Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩОДО ПИТАНЬ ПРО ПАМ'ЯТНИКИ ТА ПАМ'ЯТНІ ЗНАКИ НА ТЕРИТОРІЇ ПОДІЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ.

Дата: 13.01.2023 16:29
Кількість переглядів: 119

На території Подільської громади розташовані пам’ятники, пам’ятні знаки в кількості 36 одиниць. Хочемо одразу зазначити, що багато з них встановлено за кошти небайдужих подільчан, а також за підтримки Подільської міської ради. Це такі значні для громади споруди, як Пам’ятний знак Жертвам Голодоморів, знак Землякам — Чорнобильцям, Воїнам АТО, погруддя Т.Г. Шевченко та інші. Серед знаків та пам’ятників на території міста знаходяться МОГИЛИ людей — діячів різних часів, які за Законом України «Про засудження комуністичного та націонал — соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» не підлягають декомунізації. Всі символи тоталітарного режиму повністю на цих могилах демонтовані.

Міністерство культури та інформаційної політики неодноразово закликає місцеву владу, аби процес декомунізації відбувався цивілізовано, з дотриманням українського та міжнародного законодавства. Могили Г.І. Котовського, Самборського В.П., Тарасова Г.Ф. знаходяться в переліку пам’ятників, пам’ятних знаків в категорії «Місцевого значення».

Отже, якщо монумент має статус пам’ятка місцевого або національного значення, необхідно отримати дозвіл на переміщення (знесення) пам’ятника, а також виключити його з відповідного реєстру. Більше того, мова йдеться про перепоховання, яке потребує виконання закону «Про поховання та похоронну справу».

Виконавчий комітет Подільської міської ради з 2016 року звертається до відповідних відомств про вирішення цього питання. У 2022 році теж були направлені на Міністерство культури та інформаційної політики відповідні документи. (Відповідь надаємо нижче скріншотом.)

Щодо бюсту К.В. Бочковича, то хочемо наголосити, що він — наш земляк, навчався та закінчив ЗОШ №6 та був нагороджений найвищою нагородою того часу за проявлений подвиг в боротьбі з нацистськими окупантами.

Якщо у населеному пункті є поховання під монументами та братські могили, то варто пам'ятати, що це – винятки передбачені, зокрема, і законом про декомунізацію.

А ще до всього хочемо додати. Ми будуємо правову, Незалежну Європейську державу. І справа сьогодні ця непроста, бо в країні йде кривава війна із російськими окупантами. Вона торкається кожного з нас. И ми маємо, як ніколи, бути згуртованими, сильними та відповідальними перед Україною, перед всім народом. Тема пам’ятників в нашій громаді періодично виникає та зникає. Тож хочемо наголосити, виконавчий комітет Подільської міської ради, відповідні управління, Консультативні ради тощо постійно контролюють виконання вищевказаного питання у відповідності з повноваженнями та чинним законодавством.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора