Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реалізація "Програми по локалізації та ліквідації амброзії полинолистої на території м. Подільськ на 2018-2024 рр."

Дата: 03.08.2023 08:52
Кількість переглядів: 59

Шановні мешканці Подільської міської територіальної громади!

 

Фото без описуНезважаючи на те, що наша громада розташована  в засушливій зоні степів півдня України, на її території  активно розмножуються і розповсюджуються карантинні бур’яни, які завдають значної шкоди здоров’ю людей та посівам сільськогосподарських культур.

Найпоширенішою карантинною рослиною на територіях громади є амброзія полинолиста, пилок якої здатен викликати алергічні захворювання. Найбільш поширеними симптомами  є сльозотеча, нежить, задуха, головний біль,  тощо.

Амброзія полинолиста  - однорічна  рослина  з родини складноцвітих, схожа на коноплю, а за розміром і формою листків  нагадує полин гіркий, через що дістала назву полинолиста. Стебла  досягають висоти від 40 до 250 сантиметрів, а коріння заглиблюються до 4-х метрів. Амброзія полинолиста  розмножується лише насінням. На одній рослині утворюється до 150 тисяч насінин, які зберігають схожість у ґрунті не менше  10 років. Розповсюджується по територіях  водою, вітром, птахами, тваринами, знаряддями обробітку ґрунту.

В рамках реалізації "Програми по локалізації та ліквідації амброзії полинолистої на території м. Подільськ на 2018-2024 рр." КНП «МОК «Чиста громада» вже проводяться роботи з її винищення шляхом викосу. Відповідна робота по боротьбі з амброзією ведеться й управителями житлових будинків. В місцевих ЗМІ неодноразово розміщувались звернення до жителів громади  з проханням обстежити прибудинкові території на предмет наявності там амброзії та знищити її ще до її цвітіння.

На жаль, не всі мешканці дослухались до таких звернень, і сьогодні, особливо у приватному секторі виявляються окремі вогнища цієї карантинної рослини, яка на разі починає квітнути і спричиняє алергічні реакції у населення. Не кращою є ситуація навколо окремих ОСББ, закріплені території яких теж заростають амброзією.

Враховуючи вищевикладене, департамент житлово-комунального  господарства, архітектури та земельних відносин, ще раз звертається до мешканців громади, керівників підприємств, установ та організацій усіх форм господарювання про необхідність провести обстеження закріплених та прилеглих територій на предмет наявності амброзії полинолистої, та вжити заходів щодо її винищення шляхом скошування, або виривання з корінням.

Також нагадуємо про адміністративну відповідальність - накладання штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення ст. 105 (Порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів)  Кодексу України "Про адміністративні правопорушення".

Не будьмо байдужими у питанні боротьби з амброзією, адже це стосується нашого з  вами здоров'я, наших дітей та онуків! Лише спільними зусиллями ми зможемо звільнити наше громаду від цієї карантинної рослини!

 

Директор департаменту                                         Олена ЧЕРНЕГА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора