Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПІДСУМКИ ЖНИВ: БУДЕ ХЛІБ ТА ПАЛЯНИЦІ! ОДЕЩИНА ПЕРШОЮ В УКРАЇНІ ЗАКІНЧИЛА ЗБІР ВРОЖАЮ, ЗІБРАЛИ ПОНАД 3 МЛН ТОНН

Дата: 09.08.2023 08:03
Кількість переглядів: 138

2023 рік став роком незламФото без описуності та міцності.

Аграрії Одещини зіткнулись з низкою викликів:

- практично всі витрати на 50% виросли, и, в той же час, увесь виторг від реалізації продукції на 50% знизився;

- високі ціни на добрива та ЗЗР,

- блокування експорту та обстріли інфрастуктури.

📊Елеватори, зернові ангари, резервуари терміналів, складські приміщення з українським зерном, які знаходяться в сотнях кілометрах від лінії фронту, стали мішенню ворожих ракет. Але цю війну виграють не “Калібри”, і не Shahed-136, її виграють люди. Наші люди! Найстійкіші та найнезламні!

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “знищене в Ізмаїлі зерно внаслідок російської атаки 2 серпня могло прогодувати впродовж дня майже 66 мільйонів людей, підрахували в ООН. Але знищення врожаю відбувається не лише від рук окупантів. Наприклад, за даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області 6 серпня зафіксовано 31 пожежу: по місту Одеса — 5, а по області — 26. З них 21 виїзд на загорання сухої рослинності. На мить уявить собі почуття фермера, який під звуки повітряної тривоги посіяв, під обстрілами зібрав, але внаслідок чиєї-то халатності в одну мить втратив врожай” - говорить Алла Стоянова.

💥Пожежі в агропромисловому комплексі трапляються з різних причин.

Це і необережність під час паління, і недбале поводження з вогнем, і несправність сільськогосподарської техніки або відсутність на ній спеціального обладнання як іскрогасників, та підпали й самозаймання.

Лихо може статися через невиконання господарями елементарних правил пожежної безпеки.

Господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, прибираючи на прилеглих територіях підприємств та організацій, завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки: не спалюйте суху рослинність, утримайтеся від палиння чи користування відкритим вогнем.

❗Пам’ятайте, що несанкціоноване випалювання сухої рослинності – злочин, за який законодавством України передбачена відповідальність!

Згідно зі ст. 77 та 77(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісових масивів, залишків рослинності на землях сільськогосподарського призначення вогнем передбачено стягнення штрафів. А от Дотримання виконання вимог правил пожежної безпеки – це гарантія збереження врожаю від пожежі.

👊🏻Прийнято казати, що “все вирішить поле бою”.

Так ось на аграрному полі все вирішують Жнива.

Одещина першою в Україні закінчила збір врожаю ранніх зернових культур.

💬“Головний підсумок збиральної кампанії 2023 на Одещині - голоду не буде! А будуть хліб й паляниці в кожної хаті”, -говорить Алла Стоянова.

ПІДСУМКИ ЖНИВ 2023:

Жнива – завершено.

Аграрії попри виклики вистояли!

💥Одещина має гідний підсумок.

💬“По валовому збору ранніх зернових та зернобобових культур перевалили за 3 млн тонн, у тому числі зібрав пшениці більше 2 млн тонн з врожайностю 30 ц/га,

• озимого ячменю ми зібрали 800 тис. тон при врожайності 32 ц/га.

• Ріпаку намолотили 440 тис. тонн при врожайності 20 ц/га, що більше минулорічного показника на майже 30%.

А також, ми зібрали:

🌱жита - 454 тонни, з врожайністю 27 ц/га;

🌱гороху – 30 тис. тонн, з врожайністю 22 ц/га;

🌱овес – намолочено 2,2 тис. тонн.

🙌Чекаємо ще на 800 тис тонн кукурудзи щоб вийти на загал на наші прогнозні 4 млн т зернових на кінець року. В умовах війни це рекордна цифра”, - говорить Алла Стоянова.

📑Інформація щодо збору урожаю ранніх зернових і зернобобових культур та ріпаку в розрізі районів:

• Перше місце по намолоту зайняв Білгод-Дністровський район, зібравши 490 тис. тонн.

• Друге місце, майже без великої різниці, зайняв Подільський район, намолотивши 410 тис. тонн.

• Третє місце посіли - Болградський та Березівський райони з майже однаковими показниками намолоту 350 і 335 тис. тонн. відповідно.

• І на останньому місці Одеський та Ізмаїльський райони з показниками 260 і 160 тис. тонн намолоту українського зерна. • Перші місця по врожайності посіли Подільський та Білгод-Дністровський райони досягнувши по 40 ц/га.

• Найслабша урожайність в Ізмаїльському районі – 22 ц/га з урахуванням найжорстокіших кліматичних змін.

💬"Зараз ми з вами говоримо про сухі цифри збиральної кампанії.

Але хочу акцентувати увагу на ще одному. Нам вдалося зібрати врожай незламної віри у Перемогу та у стійкость до різноманітних викликів. В нас задача не лише зібрати, але й зберігти. І не лише зберігти, а й, ще складніша задача - вивезти. В рамках міжнародної підтримки сільгосптоваровиробниками області від ФАО ОНН було отримано біля 1500 паліетиленових рукавів для напільного зберігання зерна, ємкість кожного - 200 тон.

🤝 Завдякі цій підтримці, місць зберігання врожаю вистачило, що особливо важливо в умовах блокування портів. І друга новина після жнив: на Одещині – в цьому році – останній день збиральної кампанії став першим днем посівної кампанії під врожай наступного року.

💥Посівна компанія під Врожай-2024 стартувала! Адріан Роджерс (американський письменник) говорив, “Ваш характер – це урожай ваших звичок”. Незламні, працелюбні та з щирою любов'ю до рідної землі аграрії Одещини показують, що характер фермерів - непереможний. Героїчні зусилля наших сільгоспвиробників дозволили зберегти українське аграрне виробництво – глобальну роль України як гаранта продовольчої безпеки та вдало провести жнива.

Ми сильні, ми на своїй землі. Гуртуємось, стоїмо та обов’язково переможемо!”, - підкреслила Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора