Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Для зацікавлених жителів Подільської громади сьогодні був проведений семінар «Грантові програми для започаткування та розвитку підприємництва»

Дата: 04.08.2022 15:02
Кількість переглядів: 197

З 1 липня стартувала нова Урядова програма «єРобота». Через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для кар’єри. Для зацікавлених жителів Подільської громади сьогодні був проведений семінар «Грантові програми для започаткування та розвитку підприємництва» за участі фахівців Управління економічного розвитку та інвестицій, Подільського міського центру зайнятості, Держпраці та представника АТ «Ощадбанк».Фото без опису

Міська влада підтримує підприємців та потенційних грантоотримувачів, адже ця Урядова програма дасть вагомий поштовх для розвитку бізнесу , дозволить створити на території громади нові робочі місця, люди будуть отримувати заробітну плату на утримання своїх родин, а податки підуть як до бюджету нашої країни, так і міста.

Ознайомила присутніх із умовами отримання грантів та правилами їх освоєння Юлія Гончар, головний спеціаліст відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та приватизації Управління економічного розвитку та інвестицій. Так, «єРобота» включає в себе шість напрямків:

• «Робота: власна справа»: безповоротні гранти до 250 тис. грн на запуск або розвиток власної справи. Головні умови: термін використання гранту – не більше 6 місяців; підприємницька діяльність – не менше 3 років з дня отримання; сплата податків не менше 3 років, а також створення та збереження нових робочих місць протягом усього терміну користування грантом.Фото без опису

• «Новий рівень: переробка»: гранти до 8 млн на розширення та створення підприємств у сфері переробки. Умови: викоритсання грантових коштів не більше 12 місяців; створення щонайменше 25 робочих місць; діяльність - не менше 3 років з дня отримання; сплата податків не менше 3 років.

• «Робота: свій сад»: гранти на висадку нових садів (до 400 тис. грн за 1 га), але не більше 25 га. Умови: термін реалізації проекту не більше 12 місяців; діяльність - не менше 5 років з дня отримання; сплата податків не менше 5 років.

• «Робота: своя теплиця»: гранти на побудову нових теплиць (до 7 млн грн). Умови: термін будівництва модульної теплиці не більше 12 місяців; створення не менше, ніж 40 робочих місць; сплата податків не менше 3 років.

• «Робота: стартап»: це гранти для стартапів в ІТ. Безповоротна допомога від 750 тис.грн до 3,5 млн, поворотні — від 3,5 до 8 млн грн.

• «Робота: старт в IT»: гранти на навчання новим навичкам у сфері інформаційних технологій.Фото без опису

Грантові кошти можна витратити на купівлю нового обладнання, матеріалів та інструментів, а для отримання має бути чіткий та продуманий бізнес-план. Програми так само передбачають співфінансування з боку власника бізнесу та сплату податків. Кошти будуть виплачуватися через "Ощадбанк". Для мікрогрантів рішення ухвалює Державний центр зайнятості; для грантів у сфері агропромислового комплексу – Міністерство аграрної політики, для проєктів з переробки – Міністерство економіки.

Місія «Ощадбанку» у проєкті – верифікація та консультації щодо умов участі, відкриття рахунку та розрахунково-касові операції з використанням коштів гранту, про це розповідав присутнім Микола Кравченко, начальник відділу Одеського обласного управління АТ «Ощадбанк».

Державний навчальний заклад «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості», за сприянням Одеського обласного центру зайнятості, в рамках короткострокових курсів цільового призначення розробив нову навчальну програму: «Держпрограма «Е-робота». Отримання державного гранту на створення або розвиток бізнесу», про що розповідала Лариса Кучеренко, провідний фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки безробітних Подільського міського центру зайнятості.

Зазначений курс спрямований для інформаційної підтримки та піФото без описудвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, а також осіб з числа не безробітних – шукачів роботи, в т.ч. вимушено переміщених осіб, ФОП або юридичних осіб, які бажають скористатися можливостями державної програми. Вартість навчання для безробітних (за направленням служби зайнятості) фінансується за рахунок коштів Фонду, а для осіб із числа не безробітних (в т.ч. ФОП) – становить орієнтовно 500-600 грн.

У ході зустрічі було обговорено і особливості застосування норм Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Зокрема, головним державним інспеФото без описуктором ГУ Держпраці в Одеській області Людмилою Добровольською було наголошено на особливостях укладання трудових договорів між роботодавцями та працівниками.

Треба пам’ятати, що головною метою програми «єРобота» є створення стійкої платформи розвитку економіки: забезпечення успішного функціонування підприємств та створення робочих місць для підтримки громадян в умовах воєнної кризи. Крім того, саме завдяки таким програмам відчувається реальна підтримка людей з боку держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора