Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сторінками української історії

Дата: 18.06.2022 12:13
Кількість переглядів: 228

Про це Ви точно не знали! В Бірзулі більшовики друкували гроші Української Народної Республіки! Як же так? І чому більшовики? Адже ми знаємо, що українські гроші друкувалися в Києві, а тФото без описуакож в друкарні Юхима Фесенка в місті Одеса (звичайно, в різний час їх друкували в Івано-Франківську (в той час Станіславові), Кам'янці-Подільському, у Варшаві та Берліні). А все діло в тому, що влітку 1919 року при відступі більшовицьких військ з Одеси на північ до Бірзули було евакуйовано і деяке майно друкарні Фесенка.

Військові частини та радянські установи ешелонами по залізниці відходили на Бірзулу, де був призначений збір Південної групи більшовицьких військ. Щоб відірватися від переслідувань противника, радянські війська були змушені залишити Бірзулу і піти в сторону від залізниці. «Ми пожертвували всім залізничним рухомим складом, знищили більшу частину дивізійного майна і навіть вогнеприпаси», - згадував Йона Якір, командувач Південної групи.

Згодом з'ясувалося, тоді ж була знищена і «похідна» друкарня, яка була обладнана в одному з вагонів на ст.Бірзула. Вона була пристосована для виготовлення українських казначейських знаків номіналом в 50 карб. і одеських міських розмінних знаків. Більшовики їх друкували, бо не мали ще своїх затверджених гроФото без описушових знаків. Вони почали друкувати і випускати в обіг українські казначейські знаки купюрами по 50 карб., використовуючи для цього друкарню Фесенко, в якій раніше ці знаки друкувалися українською владою.

Перша інформація про «похідну» друкарню з'явилася в одеській пресі незабаром після зхоплення міста Одеси денікінцями: «В Одесі отримані відомості про те, що на ст. Бірзула під уламками підірваних більшовиками вагонів виявлені залишки літографських каменів для друкування грошей та знайдено вивіску — "Типография и хромолитография Е. И. Фесенко”.. Як відомо, більшовики відвезли літографські камені з друкарень Фесенко іФото без опису Південно-російської спілки друкарської справи". (У друкарні Південно-російської спілки друкарської справи друкувалися одеські міські розмінні знаки).

Для перевірки залишків каменів, з Одеси виїжджає спеціальна комісія в складі представника держ. безпеки і екон. контролю.(Одесский листок», 24.09(07.10).1919г., №126, с. 3) Представники комісії, які прибули в Бірзулу, дійсно виявили там підірвану друкарню. Як виявилося, більшовики в одному з вагонів обладнали на ст. Бірзула друкарню, де друкували "українки" з 50-рублевим номіналом. Коли вони були оточеними з усіх боків військами армії Денікіна, вони підірвали вагон разом з літографським камінням - повідомляли газети ("Одесский листок", 04(17).10.1919 г., № 136, с. 2).

Юхим Фесенко продовжував працювати до своєї смерті в 1926 році. Сама друкарня продовжувала працювати до 2005 року як міська друкарня. Останні 15 років будівля знаходиться аварійному стані.

Інформаційний матеріал від Подільського міського краєзнавчого музею.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора