Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційна кампанія від системи безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства

Дата: 26.06.2023 11:39
Кількість переглядів: 153

Коли кривдить близька лФото без описуюдина, наважитись звернутися по правову допомогу непросто.

Це великий крок, і система безоплатної правової допомоги готова вас підтримати! 

Якщо ви стикнулися з домашнім насильством, наші юристи проконсультують та допоможуть захистити ваші права.

Для початку зателефонуйте до нашого контактного центру або зверніться до найближчого бюро правової допомоги.

Під час консультації юристи пояснять ваші права, розкажуть про безоплатні послуги і інші види допомоги (медичну, соціальну, психологічну), якими ви можете скористатися.

У разі потреби допоможуть скласти заяву до поліції та роз'яснять, як отримати документ, що підтверджує ваше право на безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД). 

Ми гарантуємо повагу до вашої честі та гідності, конфіденційність інформації особистого характеру та захист персональних даних.

Пам`ятайте: навіть із найскладнішої ситуації є вихід!

Як звернутися до системи БПД:

__________________________________________________________________________________________________

Кривдника, який чинить домашнє насильство, можна притягнути до відповідальності. За перше порушення можуть бути застосовані штраф або виконання громадських робіт, адміністративний арешт або обмеження волі. 

Якщо є загроза для життя чи здоров’я постраждалій особі, то поліція повинна винести терміновий заборонний припис. Цей документ забороняє кривднику наближатись до постраждалої особи та контактувати з нею у будь-який спосіб. 

За невиконання приписів або повторні правопорушення можуть бути застосовані суворіші кримінальні покарання, такі як арешт, обмеження волі або позбавлення волі. Щоб отримати додаткову інформацію про притягнення кривдників до відповідальності за домашнє насильство, можна звернутися до контактного центру системи безоплатної правової допомоги (телефон -  0 800 213 103) або до найближчого бюро за консультацією - https://legalaid.gov.ua/tsentry.

 

________
 

Яку відповідальність за домашнє насильство може понести кривдник?

Від штрафу до позбавлення волі — залежить від багатьох факторів.

 

Детальніше пояснюємо у картках.

 

Як звернутися до системи БПД:

__________________________________________________________________________________________________

Часом постраждалі від домашнього насильства продовжують жити з кривдником, оскільки матеріально від нього залежать — не мають власного житла, достатніх доходів для його оренди чи знайомих, у яких можна тимчасово оселитися.

Для таких ситуацій створені притулки (шелтери), де постраждалі можуть перебувати 3 місяці, поки налагоджують своє життя без кривдника — оформлюють документи, шукають роботу та житло тощо.

Детальніше про влаштування до притулку — у картках.

Як звернутися до системи БПД:

__________________________________________________________________________________________________

 

Постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема, на послуги адвоката для представництва інтересів у суді. 

Для цього потрібно надати системі безоплатної правової допомоги документ, що підтверджує статус постраждалої особи. 

Розповідаємо детальніше у картках про особливості звернення до системи БПД, якщо раніше людина вже зверталася до поліції чи соцслужби. 

Як звернутися до системи БПД:

__________________________________________________________________________________________________

Економічне насильство може мати різні мотиви і мету. 

Інколи близькі люди чи родичі навмисно роблять людину фінансово залежною — не дозволяють працювати, обмежують можливості для самореалізації, щоб встановити повний контроль і владу. 

Іноді кривдники, користуючись слабкістю близької людини, забирають її кошти чи майно, щоб розпоряджатися ними на власний розсуд. При цьому позбавляючи постраждалу людину найнеобхіднішого — їжі, ліків, одягу чи житла. 

Економічне насильство часто супроводжується фізичним і психологічним насильством — застосуванням сили, погрозами чи маніпуляціями.

Економічне насильство можна зупинити, зокрема у правовий спосіб.

Щоб дізнатися, як захистити свої права та зібрати докази насильства — зверніться до системи безоплатної правової допомоги. 

Як звернутися до системи БПД:

__________________________________________________________________________________________________

Важливо пам’ятати, що у домашньому насильстві завжди винен лише кривдник. 

Інколи постраждалі просто не знають, що є законні механізми зупинити насильство. Що можна отримати реальну підтримку і допомогу. 

Якщо ви стали свідком домашнього насильства чи знаєте, що воно відбувається із кимось із ваших знайомих — пояснюємо у картках, що можна вдіяти. 

Як звернутися до системи БПД:

Однак іноді про те, що у певній сім’ї відбувається насильство, знають родичі, друзі чи сусіди. Якщо ви стали свідком домашнього насильства, у вас теж є можливість допомогти.

Якщо є загроза життю іншої людини, негайно викличте поліцію за номером 102. Ваш дзвінок може бути анонімним. Якщо діти стали свідками насильства або також постраждали, необхідно зателефонувати за номерами гарячих ліній: Національної дитячої гарячої лінії 0 800 500 225 та Національної гарячої лінії з протидії домашньому насильству 0 800 500 335 або короткий номер 116 123.

Якщо ви не знаєте, як краще діяти та допомогти близькій вам людині чи сусідам – зверніться до системи безоплатної правової допомоги. Наші юристи проконсультують вас про подальші кроки. 

Вчинення домашнього насильства є правопорушенням, за яке передбачена відповідальність. Якщо домашнє насильство має тривалий та систематичний характер, то кривдника можна притягнути до кримінальної відповідальності.

__________________________________________________________________________________________________

Насильство не має гендеру.
Постраждати від кривдника може будь-хто.

Ми розуміємо, що просити про допомогу буває непросто – особливо коли кривдять найближчі. Але знайте – система безоплатної правової допомоги працює, щоб захистити ваші права, у тому числі в судовому порядку.

Наші юристи та юристки мають великий досвід роботи з клієнтами різного віку, статі та гендерної приналежності. Працівники системи БПД проходять спеціальне навчання для роботи з надання гендерно чутливих послуг.

Памʼятайте, що кожен, хто постраждав від домашнього насильства, має право на гідний правовий захист та допомогу.

Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги:

  • за телефоном 0 800 213 103 

  • у телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»)

до найближчого бюро правової допомоги: https://bit.ly/bpd_buro



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора