклих безвісти звертаються до юристів під час виїзних прийомів робочих груп, до яких входять, зокрема, представники обласної військової адміністрації і юристи системи БПД. Крім того, контакти точок доступу до правничої допомоги кладуть у пакунки з гуманітарною допомогою, які роздає ОВА.

🟩 Приклад допомоги

У березні 2023 року до Старокостянтинівського бюро правової допомоги, що на Хмельниччині, за перенаправленням з територіального центру комплектування та соціальної підтримки звернулася внутрішня переселенка з Луганщини.

Жінка хотіла отримати інформацію стосовно пошуку її сина, який вважається зниклим безвісти з травня 2022 року.

Оскільки у матері не було жодної інформації про долю сина, крім сповіщення сім'ї, юристка бюро Вікторія Грозян склала заяву до військової частини, де він проходив службу.

В прохальній частині заяви просила надати:

▪ інформацію щодо дій, спрямованих на пошук старшого солдата

▪ інформацію щодо статусу старшого солдата (зниклий чи загиблий)

▪ документи, які підтверджують статус зниклого безвісти або виключення його зі списків особового складу у зв’язку із загибеллю.

Згодом жінка повідомила юристці, що отримала від військової частини всі документи, які просила у заяві, зокрема й про результати службового розслідування.

Як отримати безоплатну правничу допомогу

✅ Щоб отримати усну консультацію, телефонуйте до контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Контактний центр працює в будні з 8:00 до 18:00.

✅ https://t.me/+380677213103 (безкоштовні дзвінки з мобільного застосунку Telegram)

✅ Якщо вам зручно отримати правничу допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот https://t.me/LegalAidUkraineBot

✅ Або звертайтеся до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора