Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація-2023: Що треба знати мешканцям Одещини?

Дата: 10.01.2023 08:33
Кількість переглядів: 99

Зниження темпів та рівня охоплення вакцинації дітей та дорослих може призвести до спалахів небезпечних інфекційних хвороб, таких як кір, дифтерія, поліомієліт, а також COVID-19, грип тощо. Особливо небезпечними зволікання зі щепленнями або відмова від них є в умовах воєнного стану, коли і медична інфраструктура стає вразливою, і люди через тривалий стрес та Фото без описуінші фактори стають уразливішими до інфекцій. Тому сьогодні кожен українець повинен подбати про максимальний захист для себе та своїх дітей, а саме:

✅ діти мають бути вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень проти 10 інфекційних хвороб (гепатиту В, туберкульозу, кору, краснухи, епідпаротиту, дифтерії, поліомієліту, правця, кашлюку, хіб-інфекції) і починати вакцинацію слід з першого дня життя, ще в пологовому відділенні;

✅ дорослі мають щодесять років ревакцинуватися проти дифтерії та правця, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень;

✅ і дорослі, і діти, мають отримувати додаткові щеплення, відповідно до наявних епідемічних та персональних ризиків: проти ротавірусної інфекції, вітрянки, менінгококу, пневмококу, грипу, COVID-19, Вірусу папіломи людини тощо.

👥✍️ Отже, якщо ви постійно або тимчасово перебуваєте на території Одеської області, не відкладайте планову вакцинацію.

👉 Маючи укладену декларацію, зверніться до свого сімейного лікаря чи педіатра вашої дитини, щоб дізнатися, які щеплення і коли саме вам слід отримати.

👉 Не маючи декларації, оберіть найбільш зручний для себе заклад охорони здоров’я (центр первинної медико-санітарної допомоги, сімейну амбулаторію або дитячу поліклініку) та укладіть декларацію з лікарем (це швидко і безоплатно).

👉 Якщо ви тимчасово переміщена особа, наявність декларації для вас не обов'язкова - щоб безоплатно отримати медичні послуги, у тому числі послуги з вакцинації, зверніться до найближчого комунального медичного закладу.

🧐✈️ Якщо ви перебуваєте за кордоном і маєте змогу провакцинуватися там, відповідно до графіку, обов’язково провакцинуйтеся і, за можливості, повідомте про це свого сімейного лікаря або педіатра дитини - він внесе дані про щеплення в електронну систему охорони здоров’я задля якісного обліку та планування вакцинації в області.

🏥👨‍⚕️ Одеська область забезпечена вакцинами від 10 інфекцій, що входять до Національного календаря, а також вакцинами від COVID-19 та грипу, які також є безоплатними для дітей та дорослих. Вакцини, які є рекомендованими, можна придбати в аптечній мережі, попередньо проконсультувавшись із своїм лікарем, і вакцинуватися в своєму ЦПМСД або поліклініці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора