Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У ПОДІЛЬСЬКІЙ МІСЬКІЙ ЛІКАРНІ ПОЧАЛИ ПРОВОДИТИ ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ ТАЗОСТЕГНОВОГО СУГЛОБА ПРИ ПЕРЕЛОМІ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ(ШИЙКИ СТЕГНА). Вже є перші задоволені пацієнти.

Дата: 27.02.2023 11:02
Кількість переглядів: 86

Ендопротезування тазостегнового суглоба вважається однією з найскладніших операцій, які проводять в ортопедії і травматології.

🟩Тазостегновий (кульшовий) суглоб - це зона зчленування між тазом і ногою, яка підтримує вагу тіла. Тазостегновий суглоб утворений з’єднанням округлої головки стегнової кістки та чашоподібної кульшової западини таза. Він утворює первинний зв’язок між кістками нижньої кінцівки та осьовим скелетом тулуба і тазу. Поверхня головки стегнової кістки та кульшової западини, де стикаються кістки, покрита гладкою тканиною, яка називається суглобовим хрящем. Хрящ разом з речовиною, яка називається синовіальною рідиною, не дає кісткам тертися одна об одну і не пошкоджуватися.

🟩Основною причиною захворювання кульшового суглоба є ➡️ зношування суглобового хряща: остеоартроз.

Це зношування сприймається як біль, спочатку тільки при навантаженні на суглоб, потім все частіше і, нарешті, в стані спокою.

Збільшення інтенсивності болю є повільним процесом, іноді протягом багатьох років, і може призвести до ригідності тазостегнового суглоба.

Є й інші види захворювань:

➡️дегенеративні – вікові

➡️травми – переломи або пошкодження м’язів і зв’язок

➡️посттравматичні – аваскулярний некроз в результаті травми

🟩Одним із наслідків будь-якого захворювання суглобів є біль . Біль у стегні обмежує вашу повсякденну діяльність, впливає на ваш настрій, ваше здоров’я і, безумовно, ваше загальне самопочуття .

🟩Що таке ендопротезування тазостегнового суглоба: простий приклад

У яких випадках треба робити ендопротезування тазостегнового суглоба?

Тазостегновий суглоб як і будь-який інший суглоб - це шарнір. Тобто в ньому є кулька (головка тазостегнової кістки) і вертлюжна западина.

Для автолюбителів буде зрозуміліше, якщо пояснити так: коли в підшипнику замість кульки з'являється кубик, то вона починає торохтіти. Але це в машині! А людина відчуває сильний біль і обмежена у рухах.

У такому випадку лікарі змінюють головку тазостегнового суглоба і западину, ставлячи замість них штучні. Вони мало стираються і можуть довго функціонувати.

Операція тотального ендопротезування кульшового суглоба замінює пошкоджену кістку та хрящ суглоба поліетиленом (пластичний матеріал) або керамічними та металевими компонентами.

🟩Хірург може отримати доступ до тазостегнового суглоба різними шляхами, дотримуючись «звичайного» хірургічного підходу або мінімально інвазивного хірургічного підходу (MIS).

Справжня малоінвазивна хірургія характеризується збереженням м’язів і сухожиль, які зустрічаються під час операції на капсулі кульшового суглоба, і коротшим розрізом шкіри.

В результаті після ендопротезування кульшового суглоба відновлюється об'єм рухів і зникає больовий синдром.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора