Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити у разі радіаційної аварії?

Дата: 29.09.2022 13:23
Кількість переглядів: 225

 В умовах війни важливо розуміти алгоритм дій у разі різних надзвичайних ситуацій. Одна з таких — радіаційна аварія, у результаті якої відбувається вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі їх безпечної експлуатації, що призводить до опромінення населення та забруднення навколишнього середовища.Фото без опису

?? ВАЖЛИВО! Інформацію про такі надзвичайні події слід брати тільки з офіційних джерел - від ДСНС, органів влади тощо.

?? Тож як діяти при оповіщенні про радіаційну аварію?

— Залишайтеся в приміщенні або негайно зайдіть до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.

— Заберіть всередину домашніх тварин.

— Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.

— Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.

— Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.

— Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

????? Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття?

— Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички.

— Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.

— Після повернення додому обережно зніміть верхній шар одягу, помістіть його у пластиковий пакет і тримайте подалі від людей і домашніх тварини.

— Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем.

— Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною.

— Одягніть чистий одяг.

?? Як безпечно харчуватися та пити воду?

— Вживайте воду лише з перевірених джерел. До повідомлення про безпеку водопровідної води, лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

— Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.

— Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

— Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо), а також та, що зберігалася у холодильнику або морозильній камері.

— Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці.

?? Відповідно до Наказу МОЗ від 09.03.2021 № 408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. Регламент йодної профілактики визначає такі вікові групи і дозування препарату стабільного йоду (калій йодид):

? діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;

? діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;

? діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;

? підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю — 125 мг.

?? Важливо! Йодид калію слід приймати після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора