Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо чинності державного акта на землю старого зразка.

Дата: 28.03.2023 10:51
Кількість переглядів: 124

Щодо чинності державного акта на землю старого зразка

Фото без опису Чи є дійсними державні акти про право приватної власності на землю отримані ще у дев’яностих та на початку двотисячних, у зв’язку з тим, що з 1 січня 2013 року такі державні акти перестали видавати, а для підтвердження права власності тепер необхідно отримувати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

🌿Маємо заспокоїти: державні акти старого зразка є чинними і так само є підтвердженням Вашого права власності на земельну ділянку.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про державний земельний кадастр” земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

При цьому, пунктом 10 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про Державний земельний кадастр” визначено, що документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набуття чинності цим Законом (що відбулося 01.01.2013 року), є дійсними.

Крім того, Державною служби України з питань геодезії, картографії та кадастру було надане детальне роз’яснення від 21.09.2015 року щодо чинності державних актів про право на землю старого зразка. У цьому роз’ясненні, зокрема, акцентовану увагу на чинності таких актів, а земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі ж якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників або користувачів.

❗️Але, слід звернути увагу, що хоча державний акт про право власності на землю посвідчує Ваше право на землю, проте для того щоб укласти угоду про перехід права власності на земельну ділянку (міни, ренти, дарування, інших цивільно-правових угод, а також для спадкування) земельна ділянка повинна пройти державну реєстрацію — тобто отримати кадастровий номер, оскільки його наявність є обов’язковою умовою договору. Для цього власнику або користувачу земельної ділянки слід звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Така послуга надається на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником такої документації із землеустрою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора