Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРИКОРДОННИКИ ПОДІЛЬСЬКА ВІДВІДАЛИ ЗАХОДИ, ПРИСВЯЧЕНІ 300-РІЧЧЮ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ.

Дата: 01.11.2022 10:38
Кількість переглядів: 148

Учора, Прикордонники Подільського загону прийняли участь у заходах приурочених до 300-річчя з дня народження видатного українського діяча. Виставка відбулась у приміщенні міської дитячої бібліотеки. Охоронці кордону щиро вдячні організаторам за захоплюючу розповідь-лекторій і можливість поглиблювати знання про наших видатних земляків.Фото без опису

Григорій Савич Сковорода родився 22 листопада 1722 року на Полтавщині. Навчався в Києво-Могилянській академії, але вищої освіти так і не здобув. Філософські погляди Григорія Савича присвячені головним чином етиці. Власної філософської системи не створив. Від 1769 року вів життя самітника й мандрівного філософа. Мандрував переважно по Слобожанщині. Тоді ж почав писати філософські діалоги й трактати, в яких біблійна проблематика переплітається з ідеями платонізму та стоїцизму. Головним сенсом людського існування вважав самопізнання.

Григорій Сковорода писав свої твори різновидами староукраїнської літературної мови: художні та філософські твори слов'яноукраїнською, поезії та байки — книжною українською. Частину листування Сковорода вів також латинською мовою.

Життя видатного Українця сповнене багатьма цікавими фактами. Він подорожував, був у багатьох країнах Європи. Біографи описують, що на передодні своєї смерті 29 жовтня 1794 року він зібрав своїх друзів, весело провів з ними час, а тоді вмився, вбрав чистий одяг, викопав собі могилу, взяв сумку із речами, з якими подорожував, ліг і спочив. Заповів, щоб хреста йому не ставили, а поставили камінь з написом «Світ ловив мене, та не спіймав».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора