Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На базі Подільського міського центру соціальних служб відбувся інформаційний захід для дітей та молоді до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми.

Дата: 04.08.2022 15:31
Кількість переглядів: 200

Торгівля людьми - актуальна проблема сьогодення. 3 серпня у Подільському міському центрі соціальних служб, на виконання розпорядження Подільського міського голови № 175 від 27.07.22 року «Про затвердження плану проведення інформаційно-просвітницьких заходів з метою відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми на території Подільської міської територіальної громади» та з просвітницькою метою щодо запобігання ризику втягнення молоді до ситуацій торгівлі людьми шляхом підвищення психологічної готовності молоді протистояти викликам, що можуть призвести до потрапляння в ситуації експлуатації, втягнення в злочинну діяльність відбувся захід для дітей та молоді.

Наразі, в світі налічують десятки мільйонів людей, що не мають можливості залишити місце своєї експлуатації. Статистика стверджує, що 80% українців, які постраждали від торгівлі людьми, не мають вищої освіти. А це означає, що просвітницьку діяльність потрібно розпочинати серед молодих людей та дітей, які ще навчаються у школах. Крім того, у молоді і підлітків, у тому числі, як правило, з’являється прагнення до самостійності. Маючи потребу в коштах, молода людина готова скористатись першою ж можливістю заробити і погоджується на небезпечну роботу, часто не розуміючи ймовірних наслідків.

Учасники заходу отримали інформацію в цікавій та актуальній формі, акцентуючи увагу на головних аспектах проблеми та порадах, які можуть стати в нагоді на будь-якому етапі життя людини.

Фахівці центру ознайомили аудиторію школярів з проблемою торгівлі людьми. Надали основні правила та алгоритм практичних дій для уникнення небезпечних ситуацій потрапляння в експлуатацію

Торгівля людьми – це злочин та порушення прав людини, що включає в себе вербування, контроль та використання людей задля отримання вигоди від ïх експлуатаціï. Використовуючи силу, обман та маніпуляції, людей по всьому світу в 21-му сторіччі продають та купують проти їх волі. Поняттю торгівлі людьми притаманні 4 етапи. Це протиправні дії, спрямовані на те, щоб людину:

  • Піймати. Торгівля людьми є дуже прибутковим бізнесом, тому трафікери (злочинці, які розвивають та поширюють його) є досить винахідливими та вдаються до найрізноманітніших хитрощів аби залучити якомога більше людей. Етап «піймати» далеко не завжди починається з викрадення чи фізичного обмеження свободи людини. Часто, це вдале використання уразливого стану людини (фінансова скрута, соціальні незгоди, зовнішні обставини, які впливають на людину, і вона не може приймати самостійні рішення або чинити опір насильницьким чи незаконним діям). Вербувальники заздалегідь вивчають свою цільову аудиторію і розуміють, що саме запропонувати конкретній людині. На перший погляд буває складно розрізнити пропозицію надійного працевлаштування від шахрайського. На ряду з оголошеннями, де пропонують солідну заробітну плату за низькокваліфіковану роботу, без вимоги досвіду роботи чи знання мови, що відразу виглядає підозріло, можуть знаходитись і пропозиції, які звучать досить реально і безпечно. Наприклад, оголошення про працевлаштування кур’єром у найближчому зарубіжжі з заробітною платою на рівні 5 тис. грн./тиждень. Якщо запитати середньостатистичного українця, які асоціації виникають, коли вони чують “найближче зарубіжжя”, то найчастіше ви почуєте відповідь – Польща, Чехія, де подібна заробітна плата не є чимось незвичайним. В правдоподібність таких оголошень повірили сотні українців, які, переважно, опинились в росії. Силою, шантажем та погрозами їх змусили здійснювати доставку наркотичних засобів. Замість обіцяного легального працевлаштування і заробітної плати, вони отримали по 25 років відбування покарання у місцях позбавлення волі.
  • Перевезти. На цьому етапі людина може не підозрювати про проблеми, які чекають на неї попереду. Під перевезенням ми маємо на увазі як переміщення людини за межі країни, так і всередині країни. Певну підозру повинна викликати готовність роботодавця оплатити квитки. В такому разі, цей борг буде зазначено в робочому контракті і, ймовірніше за все, будуть створені такі умови роботи та штрафні санкції, що людина не в змозі буде повернути кошти та опиниться в борговій кабалі (боргове зобов’язання, яке призводить до залежності боржника від роботодавця). Останнім часом спостерігаємо також нові схеми та тенденції: небезпечні роботодавці пропонують самостійно придбати квитки і обіцяють зустріти робітника на вокзалі, проте зустрічі не відбувається, а потенційний робітник не знає, куди їхати самостійно, в розпачі він готовий повертатись додому. В цей момент, начебто випадково з ним знайомиться людина, яка може допомогти з працевлаштуванням. В кінцевому підсумку, все закінчується експлуатацією. І навіть, якщо людині вдасться звільнитись, дуже важко довести, що це була продумана схема торгівлі людьми: вербування, перевезення та експлуатація.
  • Продати. Людину можуть продати чи купити, неначе вона товар. Важко назвати середню «вартість» людини, сума може змінюватись, залежно від форми експлуатації та «якостей» завербованої людини.
  • Поневолити. Після прибуття в пункт призначення, людину часто позбавляють свободи пересування, вилучають паспорт, засоби комунікації, якщо людина намагається чинити опір, їй та її сім’ї погрожують. Людей змушують жити в антисанітарних умовах, де вони постійно зазнають різного роду насильства. Інколи замість фізичного поневолення, вдало використовують уразливий стан людини, яка навіть маючи фізичну свободу пересування, не може залишити місце своєї експлуатації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора