Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ ПРОДОВЖУЄ КОНСУЛЬТУВАТИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 20.06.2022 15:03
Кількість переглядів: 220

Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області, з метою надання консультацій щодо змін, які відбулись, як у трудовому законодавстві, так і в законодавстві з питань охорони праці, відвідали КО “Благоустрій”.

 Головний державний інФото без описуспектор Подільського відділу нагляду в промисловості Клак Сергій проінформував колектив підприємства про те, що, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”, Урядом ухвалено ряд рішень щодо  забезпечення провадження суб’єктами господарювання господарської діяльності в умовах воєнного стану.

Так, відповідно до ПКМ України від 18 березня 2022 р. № 314  Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану”, суб’єкту господарювання, який виконує певні види робіт підвищеної небезпеки та експлуатує машини (механізми, устаткування) підвищеної небезпеки, у період воєнного стану надається право здійснювати свою діяльність без отримання документів дозвільного характеру, однак за умови безоплатного подання до територіального органу Держпраці декларації про провадження господарської діяльності. До того ж декларація може бути подана як в електронній формі – за  допомогою мобільного додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), так і в паперовій формі – через  центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею до органу Держпраці.

Окремо слід зазначити, що період здійснення планової перевірки стану охорони праці КО “Благоустрій” співпав з початком введення в Україні воєнного стану.

 Тому, з метою усунення виявлених під час планового заходу порушень у найкоротший термін, фахівцем Головного управління надані роз’яснення щодо вжиття відповідних профілактичних заходів, які сприятимуть покращенню стану охорони праці на підприємстві. Зокрема, це стосувалось питання організаційних та технічних заходів для безпечного виконання робіт в електроустановках, видачі нарядів-допусків на окремі види робіт підвищеної небезпеки.

Головний державний інспектор відділу з питань праці та заробітної плати Людмила Добровольська в першу чергу проінформувала присутніх про зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану, а саме про те, що з 15.03.2022 р. вступив в дію Закон  України № 2136-ІХ  "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

Також були надані роз’яснення з питань особливостей укладення та призупинення дії трудового договору, переведення та зміни істотних умов праці, порядку надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану.

Крім цього, під час робочої зустрічі обговорили питання, які теж цікавили слухачів: дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, надання та тривалість додаткових відпусток; збереження  середньої зарплати та місця роботи мобілізованим працівникам; режим роботи тощо, з урахування останніх змін у чинному законодавстві.

Наприкінці візиту посадові особи Головного управління повідомили працівників підприємства про можливість отримання додаткової консультаційної допомоги в межах компетенції Держпраці через надання відповідного запиту на порталі pratsia.in.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора