Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо безоплатного медогляду школярів, абітурієнтів, студентів (дітей до 17 років включно).

Дата: 29.06.2022 09:16
Кількість переглядів: 506

Напередодні вступної кампанії та нового календарного року у батьків школярів, абітурієнтів/студентів гостро стоїть питання проходження обов’язкових медичних оглядів їх дітей та отримання відповідних медичних довідок.Фото без опису

Для того, щоб розпочати навчання, батьки школярика або дорослий студент повинні надати до навчального закладу довідку, яка підтверджує відсутність протипоказань щодо здоров’я для проходження навчання.

Підготовку до нового навчального року слід проводити заздалегідь. Щоб ваша дитина без труднощів розпочала навчальний рік у вересні, тож потрібно влітку подбати про хороші умови, медичні обстеження.

Інформуємо про порядок проходження обов’язкових щорічних профілактичних медичних оглядів для учнів та студентів

Медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій. Вони передбачені пакетами медичних послуг «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична допомога дорослим та дітям».

У свого сімейного лікаря можна безоплатно здати такі лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкозу крові. Якщо в ПМД немає своєї лабораторії, то дані аналізи можна здати безоплатно за електронним направленням від сімейного лікаря у тій клініко-діагностичній лабораторії, з якою підписаний договір на дані послуги.

Чи потрібно направлення для проходження огляду?

Батьки або законні представники дитини, якій необхідно пройти медогляд, мають звернутися до лікаря з надання первинної медичної допомоги (педіатрa), з яким укладено декларацію. Він випише направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження медогляду.

Не потребує направлення звернення до лікаря-гінеколога, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним оглядом із хронічними захворюваннями.

Для вступу у вищий навчальний заклад абітурієнтам потрібна довідка № 086/о. Це - єдиний медичний документ для подання до приймальних комісій навчальних закладів всіх рівнів акредитації. Таку довідку видає лікар первинної ланки, з яким у дитини укладена декларація. Нагадуємо, що педіатр обслуговує лише дітей до 18 років, сімейний лікар – дітей і дорослих, терапевт – лише дорослих.

Спочатку необхідно записатись на прийом до свого лікаря. Сімейний лікар призначає необхідні обстеження, аналізи та консультації у вузьких спеціалістів та видає електронні направлення на їх проходження.

Перед вступом у вищий навчальний заклад абітурієнтам потрібно пройти огляд у:

- хірурга;

- невропатолога;

- окуліста;

- отоларинголога;

- зробити флюорографію.

Також залежно від профілю та вимог навчального закладу, до якого надається медична довідка щодо стану здоров’я абітурієнта, можуть бути потрібні консультативні висновки інших спеціалістів, визначених сімейним лікарем.

Вузькі спеціалісти вносять у медичну картку або довідку висновки про стан здоров’я абітурієнта власноручно та завіряють записи особистими печатками, штампами-кліше і підписом.

З результатами оглядів вузьких спеціалістів та обстежень потрібно знову повернутись до лікаря, з яким укладено декларацію. Сімейний лікар заповнить довідку на підставі записів у медичній карті, зроблених щеплень, а також результатів всіх обстежень, потрібних для оцінки стану здоров’я абітурієнта.

Зверніть увагу: лабораторні дослідження повинні бути проведені не раніше, аніж за місяць до дати видачі довідки. А флюорографія - не раніше, ніж за рік. Інакше результати будуть недійсними для внесення в довідку.

Пройти консультації у вузьких спеціалістів безоплатно можна у всіх поліклініках, які уклали договір із НСЗУ на надання амбулаторної допомоги. Назва пакету - “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”. Із направленням лікаря первинки в таких закладах медогляд буде безоплатним.

Запрошуємо Ваших дітей пройти медичні огляди у КНП «Подільська міська лікарня».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора