Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сторінками української історії

Дата: 25.05.2022 16:30
Кількість переглядів: 201

Вісім років збройного конфлікту і три місяці повномасштабної війни перетворили Україну на одну з найбільш замінованих країн світу. Російські війська залишили по собі десятки тисяч смертоносних "нагадувань" про це.

За даними ООН, один рік бойових дій призводить до 10 років робіт з розмінування.

В роки Другої світової війни на території між містом Подільськ та селом Глибочок були розташовані підземні німеФото без описуцькі склади з боєприпасами. Боєприпаси підвозили потягами до Глибочанського переїзду (зараз це район пішохідного мосту біля автовокзалу м.Подільськ), а потім на вантажівках перевозили до складів.

Згадує Влодек Ольга Флорівна, учасниця Другої світової війни (матеріали з музейного архіву Влодек.О.Ф."Спогади", 1994р.): "Німці цілу зиму (1943-1944) підвозили снаряди і складали їх в підземних складах, але партизани здійснюючи диверсії підірвали їх". За іншими даними ці склади підірвали самі німці, при відступі.

Поля в районі кладовища в районі яйцебази були у великих воронках від вибухів. Тут, аж до початку 70-х років було заборонено засівати поля, так як майже протягом 20 років після війни тут ще проводилося розмінування території. Знайдені боєприпаси утилізувалися в яру біля лісу, який знаходився неподалік. Довгий час місцеві мешканці знаходили тут порох і снаряди тих часів. Були і нещасні випадки, коли діти гралися і знаходили вибухонебезпечні предмети Другої світової війни.

За матеріалами

Подільського міського краєзнавчого музею.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора