Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

  Подільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області інформує

Дата: 08.06.2023 09:36
Кількість переглядів: 41

Фото без описуПитання зниження шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення та регулювання обігу тютюнових виробів − це ключовий компонент багатосторонньої світової стратегії, до якої приєдналася Україна ще у 2006 році, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Реагуючи на виклики сучасного світу, Україна продовжує свій поступ з імплементації європейського законодавства щодо вмісту шкідливих речовин в продуктах для паління (із вмістом та без вмісту нікотину, новітніх тютюнових виробах тощо), контролю реклами сигарет, оприлюднення інформації щодо переліку інгредієнтів, використаних у виробництві тютюнових виробів, та обсягу викидів шкідливих речовин, підвищення обізнаності населення про наслідки вживання тютюнових виробів.            

Тютюнопаління спричиняє кожний п'ятий випадок смерті осіб віком старше 35 років і щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світу: понад 7 із них – це активні курці і майже 1,2 млн – пасивні. Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях, а 65 000 – помирають щороку від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням. Вчені зазначають, що куріння у два рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена відразу, а для підлітків – пів пачки. Ті, хто почав палити до 15 років, у п’ятеро частіше помирають від раку легень.

Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто, 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів. Утім вже доведено, що куріння підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки сигарети містять шкідливі хімічні речовини - важкі метали та канцерогени. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.

Заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення здійснюються на підставі оновлених норм антитютюнового законодавства, а саме - внесених змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон), наказу Міністерства охорони здоров’я від 17.03.2023 № 522 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення на період воєнного стану», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.04.2023 за № 561/39617.

Статтею 13 Закону визначено обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

Також розширено перелік місць, де забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.     

У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!".

       

  Подільське районне управління ГУ

Держпродспоживслужби в Одеській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора