Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Держпраці розширює пілотний проєкт: тепер консультаційний супровід зможуть отримати не лише релоковані, а й інші роботодавці!

Дата: 27.05.2022 08:05
Кількість переглядів: 256

Держпраці розширює пілотний проєкт: тепер консультаційний супровід зможуть отримати не лише релоковані, а й інші роботодавці!

Головним управлінняФото без описум Держпраці в Одеській області  прийнято рішення про розширення сфери надання консультативної підтримки на всіх суб’єктів господарювання, що продовжують свою діяльність в умовах війни. Консультаційна допомога надається всім роботодавцям, які її потребують, з питань, що належать до компетенції Держпраці, зокрема, це питання організації трудових відносин, безпеки праці, надання адміністративних послуг, розслідування нещасних випадків в умовах воєнного стану тощо.

     26.05.2022 року фахівцями Головного управління було проведено робочу зустріч з адміністрацією КОМУНАЛЬНОГО ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГ ПІДПРИЄМСТВА «ПОДІЛЬСЬКВОДОКАНАЛ».

     Під час зустрічі головний державний інспектор Подільського відділу нагляду в промисловості Костянтин Пасаіта повідомив присутнім алгоритм  чітких дій з охорони праці під час воєнного стану, введеного указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

   Окремо було акцентовано увагу на необхідності проведення позапланових інструктажів з охорони праці про дії працівників та посадових осіб суб’єкта господарювання в умовах воєнного стану та у разі потрапляння у зону бойових дій.     

      Головний державний інспектор відділу з питань праці та заробітної плати Людмила Добровольська проінформувала присутніх про зміни в трудовому законодавстві, а саме про те, що з 15.03.2022 № 2136-ІХ вступив в дію Закон  України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

       Так, даним Законом визначено особливості укладення трудових договорів  в умовах  воєнного стану, особливості переведення та змін істотних умов праці в умовах воєнного стану, особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника та роботодавця,особливості встановлення та обліку робочого часу та часу відпочинку, роботи в нічний час, оплати праці.

      Людмила Добровольська надала роз'яснення щодо надання відпусток працівникам під час воєнного стану та зупинилась на документальному оформленні призупинення дії трудового договору.

      Також під час зустрічі обговорювались питання оголошення простою на Підприємстві та нарахування заробітної плати працівникам під час простою.

       Адміністрацію Підприємства цікавило питання збереження робочого місця та середнього заробітку за працівниками, які мобілізовані на службу до Збройних Сил України. Людмилою Добровольською  роз'яснила положення   ст. 119 КЗпП України, а саме, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора