Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підсумки роботи Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради Подільського району Одеської області у 2022 році .

Дата: 31.01.2023 15:34
Кількість переглядів: 328

 

Про підсумки  роботи Управління освіти  і гуманітарної політики Подільської міської ради  Подільського району

Одеської області у 2022 році

 

Підсумки роботи відділу освіти УОГП

Подільської міської ради за 2022 рік

 

  У  2022  році робота відділу освіти Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради Подільського району Одеської області та закладів освіти Подільської міської територіальної громади здійснювалася відповідно до Конституції України, Законів України: «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про позашкільну  освіту», «Про дошкільну освіту», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», Концепції «Нова українська школа» та інших законодавчих актів у галузі освіти, зокрема: наказів Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки  Одеської обласної державної адміністрації,  міської  Програми розвитку освіти Подільської міської територіальної громади на 2022-2025 роки.

 

                                                      Дошкільна освіта

        Забезпечення якісної та доступної дошкільної освіти, виховання здорової та компетентної особистості є головними пріоритетами дошкільної освіти громади.

        Організація роботи в  закладах дошкільної освіти здійснювалася відповідно до Законів України:  «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу», «Про охорону дитинства» та інших нормативно-правових документів.

       Зміст освітнього процесу реалізовувався відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти, освітньої програми для дітей від 2 до 6 (7) років  «Дитина», а також Програми для дітей  із вадами мови та зору, Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

         Для забезпечення прав дітей на якісну дошкільну освіту в місті функціонує 12 закладів дошкільної освіти – всі комунальної форми власності, з них: 7 - загального розвитку; 5 - комбінованого типу. Також функціонує 1 структурний підрозділ ЗДО у Липецькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Проектна потужність закладів - 1361 місце, виховується 1113 дітей. 

        У зв`язку з введенням військового стану заклади дошкільної освіти Подільської міської територіальної громади працюють у таких форматах: 5 ЗДО – очно, 5 ЗДО – змішано, 2 ЗДО – дистанційно.

       За статистичними даними у громаді проживає 1954 дитини від народження до 6 років. Кількість дітей від 3 до 6 років становить 1210, в закладах дошкільної освіти цього віку виховується 963 дитини. Відсоток охоплення дітей від 3 до 6 років дошкільними закладами складає 80%. 

       Одним із напрямків роботи дошкілля є 100% охоплення дітей старшого дошкільного віку різними формами дошкільної освіти.  У громаді проживає 441 дитина  старшого дошкільного  віку, з яких: 352 дитини відвідують заклади дошкільної освіти, 89 дітей охоплено консультативними пунктами, які створено при кожному закладі дошкільної освіти. Таким чином, охоплення  дітей старшого дошкільного  віку дошкільною освітою становить 100%.

        Значна  увага приділялася дітям, які потребують корекційної роботи. Так, у ЗДО №3, №8, №10, №11,  №13   функціонувало 8 груп спеціального призначення, з них: 7 - для дітей із порушеннями мови (77 дітей), 1 – з вадами зору (10 дітей). Для дітей з особливими освітніми потребами організовано роботу 10 інклюзивних груп: на базі ЗДО: №4,5,6,8,11,13, в яких виховується 19 дітей. 

       Корекційно-відновлювальну роботу здійснюють  8  асистентів вихователя, 7 учителів-логопедів.

       Продовжувала роботу електронна система реєстрації дітей до ЗДО. Черги до закладів дошкільної освіти громади немає.

        Одним із важливих завдань у роботі  закладів дошкільної освіти є організація повноцінного, безпечного  та якісного харчування дошкільників. Вартість харчування однієї дитини в день складає  60.00 грн. (16.00 грн. за рахунок батьківських внесків, 44.00 грн. – дотація з  бюджету Подільської міської територіальної громади). Щорічно, влітку, з  бюджету громади виділяються кошти на оздоровлення дітей. Вартість харчування у літній період збільшується.

         Згідно з рішенням виконавчого комітету Подільської міської ради Подільського району Одеської області  від 19.09.2022р. №184 «Про організацію харчування дітей в закладах дошкільної освіти Подільської міської ради Подільського району Одеської області  у 2022 році» в закладах дошкільної освіти громади безкоштовним харчуванням забезпечено  дітей таких категорій: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування - 1 особа, діти з інвалідністю – 7 осіб, діти з особливими освітніми потребами, які відвідують спеціальні групи – 87 осіб та інклюзивні групи – 19 осіб,  діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» - 22 особи, діти, внутрішньо переміщених осіб – 34 особи;  8.00 грн. від вартості харчування в день сплачують багатодітні сімۥї – 89 осіб та сім’ї дітей, батьки яких є учасниками бойових дій – 82 особи.

        Педагогічні колективи закладів дошкільної освіти мають цікаві напрацювання з питань суспільного дошкільного виховання, патріотичного виховання дошкільників, які широко пропагували та впроваджували  у практику роботи через семінари, методоб’єднання, творчі групи.

                

                                                  Загальна середня освіта

   У 2022  році  у громаді функціонувало 10  закладів загальної середньої освіти, з них:

  •  1 заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів;
  •  9 закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, з яких: 1 опорний заклад  (Липецький ЗЗСО І-ІІІ ст.) – всього у 2022 році в ЗЗСО  навчалось 5045 учнів.

        У  школах громади є можливість навчатися за різними формами навчання: очною,  індивідуальною, екстернатною. На базі ЗЗСО І-ІІІ ст. №4  Подільської міської ради організовано екстернатну форму навчання.       

        У зв`язку з продовженням в Україні воєнного стану, відсутністю в деяких закладах загальної середньої освіти громади найпростіших укриттів, з метою збереження життя та здоров`я всіх учасників освітнього процесу у 2022 році 10 ЗЗСО Подільської міської територіальної  громади надавали освітні послуги змішано.

         Врахування освітніх потреб, нахилів і здібностей учнів старших класів здійснюється шляхом організації профільного навчання. У 2022 році профільним навчанням було охоплено 519 учнів 10-11 класів (100%).

 В усіх школах створено умови для навчання державною мовою: відкрито 207 класів   із українською мовою навчання.

        У закладах загальної середньої освіти  Подільської міської територіальної громади створено умови для навчання дітей із особливими освітніми потребами. Для осіб, які за станом здоров’я не можуть здобувати повну загальну середню освіту за денною формою,  у 8 ЗЗСО організовано  педагогічний патронаж у 27 класах для 31 учня.  Також у 8 закладах загальної середньої освіти громади функціонував 31 клас з інклюзивним навчанням (53 учні). З учнями з ООП працювали асистенти вчителя (31 особа). Індивідуалізація освітнього процесу для учнів з особливими освітніми проблемами здійснювалася відповідно до індивідуальної програми розвитку.

           У рамках реалізації «Програми розвитку освіти Подільської міської територіальної громади на 2022-2025 роки» робота зі здібними та обдарованими дітьми проводилася з метою   виявлення, підтримки та залучення до активної роботи, стимулювання  самостійної роботи школярів щодо вивчення окремих предметів.

           На виконання наказу УОГП Подільської міської   від 21.10.2022 р. №242 «Про проведення І-ІІ етапів  Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів у 2022/2023 навчальному році», протягом листопада-грудня  2022 року  проведено ІІ етап  Всеукраїнських олімпіад з десяти  навчальних предметів:

- хімія – 27 учні;

українська мова та література –  30 учнів;

- біологія - 31 учень;

- фізика - 24 учні;

- географії - 29 учнів;

- правознавства - 8 учнів;

- історії - 26 учнів;

- англійської мови – 31 учень;

- інформаційних технологій – 23 учні;

- математики -  34 учні.

Всього у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад узяло участь 263 учні, з них:  90 переможці (34%).

З метою пошуку, підтримки, розвитку творчого потенціалу обдарованої молоді з 28.11.2022 по 02.12.2022 року на базі Центру дитячої та юнацької творчості Подільської міської ради проведено І (міський) заочний  етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.                                                                                                                                          У роботі  19 секцій  участь узяли 29  учнів закладів загальної середньої освіти  Подільської  міської територіальної громади (написано 29 робіт),  28  учнів посіли  призові місця.   За рішенням журі 4-и роботи переможців  направлено до Одеського гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання для участі  в обласному етапі МАН України.

         Підвищуючи рівень мовної культури здобувачів освіти, розширюючи знання дітей про красу і багатство української мови, української літератури, виховуючи любов підростаючого покоління до рідної мови, Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради щороку проводить шкільний та міський етапи Міжнародного  мовно-літературного конкурсу  учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка,  Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. У листопаді 2022 року в даних конкурсах узяли участь 152 обдаровані учні 10 ЗЗСО громади.

         Згідно з рішенням виконавчого комітету Подільської міської ради Подільського району Одеської області  від 15.09.2022р. №278 «Про організацію харчування в закладах загальної середньої  освіти Подільської міської ради Подільського району Одеської області у 2022 році» в закладах загальної середньої освіти громади  охоплено  безкоштовним харчуванням усіх учнів 1-4 класів  та учнів пільгових категорій: діти з особливими освітніми потребами, які навчаються  в інклюзивних класах шкіл, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти учасників бойових дій, діти учасників Операції об`єднаних сил ЗСУ, діти внутрішньо переміщених осіб. Вартість сніданку на одного учня пільгової категорії  становить 36.00 грн. у день, сніданку на одного учня 1-4 класу – 27.00 грн.  у день.  Якість продуктів, які постачають у заклади освіти, та готова продукція знаходяться під постійним контролем Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради.

        Відповідно до нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти у 2022-2023н.р. в ЗЗСО громади розроблено нове шкільне меню -  згідно з рецептурним збірником відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка та затверджено начальником Подільського Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

 

Забезпечення школярів підручниками

Заклади загальної середньої освіти  громади забезпечені  безкоштовними підручниками, а саме:

  • початкова школа – 93%;
  • основна школа – 96%;
  • старша школа  –98%.

У всіх школах функціонують бібліотеки. Передплата періодичних видань здійснюється закладами загальної середньої освіти самостійно.           

 

                                                                  Позашкільна освіта

        Позашкільна освіта забезпечує потреби особистості в самореалізації, підвищенні інтелектуального, духовного, фізичного, емоційного рівнів вихованців шляхом їх участі у різних видах творчої діяльності, підтримує  обдарованих і талановитих дітей.

            У 2022р. в громаді  функціонував Центр дитячої та юнацької творчості Подільської міської ради Подільського району Одеської області, підпорядкований УОГП Подільської міської ради.

        В основу діяльності закладу  покладені законодавчі і нормативні документи: Конституція України, Закони України: «Про освіту», «Про позашкільну освіту», Державна національна програма «Освіта України ХХІ», Статут ЦДЮТ та інші нормативні документи.

        Педагоги ЦДЮТ  приділяли значну увагу залученню до гурткової роботи дітей пільгових категорій. У 2022р. в Центрі дитячої та юнацької творчості Подільської міської ради позашкільну освіту здобували діти пільгових категорій, зокрема:

  • 2 дитини-сироти;
  • 6 дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 23 дитини з малозабезпечених сімей;
  • 37 дітей  із багатодітних сімей;
  • 14 дітей учасників бойових дій;
  • 10 дітей ВПО.

           Адміністрація ЦДЮТ спрямовувала свої зусилля на виховання в гуртківців творчих, інтелектуальних здібностей, залучення вихованців до практичної природоохоронної, науково-дослідної, експериментальної роботи, на формування в дітей свідомого і відповідального ставлення до навколишнього середовища, до власного здоров’я.

          У  2022р. в Центрі дитячої та юнацької творчості працювало 59 гуртків різних напрямів: науково-технічний, національно-патріотичний, еколого-натуралістичний, художньо-технічний, гуманітарний, оздоровчий. Всього в ЦДЮТ позашкільну освіту здобувало 925 гуртківців.

На належному рівні педагогами ЦДЮТ  протягом 2022 року організовано та проведено міські масові заходи: міський етап конкурсу «Юний дослідник», виставки: «Наш пошук і творчість тобі, Україно!»,  «Щедрість рідної землі», конкурс екологічних агітбригад, природоохоронну акцію «Ялинка», виставки-конкурси: «Космос», «Космічні фантазії»  та «Український народний сувенір», конкурс малюнків «Безпека дорожнього руху». 

       Центр дитячої та юнацької творчості  – заклад естетичного виховання школярів, також координує роботу щодо здійснення еколого-натуралістичної, науково-технічної освітньо-виховної діяльності у громаді.

        Екологічне виховання в ЦДЮТ здійснювалося шляхом проведення трудових та екологічних десантів із покращення й благоустрою квітників, дендрарію, прилеглої території, а також проведення виховних заходів на екологічну тематику, екологічні мандрівки екологічною стежкою. Гуртківці взяли активну участь  в обласних, Міжнародних, Всеукраїнських акціях, проєктах: «Годівничка», «Посади дерево», «Збережи ялинку», «Юннатівський зеленбуд», «Птах року», «Енергія і середовище», «День водно-болотяних угідь», «Міжнародний день Чорного моря», що  сприяло розвитку в юннатів практичних природоохоронних умінь.

         Керівники гуртків естетичного напряму розвивали художньо-творчі здібності вихованців, використовували різні види нетрадиційної техніки малювання, що дало можливість перетворення малювання в цікаву гру, результат якої  радував дітей, педагогів, батьків. Керівники гуртків декоративно-прикладного напряму, реалізовуючи дидактичні принципи, організовували виставки, конкурси кращих дитячих робіт, сприяли творчому розвиткові вихованців, відроджували народні традиції і ремесла.  Керівники гуртків науково-технічного напряму спрямовували свої зусилля на  набуття дітьми техніко-технологічних умінь і навичок.

         Результативністю співпраці педагогічного колективу та вихованців ЦДЮТ Подільської міської ради є заходи різних рівнів, в яких вихованці ЦДЮТ взяли активну участь та посіли призові місця, зокрема:

- Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Зоологічна галерея» - одне ІІ м-е , одне ІІІ м-це;

- Міжнародний фестиваль-конкурс «Зірка фест» - чотири І м-ця;

- Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Барви дитинства» - два ІІ м-ця;

- Всеукраїнський конкурс «Кришталевий фонтан» - два І м-ця, два ІІ м-ця;

- Міжнародний конкурс-фестиваль «Віват, Львів!» - дев’ять І м-ць,  два Гран Прі;

-  Всеукраїнський бліц-конкурс українського патріотичного смайлу до Дня українського козацтва » - І м-це -1; ІІ м-це – 1;

- обласна природоохоронна акція «Міжнародний день Чорного моря» - одне І місце, одне ІІ місце;

- обласна природоохоронна акція «Всесвітній день водно-болотних угідь» - І м-це – 1, ІІ місце – 1;

- обласний етап Всеукраїнського конкурсу «Птах року» - І м-це – 3; ІІ м-це – 3; ІІІ м-це – 1;

- обласний етап Всеукраїнського колоквіуму «Космос. Людина. Духовність», конкурс «Мирний космос - І м-це;

- обласний етап Всеукраїнського бліц-конкурсу ескізів муралів «Все буде Україна!», ІІІ м-це;

- обласний етап Всеукраїнського конкурсу  «Декоративний розпис в культурі України» - ІІ місце    - 1,  грамоти за активну участь - 2;

- міський етап виставки «Щедрість рідної землі» - II м-це - 2; III м-це – 5;

- обласний етап виставики «Щедрість рідної землі» - ЦДЮТ - ІІ м-це;

- міський етап природоохоронної  акції «Ялинка» та виставки-конкурсу «Український народний сувенір» - І м-це – 10; ІІ м-це – 1; ІІІ м-це – 4;

-  міський етап конкурсів: «Космос. Людина. Духовність», «Мирний космос – І м-це – 9; ІІ м-це – 1; ІІІ м-це - 1.

Робота з педагогічними кадрами

        У закладах освіти громади протягом 2022 року працювало 516 педагогічних працівників. Заклади укомплектовані кваліфікованими педагогічними кадрами повністю.

        Організація  роботи з педагогічними працівниками у громаді базується на щорічних моніторингах рівня освіти, досвіду  педагогічних кадрів.

         Аналіз кадрового складу педагогічних працівників громади  свідчить про наявність потужного потенціалу за професійними ознаками. 73%  педпрацівників мають вищу освіту.  49% – це педагоги вищої та першої кваліфікаційної категорії. У школах громади працювало 9 учителів, які мають звання «Вчитель-методист» та 76 – «Старший вчитель». Звання «Вихователь-методист»  має 1 вихователь ЗДО, звання «Керівник гуртка – методист» - 1 керівник гуртків ЦДЮТ. Заклади освіти  щорічно поповнюються молодими фахівцями.

  У 2022  році було проатестовано 103-х педагогічних працівників – всі педпрацівники відповідають  займаній посаді. З них: присвоєно педагогічне звання «Старший учитель» - 7 педпрацівникам; присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії» - 8 педпрацівникам; присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст першої категорії» - 5  педпрацівникам, «Спеціаліст другої категорії» - 8 педпрацівникам; визнано такими, що відповідають педагогічному званню  «Учитель-методист» - 2 педпрацівники, «Старший учитель» - 12 педпрацівників;  кваліфікаційній категорії «Спеціаліст вищої категорії» - 31 педпрацівник, «Спеціаліст першої категорії» - 8 педпрацівників, «Спеціаліст другої категорії» - 3 педпрацівники, «Спеціаліст» - 2 педпрацівники; відповідають раніше присвоєному тарифному розряду - 21 педпрацівник, відповідають займаній посаді – 2 директори ЗЗСО, 4 завідувачі ЗДО, 1 директор ЗПО, 1 завідувач ММК.

       Спостерігається  позитивна динаміка росту професійної компетентності педагогічних працівників громади, що надають якісні освітні послуги. Зростанню рівня педагогічної майстерності освітян сприяють зокрема: курси підвищення кваліфікації, а також участь педагогів у різноманітних онлайн семінарах, вебінарах, тренінгах.  У ІІ півріччі 2022 року курси підвищення кваліфікації пройшли всі педагогічні працівники. Як і в минулому році, значна увага приділялася підвищенню кваліфікації вчителів та адміністрації шкіл відповідно до Концепції Нової Української Школи (НУШ). 

       Відкритості освітнього простору громади сприяди сайти Управління освіти  і гуманітарної політики Подільської міської ради та закладів освіти Подільської міської територіальної громади.

 

Фінансово-господарська діяльність

У 2022 р. значна увага приділялася питанням удосконалення фінансово-господарської діяльності закладів освіти. Посилено контроль за цільовим та ефективним витрачанням

бюджетних коштів на оплату праці й комунальних послуг, на придбання матеріалів і продуктів харчування, за виконанням кошторису в закладах освіти з урахуванням вимог щодо зміцнення фінансової дисципліни.

        З метою забезпечення готовності  закладів освіти громади  до початку нового 2022-2023 навчального року, створення належних умов для навчання й виховання дітей та учнівської молоді в закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти протягом літнього періоду проведено  ремонтні роботи.   За кошти, виділені  з місцевого бюджету, зроблено:

у закладах дошкільної освіти:

  • поточний ремонт найпростіших укриттів у ЗДО №3 «Сонечко», ЗДО №4 «Ластівка», ЗДО №8 «Золотий ключик», ЗДО №11 «Перлинка», ЗДО №13 « Вишенька» Подільської міської ради;

 

у закладах загальної середньої освіти:

  • поточний ремонт найпростіших укриттів у ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1, ЗЗСО І-ІІІ ступенів №4, ЗЗСО І-ІІ ступенів №8, ЗЗСО І-ІІІ ступенів №9, Липецькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів, протирадіаційного укриття в ЗЗСО І-ІІІ ступенів №7 Подільської міської ради;
  • поточний ремонт системи водопостачання у ЗЗСО №4;
  • поточний ремонт даху приміщення ЗЗСО №6;
  • поточний ремонт системи опалення в ЗЗСО №9.

 

       З метою забезпечення якісної сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» проведено якісні ремонтні роботи в кабінетах для учнів 1-х класів у ЗЗСО  Подільської міської територіальної громади. У  2022-2023н.р. відкрито 15 перших класів, у яких навчалося 352 першокласники.   

 

Завдання відділу освіти УОГП  Подільської міської ради на 2023 рік

       У 2023 році зусилля відділу освіти Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради Подільського району Одеської області, закладів освіти Подільської міської територіальної громади будуть спрямовані на:

  • створення умов для впровадження Концепції «Нова українська школа»;
  • забезпечення належної якості освіти відповідно до вимог Державних стандартів освіти шляхом впровадження інноваційних освітніх технологій та методик, створення безпечного освітнього середовища в закладах освіти;
  •  підвищення рівня професійної майстерності педагогів для  покращення якості освітніх послуг;                          
  • стимулювання впровадження інклюзивного навчання у закладах освіти, забезпечення безперешкодного доступу дітей з особливими освітніми потребами до будівель і приміщень закладів освіти;
  • продовження роботи щодо організації сучасного освітнього середовища закладів, сприятливого для формування гармонійно розвиненої особистості та реалізації індивідуальних творчих потреб кожної дитини;
  • забезпечення реалізації заходів міської Програми розвитку  освіти Подільської міської територіальної громади  на 2022-2025р.р.;
  • забезпечення якості дошкільної освіти відповідно до контексту Концепції «Нова українська школа» та змісту Базового компонента дошкільної освіти, навчальних програм розвитку та виховання дітей дошкільного віку;
  • формування готовності педагогічних працівників до роботи в інноваційному середовищі, забезпечення умов для безперервного зростання рівня педагогічної майстерності вчителів, їх самоосвітньої діяльності, участі в інноваційних проєктах  та оволодіння методами й прийомами роботи з дітьми з особливими освітніми потребами;
  • забезпечення необхідного соціального захисту педагогів, свободу вибору педагогічними працівниками форм власного професійного вдосконалення, стимулювання їхнього творчого зростання;
  • активізацію роботи з обдарованими і талановитими дітьми, створення умов для розвитку їх творчих здібностей і навичок самостійного наукового пізнання, самоосвіти та самореалізації;
  • забезпечення дотримання основних аспектів організації виховної роботи, зазначених у  Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді;
  • здійснення профілактичної роботи з питань запобігання протиправній поведінці, алкогольній та наркотичній залежності дітей,  булінгу в учнівському середовищі;
  • об’єднання зусилля всіх учасників освітнього процесу для створення безпечного, здорового середовища шляхом приведення всіх елементів освітнього процесу відповідно до стану здоров’я та психофізіологічних можливостей дітей, впровадження в закладах освіти всіх рекомендацій щодо усунення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій, терористичних актів, диверсій;
  • проведення внутрішнього моніторингу стану освіти громади;
  • забезпечення ефективного функціонування  закладів освіти на демократичних засадах та з урахуванням освітніх запитів усіх учасників освітнього процесу (учнів, дошкільників, їхніх батьків, громади, педагогічного колективу);
  • розвиток державно-громадського характеру управління закладом освіти, громадсько-активного стилю діяльності (взаємодія з громадою, залучення батьків, громадських організацій до розв’язання соціальних та інших проблем навчального закладу і громади);
  • організацію у 2023 році в закладах  освіти Подільської міської територіальної громади  безкоштовного харчування всіх учнів 1-4 класів ЗЗСО та учнів ЗЗСО і дошкільників ЗДО пільгових категорій, а також організацію пільгового харчування в ЗДО.   

 

 

Підсумки роботи відділу фізичної культури та спорту

УОГП Подільської міської ради за 2022 рік

          Для  підвищення ефективності  реалізації  державної  політики  у сфері  фізичної  культури та спорту, залучення громадян до занять фізичною культурою та спортом, формування здорового способу життя відділом фізичної культури та спорту УОГП Подільської міської ради проводиться певна робота  щодо виконання програми розвитку фізичної культури та спорту у Подільській міській територіальній громаді, створення сприятливих умов для занять фізичною культурою і спортом, підвищення  спортивної  майстерності  спортсменів та проведення активного дозвілля всіх верств населення.

          З метою активізації роботи та об’єднання зусиль підприємств, організацій та установ, громадських об’єднань щодо залучення широких верств населення до масового спорту, популяризації здорового способу життя, рухової активності та фізичної реабілітації рішеннями Подільської міської ради: від 23.12.2020р. №19-І затверджена «Програма розвитку фізичної культури та спорту у Подільській територіальній громаді на 2021-2023 роки» та від 23.12.2020р. №20-І «Програма розвитку футболу у м. Подільськ на 2021-2024 роки».

          Для залучення широких верств населення до занять фізичною культурою та спортом за місцем проживання, збільшення проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів у Подільській міській територіальній громаді активно реалізується програма  Президента України Володимира Зеленського «Активні парки – локації здорової України», основною метою якої є популяризація та організація оздоровчої рухової активності усіх категорій громадян, у тому числі: осіб з інвалідністю, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їх наслідків, формування суспільства, об'єднаного ідеєю здорового та активного життя.

         Також у громаді функціонують дві дитячо-юнацькі спортивні школи, зокрема:

- структурний підрозділ «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Локомотив»» при відділі фізичної культури та спорту УОГП Подільської міської ради;

- дитячо-юнацька спортивна школа для дітей сиріт і дітей із малозабезпечених сімей, підпорядкована області.

А також:

- 20 спортивних клубів і громадських організацій спортивного та фізкультурно-оздоровчого напрямку за місцем проживання населення;  

- 27.03.2017р. створено Федерацію футболу міста Подільська, головою якої є Сергенчук Д.М. Футбольний клуб «Імперія Холоду» міста Подільська в цьому сезоні брав участь у Чемпіонаті Одеської області з футболу серед аматорських команд  «Вищої Ліги», в Кубку Одеської області, в якому стали півфіналістами, Чемпіонаті Одеської області з футзалу – бронзові призери, Кубку ГО «ВФСТ Колос» з футзалу серед ветеранів 40+, в якому стали переможцями.

 

Структурний підрозділ відділу фізичної культури та спорту УОГП Подільської міської ради комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Локомотив»

          Головними завданнями комплексної дитячо-юнацької спортивної школи «Локомотив» є:

- реалізація державної політики в галузі фізичної культури і спорту;

- фізична підготовка, зміцнення здоров'я дітей;

- виявлення і підтримка юних талантів і обдарувань, розвиток їх здібностей в обраному виді спорту і досягнення високих спортивних результатів;

- підвищення майстерності спортсменів;

- підготовка спортсменів до складу збірних команд різного рівня.

       У КДЮСШ «Локомотив» працює 5 відділень із таких видів спорту, як: бокс, боротьба греко-римська, волейбол, легка атлетика, футбол. На даний час у відділеннях по видам спорту тренується така кількість вихованців:

            - бокс – 30 вихованців;

            - греко-римська боротьба – 12 вихованців;

            - волейбол – 64 вихованці;

            - легка атлетика – 81 вихованець;

            - футбол – 88 вихованців.

          Всього у КДЮСШ  «Локомотив» займається 275 юних спортсменів під керівництвом  14 кваліфікованих тренерів-викладачів. 

          Комплексна дитячо-юнацька школа «Локомотив» брала участь у Чемпіонатах України, зональних Чемпіонатах, Всеукраїнських, обласних та районних змаганнях із різних видів спорту:

  • 4 Чемпіонатів України (легка атлетика-2, бокс-2 );
  • 5 Всеукраїнських змагань (бокс-2, футбол-3);
  • 9 обласних змагань  (бокс- 3, футбол - 4, волейбол - 1, боротьба греко-римська - 1);
  • 51 місце у змаганнях по всім видам спорту.

Серед змагань високих рангів спортсмени КДЮСШ «Локомотив» отримали такі результати:

  1. Чемпіонат України серед ДЮСШ та СДЮШОР з легкої атлетики у приміщенні серед юнаків та дівчат 2007-2008 р.н.,17-20.02.2022р. м.Київ :

-Нападовська Єлізавета (ядро)  - ІІ місце

-Гребенюк Олександра (ядро) – ІІІ місце

-Яцишина Вікторія (5-борство) – ІІІ місце

-Осієвський Михайло (5-борство) – V місце

-Співак Леся (потрійний) - V місце

  1. Чемпіонат України з легкої атлетики у приміщенні серед юнаків та дівчат 2005-2006 р.н., 04-06.02.2021р. м.Суми – Звірянська Дар’я (3000 м.) – 8 місце
  2. Чемпіонат України з боксу серед чоловіків та жінок до 22 років 10-16.10.2022 р.

с.Колоденка Івано-Франківська обл.  – Коновальчук Володимир (57 кг)– ІV місце;

  1. Чемпіонат України з боксу серед дорослих по відбору на Чемпіонат світу

  23-28.01.2022 р. м.Тернопіль – Коновальчук Володимир (56 кг) – ІV місце;

  1. Всеукраїнські спортивні змагання (чемпіонати) під девізом «Хто ти майбутній олімпієць?» серед вихованців закладів позашкільної освіти спортивного профілю ГО «ВФСТ «Колос» 14-19.11.2022р. м.Ворохта Івано-Франківська обл.:

-Лука Олександр (52 кг) – ІІ місце

-Айрапетян Давид (60 кг) – ІІІ місце

                   -Заярський Кирило (54 кг) - ІV місце

                   -Лукавий Олександр (48 кг) – V місце

  1. Всеукраїнські змагання щодо відбору юнаків 2008-2009 р.н. до Чемпіонату Європи з боксу у складі збірної команди України, 20-24.06.2022 р. м.Коломия Івано-Франківська обл. – Лукавий Олександр (47 кг) – ІІ місце.
  2. Всеукраїнський турнір з футзалу (міні-футболу) для дитячо-юнацьких команд серед юнаків 2011 р.н., 21-23.11.2022 р. м.Хмельницький – ІІІ місце.
  3. Всеукраїнский турнір з футзалу серед юнаків ФК та ДЮСШ 2008-2009 р.н. , 15-16.01.2022 р. м.Одеса. – ІІІ місце.
  4. Всеукраїнський турнір з міні-футболу на кубок СК Прут 22-24.12.2022р. смт. Делятин Івано-Франківська обл. серед юнаків 2009 р.н. та молодше, юнаків 2011, 2012 р.н. та молодше, який проходить у даний час.

 

          Команда дівчат взяла участь у Чемпіонаті Одеської області з волейболу, що проходив у місті Одесі 02-03.12.2022 року, та посіла ІV місце.

           Наймасовішим видом спорту у громаді є футбол. Найбільша кількість заходів (більше половини) проводиться за участю спортсменів відділення футболу.  Протягом року тренери-викладачі відділення футболу проводять чемпіонати міста, відкриті чемпіонати ДЮСШ, турніри, матчеві зустрічі та велику кількість змагань до свят серед дітей. Вихованці відділення футболу взяли активну участь у Чемпіонатах Одеської області з футзалу «Дитяча ліга» та посіли такі місця : 2006-2007 р.н. – І місце, 2008-2009 р.н. – призове. Тривають змагання чемпіонату Одеської області з футзалу серед команд юнаків 2009-2010, 2013-2014 років народження.

       Відділенням греко-римської боротьби проводилась відкрита першість (19.11.2022 р.) та турніри міста. А також вихованці відділення брали участь у Чемпіонаті Одеської області з греко-римської боротьби серед 2005-2006, 2007-2008 р.н. 29.01.2022 р. м.Біляївка Одеської області.

Чемпіонами стали Пустовойченко О. та Кушніренко А.

         Протягом року спортсмени відділення боксу взяли участь у  трьох Чемпіонатах Одеської області:

  • Чемпіонат області з боксу серед молоді та дорослих, 12-16.01.2022р. м.Одеса. Коновальчук В.С. – І місце.
  • Чемпіонат області з боксу серед молоді (2005-06 р.н.) 26-28.10.2022 р. м.Одеса.

Заярський Кирил – ІІ місце, та Максимов Артем – ІІ місце.

  • Чемпіонат Одеської області з боксу серед юніорів (2006-07 р.н.) та юнаків (2008-09 р.н.)  08-10.12.2022 р. м.Одеса.

Лукавий Олександр – І місце, Лука Олександр – І місце, Айрапетян Давид – І місце, та один призер.

          А також протягом року  проведено 5 відкритих чемпіонатів КДЮСШ, чемпіонатів міста та відкритих чемпіонатів міста і турнірів з боксу.

          На сьогоднішній день триває Відкрита першість Подільського району з футзалу серед юнаків усіх вікових категорій, що проходять у  містах: Кодима та Балта, а також Чемпіонат Одеської області з футзалу «Дитяча Ліга» серед юнаків 2009-2010 р.н., який проходить у м.Одесі.

 

           У 2022 році спортсмени КДЮСШ «Локомотив» отримали такі спортивні розряди та звання:

 

 з/п

 

Прізвище спортсмена

Вид спорту

Спортивний розряд/звання

  1.  

Коновальчук Володимир

бокс

МСУ

  1.  

Айрапетян Давид

бокс

КМС

  1.  

Лука Олександр

бокс

КМС

  1.  

Лукавий Олександр

бокс

І

  1.  

Заярський Максим

бокс

ІІ

  1.  

Максимов Артем

бокс

ІІ

  1.  

Яцишина Вікторія

легка атлетика

ІІ

  1.  

Нападовська Єлизавета

легка атлетика

ІІ

  1.  

Звірянська Дар’я

легка атлетика

ІІІ

  1.  

Гребенюк Олександра

легка атлетика

ІІІ

  1.  

Співак Леся

легка атлетика

ІІІ

  1.  

Осієвський Михайло

легка атлетика

ІІІ

  1.  

Камишнюк Андрій

футзал

ІІІ

  1.  

Котлинський Денис

футзал

ІІІ

  1.  

Ковтун Данило

футзал

ІІІ

  1.  

Колесник Віктор

футзал

ІІІ

  1.  

Миндрул Віталій

футзал

ІІІ

  1.  

Мукан Володимир

футзал

ІІІ

  1.  

Павлюк Ілля

футзал

ІІІ

 

КЗ «Подільська ДЮСШ

для дітей-сиріт і дітей із малозабезпечених сімей»

У ДЮСШ для дітей із малозабезпечених сімей функціонує 3 відділення спорту: пляжний волейбол, греко-римська боротьба, настільний теніс. Відвідує така кількість вихованців:

- греко-римська боротьба - 48 вихованців;

- пляжний волейбол  - 134 вихованців;

- настільний теніс  – 24  вихованці.

            Всього в  ДЮСШ для дітей-сиріт та дітей із малозабезпечених сімей займається 206 юних спортсменів під керівництвом 7 тренерів.

 

                                                                         Федерація футболу

Подільська Федерація футболу в 2022 році провела відкриту Першість Подільської міської територіальної громади серед аматорських команд, в якій узяли участь 6 команд громади. ФК «Імперія Холоду» посіла 1 місце, ФК «Айзберг» - 2 місце, КДЮСШ «Локомотив» - 3 місце. У святкові дні цілий рік проводились матчеві зустрічі, турніри, першості міста серед молоді та дорослих з футболу та міні-футболу. ФК «Імперія Холоду» заявилась на Зимовий Чемпіонат м.Одеса з футзалу серед аматорських команд «Футбольний бомонд м.Одеса 2022-2023».

                                                 

                                             Спортивні клуби та громадські організації

У 20 спортклубах та громадських організаціях спортивного та фізкультурно-оздоровчого направлення проходять заняття з таких видів спорту:  футзал, бокс, кікбоксинг, самбо, айкідо, бодібілдинг, спортивні танці, кросфіт, загальна фізична підготовка, фітнес, армрестлінг, йога.

На даний час  тренується 1097 дітей, підлітків, молоді  та  дорослих.  

Спортсмени з кікбоксингу, самбо, футзалу узяли участь у Чемпіонатах області, України та отримали хороші показники.

Для занять фізичною культурою, спортом та оздоровленням діє безкоштовна й доступна спортивна база Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради Подільського району Одеської області.

Спортивна  база громади складається зі спортивного  комплексу «Локомотив» (двоповерховий павільйон, легкоатлетичний манеж та одне футбольне поле, 2 тенісних корти, 2 майданчики для міні-футболу з синтетичним покриттям, тренажерний майданчик, резинове покриття, майданчик для пляжного волейболу, майданчик з баскетболу/волейболу з резиновим покриттям, сектор для штовхання ядра, стрибкова яма, боксерський ринг);

- східна частина міста - мікрорайон «Черемушки» на проспекті Перемоги (міні-футбол з синтетичним покриттям, майданчик для гандболу/баскетболу, тренажерний майданчик/ЗФП), вул. Ломоносова (міні-футбольне поле), вул. Кобзарська кут вул. Нової (тренажерний майданчик);

- західна частина міста – універсальний спортивний майданчик бульвар Бірзульський,1 парк «Молодіжний» (міні-футбол, пляжний волейбол, тренажерний майданчик), універсальний спортивний майданчик вул. Залізничників (міні-футбол, баскетбол, пляжний волейбол, нестандартний тренажерний майданчик/ЗФП); 

- північна частина міста – універсальний спортивний майданчик вул. Армійська,554 «Квадрат» (міні-футбол, пляжний волейбол, тренажерний майданчик), вул. Армійська,99 (міні-футбол/баскетбол з резиновим покриттям, тренажерний майданчик), вул. Армійська,592 (міні-футбол/волейбол/баскетбол), вул. Короленка (тренажерний майданчик);

- південна частина міста, район цукрового заводу – парк «Культура» вул. Бочковича,1 (тренажерний майданчик з резиновим покриттям), вул. Бочковича, 101 (міні-футбол/волейбол, майданчик ЗФП), Соціальний гуртожиток для дітей-сиріт вул. Бочковича,101г (тренажерний майданчик);

- Липецький старостат Подільської міської територіальної громади – вул. Центральна ( міні-футбол з синтетичним покриттям, волейбол/баскетбол з резиновим покриттям, дитячий спортивний майданчик);

всього:

-     тренажери – 9, з них: резинове покриття – 2;

  • нестандартні тренажери (ЗФП) – 10;
  • спортивні майданчики з міні-футболу – 20, з них: синтетика – 4, резина – 1;
  • спортивні майданчики з баскетболу – 13, з них: резинове покриття – 3;
  • спортивні майданчики з волейболу – 15, з них:резинове покриття – 2;
  • спортивний майданчик з гандболу – 1.

             -   36 спортзалів і  приміщень для спортивних та фізкультурно-оздоровчих занять:

               - у школах громади 7 спортзалів та 7 приміщень для занять фізичною культурою;

               - 17 приміщень для занять фізичною культурою та спортом, орендованих або у власності у клубів/ценрів та громадських організацій спортивного напряму;

               - 1 спортзал  у ДНЗ «Подільський професійний ліцей»;

               - 2 спортзали – відділу фізичної культури та спорту УОГП Подільської міської ради

                  (вул. Бочковича,1);

               - 1 спортзал –ФСК «Локомотив» від Укрзалізниці (бульвар Бірзульський, 7а);

               - 1 спортзал – с.Липецьке (будинок Культури) вул. Центральная, 317г;

               - 1 легкоатлетичний манеж (спортивний комплекс «Локомотив»);

               - 1 приміщення – шахово-шашковий клуб (вул. Соборна, 66-А);

               - 1 тир (ЗЗСО №3).

           

Всі споруди утримуються в належному стані, проводяться поточні ремонтні роботи.

 

Завдання відділу фізичної культури та спорту

 УОГП  Подільської міської ради на 2023 рік

 

1. Забезпечення реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Подільській міській територіальній громаді.

2. Сприяння розвитку видів спорту у громаді.

3.Організація і проведення загальноміських спортивних заходів, контроль за проведенням спортивних заходів іншими організаціями.

4. Надання допомоги у проведенні роботи з розвитку фізичної культури та  спорту установам, організаціям, навчальним закладам, дитячо-юнацьким спортивним школам, добровільним спортивним товариствам, спортивним клубам та іншим організаціям.

5. Ведення обліку всієї роботи з фізичної культури та спорту у громаді та складання  відповідних  звітів.

6. Сприяння в залученні інвестицій у сферу фізичної культури та спорту.

 

 

Підсумки  роботи відділу молодіжної політики,

Молодіжного Центру «Loft» та Молодіжної Ради  

за 2022 рік

 

Молодіжний центр «Loft» є структурним підрозділом відділу молодіжної політики Управління освіти і гуманітарної політики Подільської міської ради Подільського району Одеської області.

Метою Центру є: створення умов для всебічного розвитку і самореалізації молоді в різних сферах суспільного життя, розкриття її потенціалу, захист інтересів та прав; сприяння соціальному становленню й розвитку, професійній орієнтації та організації змістовного дозвілля, підтримці талановитої молоді.

Одними з пріоритетних завдань діяльності Центру є:

- створення умов для творчого розвитку особистості, інтелектуального самовдосконалення молоді;

- утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей у молоді;

- пропаганда здорового способу життя;

- створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді.

За 2022 н.р. фахівці   відділу молодіжної політики, Молодіжного центру «Loft» та Молодіжної Ради організували, провели та взяли участь у різноманітних заходах.

Протягом лютого-травня 2022р. проведено:

  1. Відеозустріч із представниками IREX  та БУР (Будуємо Україну разом) – обговорювались плани щодо реалізації проєкту «МолодьТут: створи громаду молодіжних перспектив», а також терміни початку дії програми та основні напрямки діяльності (18.02.2022).
  2. Акції:
  •  «Ангели пам’яті» - представники Молодіжної Ради паперовими янголами вшанували пам'ять про героїв України різних часів (20.02.2022);
  • «Подільськ за Перемогу» - молодь та спортсмени громади здійснили велозаїзд містом, де всіх учасників акції чекали три активні локації: конкурс «Патріотичний малюнок», спортивні конкурси на велосипедах та стрільба з лука (30.04.2022);
  • «Одягни свій край у вишиванку» - акція, умови якої були: прикрасити свій будинок, двір або алею українськими орнаментами, зняти на відео себе у вишиванці, презентувавши свою роботу (12.05-19.05.2022).
  1. Онлайн-зустріч із членами Молодіжної ради ади - - - обговорювались нагальні питання діяльності ради в умовах воєнного стану (18.04.2022).
  2. Волонтерство:
  • видача гуманітарної допомоги – гуманітарна допомога сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. У видачі були задіяні: Молодіжна рада та відділ молодіжної політики, розрахована була на 40 сімей (16.05.2022).
  • візит до притулку для собак – Молодіжна рада згуртувалась задля допомоги бездомним тваринам  (22.05. 2022).
  1. Велозаїзд до села Олександрівки -  в заході взяла участь молодь  м. Подільська й с.Липецьке (підготовлено розважально-спортивну програму, 21.05. 2022).

 

Протягом червня – серпня проведено:

  1. Тематичні тренінги для молоді м.Подільська та дітей із числа сімей внутрішньо переміщених осіб:

- «Причини стресу» - 11 учасників до 18р. та 2 дорослих до 35р. (08.06.2022);

- «Протидія домашньому насильству» - 10 учасників до 18р. та 5 дорослих до 35р. (23.06.2022): на даних тренінгах кожен з учасників міг поставити запитання і отримати відповідь, коли і до кого звернутися, якщо стали свідками або самі стають жертвами насильства;

- «Протидія та запобігання торгівлі людьми» - 9 учасників до 18р. (07.07.2022): докладно були розглянуті питання про те, як уберегти себе та не потрапляти у пастки до шахраїв, розглянули форми торгівлі людьми, ознаки торгівлі людьми, як захистити себе від торгівлі людьми;

- «Мистецтво керувати собою» - 12 учасників до 18р. та 3 дорослих до 35р. (15.07.2022): учасники тренінгу дізналися, що таке стан стресу та стан ефекту. Також намагалися проілюструвати толерантний світ та йому протилежний;

- «Як ефективно взаємодіяти» - 12 учасників до 18р. та 2 дорослих до 35р. (15.07.2022): учасники на практиці побачили, як різні комунікативні навички впливають на колектив, колективну роботу та який результат чекає на тих, хто погано володіє такими навичками;

- «Конфлікти та способи їх вирішення» - 15 учасників до 18р. та 3 дорослих до 35р. (28.07.2022): усі учасники заходу отримали актуальну інформацію, активно брали участь у різноманітних вправах у групах та індивідуально й отримали корисні поради щодо шляхів вирішення таких проявів;

- «Розвиток мотивації досягнення успіху» - 9 учасників до 18р. та дорослих до 35р. (09.08.2022): учасники навчились вільно володіти собою, бути впевненим у собі, правильно себе мотивувати та досягати успіху;

- «Прийоми регуляції стресу» - 11 учасників до 18р. та дорослих до 35р. (25.08.2022): учасники вчились вмінню витримати стресові ситуації, вживати заходи щодо нейтралізації наслідків стресу, отримали рекомендації щодо регуляції стресу і як взяти свій емоційний стан під контроль.

 

  1. Патріотичні заходи  для молоді м.Подільська та дітей із числа сімей внутрішньо переміщених осіб:

- брейн-ринг до Дня Конституції України – 15 учасників до 18р. (28.06.2022): у грі взяли участь три команди, а саме: фахово медичний коледж, міська бібліотека та Молодіжна рада. Тематикою питань стала  Конституція України та все, що пов’язане з нею, в цікавій та захоплюючій грі перемогу здобула команда медичного коледжу;

- перегляд фільму до Дня Державності – 12 учасників до 18р. та 2 дорослих до 35р. (28.07.2022): присутні змогли провести паралелі з сьогодення та прийшли до висновку, що українська нація – нація непереможних людей. Після завершення активно обговорювали сюжет та окремі моменти цієї стрічки;

- квест до Дня Молоді – 24 дитини до 12р. та 6 учасників до 18р. (12.08.2022): команди під різними кольорами розбіглися по станціях, які були вказані в їхньому конверті. Усього було 7 зупинок з різними правилами гри;

-флешмоб «Україна єднає», «Незламні», велоквест «Сторінками історії нашого міста» до Дня Незалежності – 66 учасників до 18р. та 12 учасників 25р. (27.08.2022): юні спортсмени Подільщини узяли участь у флешмобі. Метою даного квесту було: ознайомлення молоді внутрішньо переміщених осіб з історичними пам’ятками міста, а молоді нашої громади – вдосконалення своїх знань у цій сфері.

  1. Велозаїзди  для молоді м.Подільська та дітей із числа сімей внутрішньо переміщених осіб:

- велозаїзд до села Олександрівки – 23 учасники до 18р. та 35р. дорослих (25.06.2022): усі охочі мали змогу взяти участь у майстер-класі «Перша допомога при кровотечі», військовий медик дітям і дорослим показав на практиці, як накласти джгут Есмарха, турнікет;

- велозаїзд до села Казбеки (екскурсія) – 33 учасники до 18р. та 20 дорослих до 35р. (09.07.2022): учасникам було проведено екскурсію, вони дізналися про цікаву та подекуди таємничу історію місцевості;

- велозаїзд до села Липецьке (краєзнавча екскурсія) – 40 учасників до 18р. та дорослих до 35 р. (24.07.2022): усі учасники велозаїзду відвідали музей старовинних речей і місцеву церкву та дізналися про історію села;

- велозаїзд до села Мала Олександрівка (Чехи) – 23 учасника до 18р. та 6 дорослих до 35р. (06.08.2022):  оранізовано веселі розваги для молоді.

  1. Настільні ігри та перегляд фільму  для молоді м.Подільська та дітей із числа сімей внутрішньо переміщених осіб:

- гра «Alias», «Монополія», «Dixit» - 7 учасників до 18р. (16.06.2022);

- гра «Мафія» - 14 учасників до 18р. та 4 дорослих до 35р. (14.07.2022);

- гра «Ерудит», «Вибухові кошенята», шахи – 15 учасників до 18р. та 3 дорослих до 35р. (21.07.2022);

- перегляд фільму до Дня Державності «Захар Беркут» - 15 учасників до 18р. (28.07.2022);

- гра «Мафія», «Бобот» -13 учасників до 18р. (02.08.2022);

- гра «Манчікін», «Каркасон», доміно – 12 учасників до 18р. та 2 дорослих до 35р. (15.08.2022).

   Практично щотижня в літній період на базі Подільського молодіжного центру організовувалися різноманітні ігри для молоді і гостей м.Подільська.

  1. Живопис та хенд-мейд для молоді м.Подільська та дітей із числа сімей внутрішньо переміщених осіб:
  • малювання гуашшю – 23 дитини до 10р. (17.06.2022);
  • майстер-клас із виготовлення оберегів «Янголи-охоронці» для воїнів ЗСУ - 11 дітей до 10 р. (25.07.2022);
  • майстер-клас із декоративно-прикладного мистецтва – 11 дітей до 10р. (04.08.2022).

 

Протягом вересня проведено:

1. ІГРИ:

- гра в шахи – інтерактивний захід для покращення роботи розвитку інтелекту, 15 учасників, в с.Липецьке (12.09.2022, 20.09.2022, 29.09.2022);

-  настільна гра «Мафія» - інтелектуальна командна рольова гра з детективним сюжетом, яка заснована на живому спілкування, 6 учасників (15.09.2022);

-  гра у футбол –36 учасників, в с.Липецьке (18.09.2022, 21.09.2022, 25.09.2022);

- настільний теніс – 9+6учасників, в с.Липецьке (19.09.2022, 28.09.2022);

- гра у волейбол – 12+8 учасників, в с.Липецьке (22.09.2022, 30.09.2022);

- спортивно-оздоровчий захід до Дня людей похилого віку, спільно з відділом фізичної культури та спорту, 15 учасників  (28.09.2022);

- настільні ігри – ігри, які дали можливість учасникам познайомитися у неформальних умовах, 17 учасників (29.09.2022).

2. Психологічні ігри та тренінги:

- соціальна гра «Бути жінкою» - гра, яка перевтілила учасників в одну із героїнь гри, які потрапляли в ситуації з реального життя, боролися за рівні права і будували своє щастя, їм доводилося долати упередження, несправедливість та інші перепали на шляху успіху, 6 учасників (13.09.2022);

- тренінг «Соціальна згуртованість молоді» - молодь мала можливість пограти у гру «Зіпсований телефон» та гру «Несподіваний малюнок», намагались віднайти формулу ефективного спілкування, по якій учасники могли дати поради один одному, 10 учасників (14.09.2022);

- тренінг з профорієнтації  - молодь навчалася бачити свої реальні перспективи і можливості, 20 учасників (21.09.2022);

- онлайн-консультування з елементами тренінгу «Вмій сказати «НІ!» - за допомогою медіа молодь розвивала відчуття безпеки та свободи, формувала здатність відокремлювати власні бажання від того, що хочуть оточуючі, 10 учасників (20.09.2022);

3. Велоквест «Вело-Україна» - команди отримували інструкції з подальшими маршрутами, згідно з якими потрібно було дістатися кінцевої зупинки, 28 учасників (24.09.2022);

4.Перегляд фільму «Соціальні мережі» з подальшим обговоренням – фільм на соціально важливу тематику, перегляд з дискусією, 14 учасників (23.09.2022);

5. Хенд-мейд для дітей ВПО - виготовлення та оздоблення декоративної скриньки, 8 учасників (26.09.2022);

6. Світчарство з елементами арт-терапії – захід розподілений на два блоки: 1-й блок теоретичний – «як змінити сферу діяльності в умовах війни», 2-й блок практичний – майстер-клас із живопису, 6 учасників (30.09.2022).

Протягом жовтня проведено:

  1. ІГРИ:
  • настільний теніс –4 учасники, в с.Липецьке (04.10.2022);
  • гра у волейбол – 12 учасників, в с.Липецьке (05. 10.2022)
  • гра у шахи – інтерактивний захід для покращення роботи розвитку інтелекту, 4 учасники, в с.Липецьке (04.10.2022)
  •  настільна гра «Мафія» - інтелектуальна командна рольова гра з детективним сюжетом, яка заснована на живому спілкування, 11+8 учасників (06.10.2022, 24.10.2022);
  • гра у футбол – брали участь: середня та старша групи, 10+10+ учасників, в с.Липецьке (07.10.2022, 09.10.2022);
  • настільні ігри – ігри, які дали можливість учасникам познайомитися у неформальних умовах, 8 учасників (25.10.2022).
  1. Онлайн-консультації та тренінги:
  • онлайн-консультування - консультування з елементами тренінгу «Вмій сказати «НІ!»,  за допомогою медіа молодь розвивала відчуття безпеки та свободи, формувала здатність відокремлювати власні бажання від того, що хочуть оточуючі, 11 учасників (05.10.2022);
  • онлайн-консультація «Як писати мотиваційні та супровідні листи, які чіпляють» - молодь вчилася писати мотиваційні та супровідні листи, 5+16 учасників (07.10.2022, 17.10.2022);
  • онлайн-тренінг «Торгівля людьми» - докладно були розглянуті питання, як уберегти себе та не потрапляти у пастки до шахраїв, 15 учасників (19.10.2022);
  • когнітивний тренінг - тренінг був пов’язаний з розвитком когнітивної психології, де головна увага зосереджена на пізнавальних структурах психіки, особистісних конструктивах та логічних здібностях, 6 учасників (19.10.2022);
  • арт-терапія –  проведений арт-терапевтичний тренінг для молоді міста, 9 учасників (26.10.2022).

3. Майстер-клас (на патріотичну тематику) - діти виготовляли обереги  для захисників України, 11 учасників (20.10.2022).

4. Кінопокази:

- перегляд мультфільму «Шрек» - підлітки переглядали анімаційний мультфільм про великого казкового велетня Шрека, 8 учасників (04.10.2022);

- перегляд фільму «Черкаси» (на патріотичну тематику) – молодь переглядала український художній фільм про оборону однойменного морського тральщика, заблокованого російськими військами в бухті Донузлав, 10 учасників (18.10.2022).

5. Велоквест  містом – захід спрямований на ознайомлення з історією міста Подільська по фотографіях минулого століття, 15 учасників (01.10.2022).

6. Хенд-мейд до Хеллоуінадіти та молодь виготовляли вироби до свята Хеллоуіна, 13 учасників (27.10.2022).

7. Боді-арт до Хеллоуіна- мистецтво прикрашати тіло, учасники мали можливість перетворитися на деякий час в улюбленого персонажа, 6 учасників (28.10.2022).

 

Протягом листопада проведено:

1. ІГРИ:

 - спортивно-інтелектуальна квест-гра «Форт-Боярд» - спортивні та інтелектуальні локації з різноманітними завданнями та станціями, в організації брали участь діти сімей ВПО, учасниками стали учні ЗЗСО громади, 35 учасників (04.11.2022);

- настільна гра «Мафія» -  інтелектуальна командна рольова гра з детективним сюжетом, яка заснована на живому спілкування в с.Липецьке, 11+7 учасників (11.11.2022, 21.11.2022);

- настільна гра «Мафія» для ЗЗСО №4 – взяло участь 13 учнів закладу до 18 років (28.11.2022);

- настільна гра «Мафія» для представників ювенальної превенції Подільського районного управління поліції, 10 учасників (29.11.2022).

2. Психологічні ігри та тренінги:

- лекція з елементами тренінгу за підтримки ГО «Ла Страда України» в рамках проєкту «Розвиток систем попередження та реагування на насильство в закладах освіти і підвищення стійкості підлітків – психологічна підтримка для дітей та підлітків, які перебувають у стресовій ситуації, з учасниками було проведено 10 фасилітованих кіл загальною кількістю – 106 дітей (протягом місяця);

  • онлайн-лекції з елементами тренінгу «Профорієнтація» - заходи, які були спрямовані на ознайомлення людини з її здібностями й можливостями для того, щоб запропонувати їй вибрати одну з найбільш підходящих для неї професій:

                 м.Подільськ - 8 учасників, 03.11.2022;

                 ЗЗСО №4 – 13 учасників, 28.11.2022;

                 с.Липецьке   - 8 учасників, 11.11.2022;

  • онлайн-тренінг «Гороскоп професій» - учні активізували інтерес до самостійного вибору майбутньої професії, 18 учасників (03.11.2022);
  • онлайн-тренінг «Емоційна підтримка під час війни» зі студентами Подільського медичного фахового коледжу ім. В.О. Жуковського, 20 учасників (09.11.2022);
  • лекція з елементами тренінгу «Можливості для молоді» - учасники заходу могли порівняти підхід до навчання вдома та за кордоном, 7 учасників (18.11.2022);
  • тренінг для практичних психологів «Форми та методи діагностування, корекції та протидії насильству в закладах освіти» - тренінг для психологів ЗЗСО громади та ЗЗСО с.Липецьке в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства», 10 учасників (22.11.2022);
  • лекція до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій – лекція для дітей сімей ВПО зі спікеркою Оленою Кобилюк - директоркою  краєзнавчого музею, 8 учасників (28.11.2022).

3. Майстер-клас з живопису «Батьки-діти» - захід спрямований на вивчення сучасних технік живопису, а також на виховання почуттів співпраці батьків, дітей та педагога. В майстер-класі брали участь діти й батьки сімей ВПО, 17 учасників (17.11.2022).

4. Видача гуманітарної допомоги – гуманітарна допомога сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. У видачі були задіяні діти сімей ВПО, допомога в листопаді видавалася в три етапи, розрахована була на 150 сімей (08.11.2022, 16.11.2022 та 30.11.2022).

5. Презентація Молодіжного Центру, Молодіжної Ради спільно з відділом фізичної культури та спорту – фахівці презентували завдання, напрями діяльності та принципи своєї роботи для підлітків ЗЗСО №4, 23 учасники (18.11.2022).

6. Перегляд фільму  «Гіркі жнива» - фільм переглядали  батьки дітей ВПО до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні, 7 учасників (28.11.2022).

Протягом грудня проведено:

  1. ІГРИ:

- гра в шахи – інтерактивний захід для покращення роботи розвитку інтелекту, 6+5 учасників, в с.Липецьке (29.12.2022, 27.12.2022);

 -  настільна гра «Мафія» - інтелектуальна командна рольова гра з детективним сюжетом, яка заснована на живому спілкуванні на базі ЗЗСО №5, 20 учасників (19.12.2022);

- настільний теніс – 7 учасників, в с.Липецьке (28.12.2022).

2. Кінопокази:

- перегляд кінофільму «Вірити» - переглядали фільм батьки дітей з особливими освітніми потребами, 5 учасників (08.12.2022).

3. Презентація Молодіжного Центру, Молодіжної Ради  спільно з відділом фізичної культури та спорту – фахівці презентували завдання, напрями діяльності та принципи своєї роботи для підлітків ЗЗСО №5,   ЗЗСО №9 та ЗЗСО №8, 32+13+28 учасника (01.12.2022, 06.12.2022, 07.12.2022).

4. Майстер-класи:

- з виготовлення оберегів для військових до Дня Збройних  Сил Украйни – діти засвоїли поняття «обереги», види оберегів та їх застосування, діти ВПО виготовляли листівки з побажаннями для військових до Дня Збройних  Сил Украйни, 13 учасників (06.12.2022);

- з декоративно-прикладного мистецтва – захід для дітей з особливими освітніми потребами до Дня людей з обмеженими можливостями з громади, 8 учасників (08.12.2022);

- з живопису «Новорічні герої» - за допомогою пастелі діти ВПО   створювали новорічних персонажів, 23 учасники (28.12.2022).

5. Квести:

- новорічний квест «У пошуках новорічних прикрас» - інтерактивна гра з сюжетною лінією, ceнс якої полягає у поетапному вирішенні різних головоломок і логічних завдань, брали участь учні: ЗЗСО №4, ЗЗСО №6 та ЗЗСО №8, 69 учасників (20.12.- 23.12.2022);

-  квест у рамка Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства», спільно з ювенальною превенцією Подільського районного управління поліції. Згідно з умовами квесту  на молодь чекала захоплююча подорож  локаціями  заданим маршрутом та виконання серії обов'язкових завдань,   за якими учасники з’ясовували суть поняття «насильство», поглибили знання про відповідальність за свої вчинки, 28 учасників (07.12.2022).

6. Видача гуманітарної допомоги – гуманітарна допомога сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. У видачі були задіяні діти сімей ВПО, розрахована була на 150 сімей (27.12.2022).

7. Інсценізація українських традицій «Ворожіння на Андрія» (спільно з краєзнавчим музеєм) - молодь ознайомилася з традиціями  проведення Андріївських вечорниць та обрядами, пов’язаними з ними, 16 учасників (13.12.2022).

Завдання відділу молодіжної політики УОГП Подільської міської ради,

Молодіжного Центру «Loft» та Молодіжної Ради  на 2023 рік

1.Утвердження громадянської позиції, духовності, моральності, національно-патріотичної свідомості та формування у молоді сімейних, національних і загальнолюдських цінностей.

2. Сприяння розвитку громадської активності молоді.

3. Підтримка молодіжних ініціатив.

4.Створення умов для творчого розвитку особистості, інтелектуального самовдосконалення та лідерських якостей молоді.

5. Популяризація здорового способу життя молоді.

6. Сприяння працевлаштуванню молоді, зайнятості у вільний час.

7. Сприяння волонтерській діяльності та мобільності молоді.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора