Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОДЕЩИНА - ВІЗИТІВКА ВИНОГРАДАРСТВА УКРАЇНИ. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ.

Дата: 16.08.2023 15:32
Кількість переглядів: 316

Українські виноробсФото без описуькі традиції старі як світ, а історії нашого виноробства щонайменше 4.5 тисячі років. Коли про французьке виноградарство ще ніхто й не чув, а до виникнення Римської імперії залишалось близько тисячі років, на берегах Дністра наші пращури займалися виноробством. Де є виноградник там є культура, там нема місця для варварства, тому не дивно, що наші предки пили вино в побілених хатах, коли на московії бігали з палицями, щоб упіймати кабана на вечерю.

🍀Сучасна площа українських виноградників в 4000 разів більша ніж шведських і всього в 7 разів менша ніж французьких.

📢У 2020 році указом президента України запроваджено державне свято – день виноградарства і виноробства.

Одеська область має потужні можливості розвитку як винного туризму. На теренах області до війни проходили відомі винні заходи: Фестиваль аматорського вина «Живе вино України», Свято бессарабського вина, Фестиваль молодого вина, Регіональний фестиваль майстрів традиційного домашнього виноробства, Bolgrad Wine Fest, Wine Fest. Впроваджено проєкт Європейського Союзу «Дороги вина і смаку Української Бессарабії», який передбачає показ та популяризацію еногастрономічних туристично-рекреаційних маршрутів.

2022 — час, коли в нас була винна історія з гарним минулим і … невідомим майбутнім.

📌Проблематика сектору та військові реалії були наступні:

• скорочення площ виноградників;

• низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, невиправдано низькі мінімальні роздрібні ціни на вина;

• високе податкове навантаження на виноградарсько-виноробну галузь;

• зменшення обсягів експорту вітчизняної виноробної продукції;

• низький рівень мотивації на створення нових виноградників, скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду;

• складність працевлаштування сезонних працівників для проведення технологічних операцій на виноградниках;

• відсутність реєстру виробників винограду та вина і кадастру виноградників;

• превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин;

• відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції.

🤝Винороби та виноградарі опинилися в непростих умовах, особливо в складні часи березня-квітня 2022, коли було призупинено продаж та виробництво алкогольних напоїв. З метою запуску економіки регіону наш Департамент ініціював окреме розпорядження про дозвіл продажу вина.

В області за два роки проведено 17 нарад виноробно-виноградарської галузі, у тому числі за участю Міністра аграрної політики та продовольства України, а також двох виїзних засідань Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин.

За ініціативою нашого Департаменту науковці ННЦ «Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» розробили реєстр виноградників з визначенням межи виноградних підприємств області.

❗За останній час на підтримку галузі з обласного бюджету спрямовано 5,3 млн грн. Завдяки цим коштам створено та ведеться Кадастр виноградників, розроблено карту земель, придатних для розміщення нових плантацій виноградників, яка враховує цілий ряд важливих природних і ґрунтових факторів, що сприяють довголіттю і продуктивності майбутніх насаджень.

💻Продовжується напружена робота над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа КНТ (контрольованих найменувань територій) що сприятиме в недалекому майбутньому просуванню наших вин на європейський та світовий ринок вина.

Галузі виноградарства та виноробстві забезпечують місцеві бюджети надходженнями, а людей – робочими місцями.

👍Сьогодні виноробна Одещина це:

• 23 тис. га або 70% від загально державної кількості насаджень виноградників

• на них вирощують близько 260 тис. тонн винограду

• виноградарством займаються 200 сільгосппідприємств області.

• 49 виноробних підприємств

• 5 до 7 тис. робочих місць у галузі виноробства та виноградарства та ці цифри зростають у сезон вдвічі

• Найбільше виноградників у Болградському районі, там вирощують 78 тис. тонн винограду. У Білгород-Дністровському районі - 76 тис. тонн. В Одеському районі - 27 тис. тонн.

💥За цими показниками наш регіон посідає лідерські позиції в державі. Одещина – виноробна візитівка України.

📍Українське виноробство та виноградарство не дивлячись на складні військові реалії крокує семимильними кроками крізь терни до зірок на кращих пляшках якісного виноградного продукту.

09 серпня стало днем, який відкрив друге дихання для галузі:

• підтримано законопроєкт 9030 у другому читанні

• підтримано законопроєкт 9139 - у першому читанні

Нарешті сектор отримав шанс не лише вижити, а й розвинутися як всередині країни, так і по всьому всесвітові.

Нарешті справжнє українське вино отримає захист якості.

Нарешті малі виробники отримають спрощену систему обліку та дозвільних документів, можливість придбавати український виноград, можливість працювати з металевою обіговою тарою та багато іншого.

Нарешті виноградарсько-виноробні підприємства отримали доступ до дешевих кредитів по програмі 5-7-9 та до будь-якої державної підтримки, у тому числі гранів на садівництво, виноградарство та, основне - новий рівень: переробку.

📑Ключові норми:

законопроєкт 9030

• зменшено обтяжливі вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції з огляду на те, що їм надається право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) УКРАЇНСЬКОГО походження.

• спрощено процедуру подання звітності, що зменшить бюрократичне навантаження на малих виробників виноробної продукції.

законопроєкт №9139 "Про виноград та продукти виноградарства", головна мета якого - приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень Регламентів ЄС:

• привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;

• запровадити вимоги для виробництва й обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;

• визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;

• ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;

• створити єдину державну інформаційну систему “Виноградарсько-виноробний реєстр”;

• передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства ;

• імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;

• встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.

🍇🍷Виноградна лоза – біблійний символ духовності, символ достатку та життя. Добре вино – як результат угоди між Богом і людиною: Бог дає передумови для народження доброго вина, а людина зобов'язується важкою працею створити це вино. Кожен келих – любов, мудрість та досвід і відданість наших майстрів виноробної справи. Та саме виноградна лоза є родзинкою герба Одеської області. Успіх будь-якої одеської виноробні – це завжди успіх всієї Одещини, всієї галузі виноградарства і виноробства області!

Ніщо не спинить час якої настав, так от час українського вина настав! І ми будемо відзначати результат з келихом вина з нашого Одеського чорного винограду з присмаком війни, але зі смаком Перемоги" - говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора