Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Перше відповідальне рішення підлітка

Дата: 26.01.2022 14:18
Кількість переглядів: 216

Перше відповідальне рішення підлітка

 

     Батькам підлітків часто доводиться чути від своїх ще не великих, але вже і не маленьких дітей: «Буду ІТ-шником», а вже наступного дня: «Буду банкіром!», ще через два дні: «Хочу бути режисером!». Підліткам буває нелегко визначитися з майбутньою професією, і це природно, – адже це перше у житті відповідальне рішення.

Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна зібрали поради, як допомогти підлітку визначитися з майбутньою професією.

 

1. Підтримуйте його в усьому

Це ви – доросла людина, яка отримала певний досвід, набила шишок і тепер точно знає, чого хоче від життя, а ваш син чи донька – усього лише дитина, яка не приймала в житті жодного дорослого рішення. Порадьте йому прислухатися до себе і відповісти на запитання: чого я хочу, чому мені хочеться саме цього?

 

2. Не квапте і не тисніть

Пам'ятайте: чим відповідальніше вибір – тим більше сумнівів. Є й дорослі, які «шукають себе» до пенсійного віку. І ніколи не порівнюйте: «Ось сусідський Ігорьок уже з 7 років знав, що буде юристом, тобі вже 14, а ти і в вус не дуєш!».

 

3. Знизьте градус напруги.

Вибір професії, безумовно, є важливим, але не незворотним. Поясніть, що поміняти роботу можна в будь-який момент і без особливого ризику. Головне – спочатку зрозумійте це самі.

 

4. Допомагайте вивчати себе.

Чим більш різнобічно розвинена дитина, чим більше вона відвідує гуртків, секцій, додаткових занять, тим більше розширюється коло її інтересів, і тим більше можливостей для вибору. Однак це не означає, що підліток має бути завантажений 18 годин на добу. У цьому випадку він, швидше за все, після закінчення школи захоче просто відпочити кілька років.

 

5. Надайте інформаційну підтримку.

Можливо, ваш підліток занадто ідеалізує або романтизує ту чи іншу професію. Наприклад, дівчинка може думати, що робота акторки – це суцільні червоні доріжки, презентації та інтерв'ю. А хлопчик, – що робота «директора» – це сидіти у великому кріслі і роздавати вказівки. Розкажіть дітям про всі плюси і мінуси обраної професії, організуйте екскурсію, наприклад, на виробництво, а ще краще – познайомте з людьми тієї чи іншої професії, щоб отримати інформацію з перших вуст.

 

6. Не нав'язуйте своє бачення його майбутнього

Нерідкими є ситуації, коли підліток хоче стати, наприклад, графічним дизайнером, а батьки бачать його адвокатом або прокурором. Тоді починаються тиск, аргументи, що, мовляв, дизайнер – професія «несерйозна». А тепер чесно дайте відповідь на запитання: чи хотіли б ви, щоб дитина була багатою, але нещасливою?

 

Можливий ще один варіант: підліток не хоче працювати взагалі, тому і з професією визначатися не поспішає. В цьому випадку розберіться з причинами такої поведінки. Можливо, він боїться відповідальності за неправильний вибір. Постарайтеся разом знайти стимул для роботи. Поясніть дитині, що робота – це гроші, а отже, можливість подорожувати світом; або це можливість стати відомим; або змінити світ на краще, винайшовши ліки від невиліковної хвороби. Адже краще за вас вашу дитину ніхто не знає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора