Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про роботу Подільського міського центру соціальних служб протягом І півріччя 2022 року

Дата: 19.07.2022 13:29
Кількість переглядів: 300

З метою здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю та надання різноманітних соціальних послуг в місті функціонує Подільський міський центр соціальних служб.

Центр — є закладом, що проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги.

У своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, наказами Одеського обласного центру соціальних служб, рішеннями Подільської міської ради та виконавчого комітету міської ради Подільського району Одеської області, розпорядженнями міського голови та іншими нормативно-правовими актами з питань сім’ї, дітей та молоді, а також Положенням про Подільський міський центр соціальних служб.

Основними завданнями центру є:

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми;

- надання особам і сім’ям з дітьми комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб згідно з переліком, затвердженим центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері сім’ї та дітей, з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин.

Відповідно до рішення виконавчого комітету від 24.12.2021 року з 01.03.2022 року затверджено штатний розпис Подільського міського центру соціальних служб у кількості 13 штатних одиниць.

Протягом 1 півріччя 2022 року соціальними послугами охоплено 583 сім’ї/особи.

На міському обліку сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах перебувало 163 сім’ї, в яких виховувалась 361 дитина.

Взято на облік 49 сімей.

Знято з обліку 62 сім’ї, які перебували у складних життєвих обставинах з них: у зв’язку з подоланням, мінімізацією складних життєвих обставин – 52 сім’ї, з інших причин: зміна місця проживання - 16 сімей.

Під соціальним супроводом фахівців центру перебувало 47 сімей, в яких виховується 116 дітей. Взято під соціальний супровід 18 сімей, в яких виховується 39 дітей.

На обліку перебувало 17 осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Із них під соціальним супроводом перебувало 3 особи вказаної категорії. Протягом вказаного періоду їм надано 50 індивідуальних соціальних послуг.

В тому числі на обліку центру протягом 1 півріччя перебувало 37 сімей, із них 36 сімей, які опинились у опинились у складних життєвих обставинах, що проживають у с. Липецьке, Олександрівка та Казбеки . Під соціальним супроводом знаходилося 16 сімей вказаної категорії та одна сім`я, де виховуються діти під опікою.

З початку року на облік взято 13 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, знято з обліку з позитивним результатом - 12 сімей.

В розрізі основних категорій:

Фахівцями із соціальної роботи центру постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, яка спрямована на попередження вчинення домашнього насильства та жорстокого поводження, в тому числі щодо насильства по відношенню до дітей.

В 1 півріччі 2022 року на облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, взято 14 сімей в яких вчинено домашнє насильство, в тому числі 1 сім’я в якій вчинено насильство по відношенню до дитини.

Проводилась робота з 68 сім’ями та особами, де вчинялося насильство, в тому числі з шести сім’ями в яких вчинено насильство по відношенню до дітей.

Сім’ї в яких вчинено насильство стосовно дітей перебували під соціальним супроводом.

Систематично з членами сімей, які перебувають на обліку сімей, які опинились в складних життєвих обставинах здійснювалася соціальна робота щодо психологічної підтримки постраждалих від насильства, попередження повторного скоєння насильства між дорослими членами сім’ї, батьками по відношенню до дітей, популяризації здорового способу життя, відповідального батьківства тощо.

Відповідно до чинного законодавства проводилась робота з 33 сім’ями, де 80 дітей виховує одинока матір/батько. Проведено обстеження вищевказаних сімей з метою здійснення контролю за цільовим використанням державної допомоги матерями одиначками.

Проведено обстеження 20 сімей з новонародженими дітьми. Фактів щодо нецільового використання зазначеної допомоги не виявлено.

Протягом 1 півріччя проводилася соціальна робота з 29 сім’ями опікунів/піклувальників в яких виховувалося 46 дітей під опікою, піклуванням. Членам сімей надавалася психологічна підтримка та вирішувались питання відповідно до визначених потреб.

На виконання наказу Мінсоцполітики України від 11.08.2017 № 1307 "Про затвердження Державного стандарту соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування" під соціальним супроводом ПМЦСС перебувало 19 сімей вказаної категорії, в яких діти виховуються останній рік, та в які діти тільки влаштовані.

Крім того соціальною роботою охоплено 9 молодих осіб з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Велика увага приділялася здійсненню соціальної роботи з сім’ями в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, вживають алкогольні напої, членам сімей в яких проживають особи, що відбувають покарання без позбавлення волі тощо.

Протягом першого півріччя 2022 проводилась соціально-психологічна робота з трьома прийомними сім’ями та чотирма ДБСТ міста Подільськ, в яких виховуються 37 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дітям надавались послуги з розвитку навичок ефективного спілкування, підготовки до самостійного життя, усвідомленого вибору професії, формування довіри та поваги до батьків, формування навичок представництва інтересів та ін. Батькам – послуги з формування довіри, вікових аспектів розвитку дітей, наслідків впливу несприятливих умов на розвиток дітей, запобігання професійному вигоранню та ін. загальною кількістю – 384 послуги.

Проведено три групові заходи з дітьми та батьками метою яких було засвоєння правил безпеки життєдіяльності під час війни.

З метою надання необхідної допомоги в умовах воєнного стану фахівцями із соціальної роботи ПМЦСС насамперед було проведено моніторинг сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. В процесі роботи було з’ясовано кількість сімей з дітьми, які покинули місто, переїхали з України за кордон. За можливістю їм надані необхідні поради та рекомендації щодо проживання в іншій країні, з’ясовано кількість сімей, які потребували негайної гуманітарної підтримки, було визначено кількість сімей, які мають запас продуктів харчування та засобів гігієни на перший час.

Щомісячно проводилась робота щодо забезпечення гуманітарною допомогою 113 сімей, які перебували на обліку центру, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах та потребують допомоги у вигляді продуктів харчування та засобів особистої гігієни( із них 20 сімей, що проживають в с. Липецьке, Олександрівка та Казбеки), та 20 сімей із інших вразливих категорій населення.

Крім того, в центрі члени вказаних сімей отримують неохідний одяг, взуття, памперси та суміші на дорослих та дітей, що є суттєвою допомогою в даний період.

Війна змінила життя українців. До нашого міста переїхало багато внутрішньо переміщених сімей та осіб, які потребують різних видів допомоги.

Відповідно до розпорядження Подільського міського голови від 18.04.2022 р. №93 «Про організацію роботи з підтримки внутрішньо переміщених осіб в Подільській міській територіальній громаді» фахівцями із соціальної роботи спільно із спеціалістами ССД станом на 18 липня обстежено 1573 особи внутрішньо переміщених сімей з дітьми з метою з’ясування інформації про місце фактичного їх перебування; основних та нагальних потреб, виявлення складних життєвих обставин. Тому, насамперед, центром було налагоджено співпрацю з благодійними фондами, громадськими організаціями та мережею торгових закладів.

Станом на 12.07.2022 року надано підтримку внутрішньо переміщеним сім’ям та особам з Харківської, Миколаївської, Херсонської, Луганської, Чернігівської, Донецької областей, а саме:

• в квітні 2022 року за сприянням УКЦ «Карітас» видано 90 продуктових наборів внутрішньо переміщеним сім’ям з дітьми; від БФ «Корпорація монстрів» внутрішньо переміщеним сім’ям з дітьми видано 60 харчових наборів та 50 наборів миючих засобів; підгузків та суміші 26 сім’ям;

• ГО Громадським рухом «Віра, Надія, Любов» - 46 сім’ям; надано допомогу (дитячі суміші, підгузки) ;

• в червні 2022 року за сприянням ПМЦСС – 400 осіб ВПО запрошено для отримання харчових наборів від БФ «Добрий самарянин»;

• за допомогою у вигляді речей (сезонний одяг, взуття, постільна білизна, рушники, іграшки, тощо) з лютого по теперішній час звернулось 341 сім’я ВПО, в них 860 осіб, в т.ч. 293 дитини;

• організовано надання психологічної підтримки ВПО, надання їм інформації щодо можливостей і видів допомог.

З бюджету Подільської міської громади для вказаних категорій сімей та осіб виділено 199.800 тис на закупівлю 352 продуктових набори для соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та сімей з цільової програми соціальної підтримки населення Подільської міської територіальної громади на 2021 – 2023 роки, станом на 12.07.2022 року видано 171 продуктовий набір.

Фахівцями центру надалі проводиться робота по формуванню потреб вказаних категорій населення у продуктах харчування, засобах особистої гігієни, потреба в отриманні одягу та взуття, особлива увага приділяється сім’ям, в яких виховуються діти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора