Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робота Служби у справах дітей Подільської міської ради Подільського району Одеської області щодо захисту прав та законних інтересів дітей

Дата: 07.06.2022 10:38
Кількість переглядів: 277

Діяльність Служби у справах дітей спрямована на реалізацію єдиної державної політики   сфері соціального захисту дітей, здійснення відповідних заходів щодо захисту їх прав, свобод і законних інтересів.

У своїй діяльності Служба у справах дітей керується:

  • Конвенцією ООН про права дитини;
  • Конституцією України;
  • Сімейним кодексом України;
  • Цивільним кодексом України;
  • Житловим кодексом УРСР;
  • Законом України „Про охорону дитинства”;
  • Законм України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”;
  • Законом України „Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей”;
  • Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»;
  • Законом України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”;

Постановами Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 „Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язані із захистом прав дитини”, від 05 квітня 2017 № 268 „Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”, від 03.10.2018 № 800 „Деякі питання соціальногоФото без опису захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати
їх життю та здоров′ю”, від 1 червня 2020 р. № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» та іншими нормативно-правовими актами.

З метою виконання поставлених завдань, Служба у справах дітей взаємодіє з сектором ювенальної превенції відділу превенції Подільського районного управління поліції ГУНП в Одеській області, Департаментом соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Подільської міської ради Подільського району Одеської області, Подільським міським Центром соціальних служб Подільської міської ради Подільського району Одеської області, управлінням освіти Подільської міської ради Подільського району Одеської області, навчальними закладами громади, медичними установами, Подільським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Подільським відділом ДРАЦС у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса), Подільським міськрайонним відділом Філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області, Центром надання адміністративних послуг Подільської міської ради Подільського району Одеської області, іншими установами та організаціями громади.

  1. Соцально-правовий захист дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

З метою сприяння забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток у громаді створена Комісія з питань захисту прав дитини. З початку 2022 року проведено 3 відповідних      засідання – розглянуто та вирішено 30 питань. На зазначеній комісії розглядались питання щодо надання дозволів: на укладення договорів купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна; дарування; щодо відмови від прийняття спадщини на ім'я дитини; по
врегулюванню сімейних відносин між батьками (про позбавлення
батьківських прав; про визначення місця проживання дитини; про участь у
вихованні дитини); про призначення опіки/піклування над дитиною та її майном; реєстрація народження дитини; відібрання дітей від батьків; влаштування дітей до сімейних форм виховання та державних дитячих закладів; про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та ін.. За підсумками прийнятих рішень – позовні  заяви, висновки до суду та рішення виконавчого комітету.

Зокрема, всього на розгляді у суді з початку 2022 року перебувало 15 судових справ за позовами органу опіки та піклування Подільської міської ради Подільського району Одеської області. Спеціалістами Служби взято участь у 32 засіданнях (відповідно до порядку розгляду судом справ в умовах воєнного стану).

Створена та постійно поновлюється Єдина інформаційна аналітична система „Діти” (ЄІАС „Діти”), з метою надання комплексної соціальноїдопомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям, які опинились у складних життєвих обставинах. Служба здійснює постійний контроль за повнотою внесення і своєчасним поповненням інформації в ЄІАС „Діти”. Так, на первинному обліку в Службі у справах дітей станом на 01.06.2022 року перебуває 107 дітей-сиріт та дітей, позбавлених,
батьківського піклування, з них:

  • під опікою/піклуванням – 90 дітей;
  • ПС/ДБСТ – 13 дітей;
  • у сім’ї родичів/знайомих – 1 дитина;
  • у державних дитячих закладах на повному державному утриманні – 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окрім того, 23 дитини зазначеної категорії, які прибули з інших регіонів та проживають в сім’ях опікунів/піклувальників Подільської міської територіальної громади, над якими Служба здійснює відповідний контроль.

У зв’язку із веденням воєнного стану на території України та проведенням воєнних дій евакуювались за кордон 6 опікунських сімей разом із 12 підопічними дітьми.

Протягом січня-травня 2022 року на первинний облік в Службі у справах дітей поставлено 6 дітей, яким надано статус «дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування».

На території нашої громади проживають 12 усиновлених дітей, за якими здійснюється нагляд до досягнення ними 18 річного віку. З метою забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування здійснено 25 обстежень умов проживання, виховання, навчання та утримання дітей, які
перебувають під опікою/піклуванням.

З метою забезпечення першочергового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання на території Подільської МТГ  створені та функціонують 4 дитячих будинки сімейного типу та 3 прийомні сім’ї,  в яких виховувуються 37 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитячі будинок сімейного типу та прийомні сім’ї перебувають під соціальним супроводом Подільського міського центру соціальних служб.

З початку воєнних дій на території України до Подільської міської територіальної громади з районів  активних бойових дій перемістились 544 дитини, з них: 26 дітей переміщені без супроводу законних представників, 52 дитини – виїхали з території Подільської громади. З метою виявлення нагальних потреб дітей, обстеження умов проживання, надання необхідної допомоги, здійснення нагляд за додержанням законних прав дітей спеціалістами Служби у справах дітей та Центру соціальних служб станом на 02.06.2022 р. було відвідано 531 дитину.      

  1. Захист житлових та майнових прав дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.06.2022 року на квартирному обліку перебуває 28 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку Служби. Протягом січня-травня 2022 року на квартирний облік поставлено 3 дітей, вказаної категорії.

З метою захисту житлових та майнових прав за дітьми, які влаштовані на виховання в державний заклад, до родичів, опікунів/піклувальників, ПС та ДБСТ протягом усього часу їх перебування зберігається належне їм житло, у тому числі, що знаходиться в іншій місцевості. У цьому році Службою підготовлено 1 проект рішення виконкому про прізначення опікуна над житлом, яке успадкувала дитина, позбавлена батьківського піклування.  

Контроль за діяльністю опікунів/піклувальників щодо збереження і управління (розпорядження) майном та коштами дитини здійснюється Службою у справах дітей шляхом обстеження житлово-побутових умов, створених для проживання, навчання та всебічного розвитку дитини, проведення бесід з дитиною та опікуном/піклувальником. Також, з’ясовується цільове використання соціальних виплат та аліментів.

  1. Проведення профілактичної роботи та роботи з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

З метою попередження безпритульності та бездоглядності, правопорушень і злочинності, запобігання домашньому насильству та попередження жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення, вироблення свідомої дисципліни та зміцнення правопорядку серед неповнолітніх, соціального захисту дітей та підлітків, які залишилися без батьківської опіки та піклування, протягом відповідного періоду 2022 року спеціалістами Служби справах дітей спільно з сектором ювенальної превенції  відділу превенції Подільського РУП ГУНП в Одеській області, Подільським міським центром соціальних служб проведено 3 профілактичні рейди "Діти вулиці", «Вокзал».

Станом на 01.06.2022 року на контролі Служби у справах дітей перебувають 3 дітей, що знаходяться в конфлікті з законом. З неповнолітніми та їх батьками проводилась змістовна виховна профілактична робота, спрямована на соціальну адаптацію та недопущення
їх повернення на злочинний шлях. В усіх судових засіданнях у кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх представниками Служби приймається участь. Крім того, спеціалістами Служби у справах дітей проводились обстеження житлово-побутових умов проживання та відповідна профілактична робота із неповнолітніми на стадії проведення
досудового розслідування кримінальних справ. Інформація про результати проведення такої роботи підлягала приєднанню до матеріалів кримінального провадження.

Одним із основних напрямків роботи Служби у справах дітей є робота по виявленню дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проведення відповідної роботи з ними. Так, на обліку Служби у справах дітей перебуває 60 дітей, з яких:  53 дитини, які виховуються в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 2 дітей –мають проблеми із законом; та 5 дітей – постраждали від насильства. Троє дітей зазначеної категорії, у зв’язку із воєнними діями на території України, виїхали за кордон у супроводі батьків.

Налагоджена плідна взаємодія між працівниками Служби у справах дітей Подільської МР Подільського району Одеської обл., сектору ювенальної превенції ВП Подільського РУП ГУНП в Одеській області, Подільським міським центром соціальних служб. Так, протягом січня-травня 2022 року Службою у справах дітей подано до Подільського РУП  5 клопотань  про притягнення до адміністративної відповідальності 5 батьків, які неналежним чином виконували батьківські обов’язки (за ст. 184 КУпАП).

За повідомленням громадян або суб’єктів соціальної роботи, дотичних до роботи із дітьми та сім’ями, спеціалісти Служби у справах дітей разом із працівниками Подільського міського ЦСС здійснювали спільні відвідування родин, обстежували житлово-побутові умови та складали початкові акти оцінки потреб дитини/родини, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також відвідували дітей, які перебувають у конфлікті з законом (52 обстеження).

З метою захисту законних прав та найкращих інтересів дітей, планували подальшу роботу із законними представниками дітей. Зокрема:

  • здійснення контролю щодо  забезпечення житлових та майнових прав дітей, які опинились у складних життєвих обставинах;
  • надання роз’яснень про права дитини і обов’язки батьків, відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту» та Сімейного кодексу України;
  • здійснення контролю за відвідуванням навчальних установ;
  • -надання допомоги в оформленні документів (паспорт, індентифікаційний код тощо);
  • складання індивідуальних планів соціального захисту на кожну дитину із залученням відповідних структурних підрозділів та здійснення контролю за його виконанням.

Якщо проведена робота не давала позитивних результатів, на підставі зібраних матеріалів, до судових органів подавались позовні заяви щодо позбавлення батьків батьківських прав або відібрання без позбавлення відносно їх дітей. Так, протягом зазначеного періоду Службою у справах дітей підготовлено та подано до суду 5 позовів про позбавлення батьківських прав 6 батьків відносно 7 дітей та 2 позови про відібрання 5 дітей від 2 батьків без позбавлення їх батьківських прав. На даний час, зазначені позови знаходяться на розгляді у


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора