Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

Дата: 18.10.2022 13:12
Кількість переглядів: 183

Шановні жителі Подільського району Одеської області!

 

На території громад району: (сільських, селищних, міських рад) продовжують мати місце

випадки виявлення вибухонебезпечних предметів — боєприпасів часів II Світової війни, а також сучасних засобів ураження, що етапи нажаль доступними в сучасної ситуації.

Знайдені боєприпаси (або предмети, що схожі на них) повинні бути знешкодженні тільки спеціалістами (ДСНС України, МВС України, МО України).

Про знахідку вибухонебезпечного предмету необхідно терміново повідомити місцеві органи державної влади: поліцію — місцеві підрозділи Подільського районного управління поліції ГУ НП в Одеській області, місцеві підроФото без описузділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій - державні пожежно-рятувальні частини 4 ДПРЗ ҐУ ДСНС в Одеській області, місцеві органи влади (територіальні громади району: сільські, селищні, міські ради), місцеві підрозділи Подільського територіального центру .комплектування та соціальної підтримки (колишній військовий комісаріат).

 

Ваші дії після виявлення вибухонебезпечного предмету

    Зупинити будь-які дії (робота) в районі небезпечного місця. Ні в якому разі не чіпайте підозрілий предмет.

    Організувати охорону небезпечного місця.

    Не допускайте сторонніх осіб до небезпечного предмету, доки не прибули спеціалісти

 

ВИКОНАННЯ ЦИХ ПРАВИЛ ЗБЕРЕЖУТЬ ВАМ І ОТОЧУЮЧИМ  ЗДОРОВ'Я ТА ЖИТТЯ!

 

Характерними ознаками наявності вибухового-пристрою можуть бути:

1. Знаходження у громадських місцях, транспорті або виявлення валіз, кейсів, пакунків, коробок та інших предметів, залишених без нагляду власників.

2. Отримання адресатом поштового відправлення від невідомого відправника, вміст якого йому невідомий, наявність у відправленні явного дисбалансу, нестандартний вигляд посилочної тари.

3.  Наявність у предметів характерного вигляду штатних бойових припасів вибухових речовин, засобів або їх елементів:

   -  наявність у предметів характерного вигляду штатних бойових припасів, учбово- імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їхніх елементів.

4. Наявність у виявлених предметів звуку працюючого годинникового механізму, запаху бензину, газу, розчинника, хімічних речовин, диму, що виходить з предмету тощо.

    - наявність звуку працюючого годинникового механізму; наявність у предметі стійкого запаху бензину, гасу, розчиннику, паливно-мастильних матеріалів, хімічних матеріалів, тощо;

5. Наявність у підозрілого пристрою елементів (деталей), що не відповідають його прямому призначенню (сигнальні лампи, світлодіоди, радіоплати, перемикачі, елементи живлення, наявність диму, що виходить з предмету і т. ін,) або додаткового контакту з навколишніми предметами (антена, вмонтований електричний дріт, натягнутий шнур або мотузка)

 6. Невідповідність маси, дійсному призначенню або вигляду предмета (наприклад - вага коробки від цукерок, банки від кави, книги, блокноту та. ін).  

   7.  Наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх предметів - закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

   8.  Наявність стороннього сміття, свіжооштукатурених та свіжопофарбованих ділянок стін, стелі, підлоги, порушення ґрунту, покриття, на газонах, тротуарах, за відсутності пояснень щодо їх виникнення у відповідних служб. Наклейки, наліпки, етикетки з підписами на поверхні кришок коробок з відповідними написами («Бомба», «Теракт», «Заміновано», «Небезпечно», «Вибух» і т. і.). Наявність у дверях, вікнах яких-небудь сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

    9. Наявність у контрольованих зонах залишеного автотранспорту, сторонніх чи нічийних приладів, механізмів, тимчасових споруд, будівельних матеріалів і конструкцій, тощо. Порушення вимог паркування автотранспортних засобів в контрольованих зонах;

10.  Намагання особи з предметом у руках чи у специфічному одязі, що дозволяє приховувати вибуховий пристрій, за будь-яких обставин безпосередньо наблизитися до об'єкту охорони чи маршруту його пересування, місця скупчення відвідувачів закладу. У разі, якщо особа намагається безпосередньо застосувати підозрілий предмет, по можливості не дати їй випустити предмета з рук та використати тіло особи як екран для гасіння у разі вибуху пристрою.

 

Категорично забороняється самостійно проводити з підозрілим предметом будь- які дії (торкатися, нахиляти, відкривати, переміщувати, підіймати, перерізати, та ін.)

 

Пам'ятайте, що марна втрата часу при загрозі вибуху може призвести до людських жертв!

В усіх випадках про виявлення ознак вибухового пристрою, підозрілих предметів, осіб повідомляти:

  • за тел. 102 та 4-20-20, 4-20-21, 050-5542020 оперативного чергового Подільського РУ поліції ГУ НП в Одеській області.
  • за тел. 101, 2-42-01 оперативного чергового диспетчера 25 ДПРЧ 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Одеській області.

       Головну небезпеку вибухонебезпечних предметів (авіаційні бомби, снаряди, інженерні і артилерійські міни, гранати, набої тощо) несуть пристрої для ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи та тривалого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки - пікрати, які несуть в собі основну небезпеку (зовні зоні) мають вигляд білих порошкоподібних наростів). Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного, удару. Тому, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися — це дуже небезпечно!

 

При виявленні вибухонебезпечних предметів потрібно дотримуватися

наступних правил:

-  не розбирати і не піднімати знайдені вибухонебезпечні предмети; негайно повідомити про виявлення характерних ознак ВП, місце його розташування, час виявлення та особу, що виявила;

-   відгородити місце, де знаходиться вибухонебезпечний предмет;

- нікого не допускати до цього місця, організувавши біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб;

- повідомити про факт виявлення підозрілого предмету поліцію - місцеві підрозділи Подільське районне управління поліції ГУ НП в Одеській області, місцеві підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій – державні пожежно-рятувальні частини 4 ДПРЗ ГУ ДСНС в Одеській області, місцеві органи влади (територіальні громади району) місцеві підрозділи Подільський Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (колишній військовий комісаріат).

        Виявлені вибухонебезпечні предмети знищуються підриванням на місці або в спеціально відведених місцях піротехнікам, або підготовленими до цього саперами.

 

       

         У випадку виявлення підозрілого предмета  СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ  самостійно проводити з ним будь-які дії  (торкатися, нахиляти, переміщувати, підіймати та інше).

       У разі виявлення особи, що намагається безпосередньо застосовувати підозрілий предмет, по можливості не дати їй випустити предмет з рук та використати тіло особи як екран для гасіння у разі вибуху ВП осколкової та фугасної дії.

ПРИМІТКА: ТРЕБА ПАМ'ЯТАТИ, ЩО МАРНА ВТРАТА ЧАСУ ПРИ ЗАГРОЗІ ВИБУХУ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ЛЮДСЬКИХ ЖЕРТВ!

Зони евакуації, що рекомендуються, і оточення при виявленні вибухового пристрою або предмета, схожого на вибуховий пристрій:

Граната РГД-5                                            не менш 50 м

Граната Ф-1                                                не менш 200 м

Тротилова шашка масою 200 г                45 м

Тротилова шашка масою 400 г                55 м

Пивна банка 0,33 л                                    60 м

Міна МОН-50                                             85 м

Валіза (кейс)                                               230 м

Дорожня валіза                                           350 м 

Автомобіль типу "Жигулі"                        460 м

Автомобіль типу "Волга"                          580 м

Мікроавтобус                                              920 м

Вантажна автомашина (фургон)               1240м

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора