Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО. СЕЗОН АКТИВНОСТІ КЛІЩІВ!

Дата: 03.05.2023 08:37
Кількість переглядів: 57

Весна поміж багатьох радіснихФото без опису моментів несе й певні ризики. Коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі. Не всі вони переносять збудників захворювань, втім поміж них є носії кліщового енцефаліту, хвороби Лайма, туляремії.

➡️ Період найвищої активності кліщів – з травня по листопад. Тому вирушаючи на прогулянку парком або перебуваючи деінде на природі, варто бути обережними аби зустріч з кліщами не принесла шкоди для здоров’я.

Де може чатувати небезпека❓

➡️ Найчастіше кліщі знаходяться в траві або на невисоких кущах. Те, що кліщі сидять на деревах – неправда.

➡️ Коли кліщ чіпляється до одягу людини, то починає повільно переміщуватися знизу вгору, шукаючи місце прикріплення до тіла. Триває цей процес від 30 хвилин до декількох годин.

Як себе вберегти ❓

✅ Під час прогулянок на природі дуже важливо бути одягненим в закрите взуття та одяг, який щільно прилягає до тіла. Кліщів добре видно на світлому одязі.

✅ Користуйтесь репелентом – спеціальним засобом, що відлякує кліщів. Не зайвим буде обробити захисним засобом взуття, одяг зсередини, наприклад, шкарпетки.

✅ Поки ви рухаєтесь, вони не вчепляться в вас. Їжу вони почнуть шукати, коли ви нарешті присядете відпочити. Рухаються кліщі знизу догори і досить повільно.

✅ Також кожні дві години прогулянки та після прогулянки, наприклад вже вдома, варто оглянути себе та близьких, щоб виявити і прибрати з одягу чи тіла кліща, який ще не встиг присмоктатися.

Якщо кліщ вас вкусив ❓

▪️ Якщо кліщ все ж встиг присмоктатися, то збудники захворювань можуть потрапити у організм людини. Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща. Наприклад, вірогідність інфікування бореліозом протягом першої доби досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100% (якщо кліщ є носієм захворювання).

❌ Забудьте про застарілі правила, як помазати кліща олією/лаком/вазеліном. Не треба його крутити руками чи випалювати.

▪️ Важливо одразу звернутися до лікаря, де допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.

▪️ Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік або викручуючи. Важливо видалити кліща разом із хоботком.

▪️ Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом. Видалений живий кліщ можна помістити у чистий посуд з декількома травинками та щільно закрити кришку. У лабораторній мережі проводяться дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

▪️ Після укусу кліща протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: в разі підвищення температури тіла чи почервоніння на шкірі, яке збільшується, наявності головного болю, ломоти у тілі і млявості — негайно зверніться до лікаря.

☝🏻 Насолоджуйтесь настанням тепла, бережіться від укусів кліщів та будьте здорові!

Департамент охорони здоров'я Одеської обласної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора