Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

 ЗВІТ проведення заходів по управлінню культури та туризму Подільської міської ради Подільського району Одеської області  з 17.02.22р. по 21.01.22р.

Дата: 26.01.2022 12:59
Кількість переглядів: 312

                                                                     ЗВІТ

проведення заходів по управлінню культури та туризму

Подільської міської ради Подільського району Одеської області

 з 17.02.22р. по 21.01.22р.

 

В управлінні культури та туризму: проводиться підготовка проектів розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та міської ради. Надається відповідь на вхідну кореспонденцію управління культури та туризму та виконавчого комітету. Надаються плани та звіти роботи по закладам культури громади. Проводиться організаційна робота по проведенню загальноміських та регіональних заходів. Щопонеділка проводиться засідання керівників закладів культури, на яких обговорюються питання роботи, планування заходів та інше.        

В міському Будинку культури: протягом тижня продовжували свою роботу колективи МБК: народний фольклорний ансамбль “Натхнення”, зразкова вокальна студія “Непоседи” та зразкова хореографічна студія. Робота колективів спрямована на розвиток творчих здібностей,  вдосконалення виконання та вивчення нових творів з метою  поповнення репертуару та участі у заходах.

  Також за графіком роботи проводилися заняття у дитячих студіях за видами мистецтв: вокал, хореографія та декоративно-прикладне мистецтво.

  Продовжує свою роботу клуб за інтересами “Українська скарбничка”. Щовівторка та щочетверга народні майстрині зустрічаються аби поділитися власним досвідом з бісероплетіння, вишивки бісером або традиційним  хрестиком та гарно і корисно провести свій вільний час.

  Продовжено роботу щодо організації кулінарного пізнавально-розважального телепроекту “На смак”. Відтепер відроджуємо національні кулінарні традиції півдня України у рубриці “Корінна страва”. Отож глядацька аудиторія має змогу дізнатися багато корисної інформації та порад про особливості приготування старовинних рецептів наших пращурів. Гостею цього випуску стала пряниковий майстер Катерина Гордєєва.

  Продовжує роботу “Creative studio”- сучасної англомовної студії для дітей та молоді з різних напрямків декоративно-прикладного мистецтва з метою розвитку творчих здібностей, образного мислення та творчого бачення талановитих мешканців нашого міста, а також вивчення розмовної англійської.

  Продовжується робота онлайн проєкту “Будинок культури онлайн”, де кожного дня можна знайти безліч цікавої інформації, корисних порад, майстер-класів, конкурсів, вікторин тощо. Усю інформацію можна знайти на сторінці “Культура Та Мистецтво Подільська” у соціальних мережах Facebook та Instagram.

 21 січня біля погруддя Т.Г.Шевченка відбулися урочистості з нагоди святкування Дня Соборності України. Присутні представники установ, організацій, підприємств вшанували пам'ять усіх загиблих борців за незалежність і єдність держави хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам'ятного знаку.

В Будинку культури с. Олександрівка: протягом тижня в Олександрівському будинку культури проводилась підготовка до  свята Водохреща:  генеральна репетиція новорічно- різдвяних пісень, Різдвяних колядок, щедрівок. Готовилась Хрещенська купіль для пірнання. Свято проводилось біля ставка. На свято був запрошений священнослужитель для проведення обряду освячення води. Було багато присутніх людей, місцевих  і гостей з сусідніх сіл, жителів міста. Після освячення води свято продовжили фольклорний ансамбль «Натхнення» Подільского будинку культури  і  колектив  Олександрівського будинку культури лунали Різдвяні колядки та щедрівки, жартівливі, веселі пісні. Всі бажаючи освятитися в цей день  пірнали в ополонку. Серед них були діти, молодь, люди поважного віку. Було організовано чергування рятувального поста забезпеченого засобами рятування на воді  та оснащеним пунктом обігріву для пірнальників. Чергували медичні працівники. 

         Всіх гостей цього свята частували гарячою юшкою,  пригощали чаєм, вертутою, мамалигою з шкварками. Всі залишилися задоволенні. Свято пройшло гарно, весело без ускладнень і нещасних випадків.  

        До Дня Соборності України була проведена патріотична година «Соборність держави – єднання народу». На цей зустрічі всі присутні мали можливість  більш дізнатись про історію свята. Розвинути патріотичне ставлення до Батьківщини, дізнатись про багато цікавих фактів про день Солідарності, поглибити свої знання історії свого народу.

   Роботу Олександрівського Будинку культури постійно освітлюємо в інтернеті на сторінках Facebook «Культура та Мистецтво Олександрівки», «Наше село Александровка» Instagram  «Kultura Oleksandrivku».

В Будинку культури с. Липецьке: Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні християни відзначають його 19 січня.
 18 січня напередодні свята  Водохреща працівники культури села Липецьке провели народознавчу годину.
Ця зустріч була дуже цікавою та пізнавальною. Присутні відкрили для себе багато цікавого щодо того як Ісус Христос у 30- річному віку прийняв хрещення  від Івана Хрестителя в річці Йордан, як на Водохреща, з опівночі до опівночи, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року лікуючи тілесні й духовні хвороби, як перед Водохрещам  на річці прорублюють ополонку, випілюють з льоду великий хрест, ставлять його над ополонкою і біля хреста все прикрашають ялинковими або сосновими гілками, а в день Водохреща усі бажаючі купаються у цій ополонці.
 В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. До речі, за народними прикметами, якщо  На Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки»; іде лапатий сніг — на врожай; якщо похмуро — хліба буде вдосталь; якщо зоряна ніч — вродяться горіхи та ягоди.

21 січня у Липецькому Будинку культури було проведено свято до Дня Соборності України. День соборності України - це свято рідного краю, свято нашої держави. В історії незалежності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли всі українські землі об’єдналися в єдину Українську державу. Саме цей день з’єдналися Захід і Схід України.
 Державне свято відзначили урочисто та патріотично. Щоб підкреслити значення свята, усі учасники були одягнені у вишиванки, було розказано історію свята, декламувалися вірші, звучали українські патріотичні пісні та проводилися вікторини.
 В кінці зустричі всі присутні підвелися та створили "живий ланцюг" - таким чином усі відчули тепло дружніх рук. У заході брали участь учні старшіх класів.

В централізованій бібліотеці :18 січня центральна міська бібліотека підготувала цікавинки на хвилинку " Сторінками казок Алана Мілна". У фейсбуці на сторінці Podilska Biblioteka  були опубліковані цікаві факти з історії видавництва книги " Вінні- Пух та всі-всі-всі..", а в бібліотеці оформлена фотозона  до 140- річчя з дня  народження відомого письменника. Всі, хто завітав у цей день в бібліотеку, мали можливість згадати улюбленого казкового героя, та зробити фото з великим  Вінні- Пухом.  

  Книги, як і люди, мають свій рік народження. Рік 2022 багатий на ювілейні книжкові дати. До уваги підписників бібліотечної сторінки у фейсбуці створений онлайн- відеоролік "Святкує книга ювілей". Відеоролік знайомить підписників онлайн сторінки з найвідомішими  творами української та зарубіжної літератури, що відзначають ювілейні дати.

     22 січня в Україні відзначається величне національне свято – День Соборності України.  Учні 8 класу ЗОШ№8, з нагоди цього свята, завітали  у бібліотеку. Свою любов до Батьківщини  вони висловили віршами  і  кращими  висловами  видатних українських діячів  про Україну. Читачі прийняли активну учать у грі - вікторині"Єдина мати, наша Батьківщина- це наша славна Україна..." У бібліотеці оформлена книжкова виставка- хронологія " Україна Соборна-моя гордість і слава" Представлені на ній видання надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами та передісторією виникнення свята, роз’яснюють значення соборності в політичному житті сучасної України.

В бібліотеці – філії:історія становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День Соборності України. Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. З нагоди цієї події в міській бібліотеці-філії відкрита книжкова виставка – огляд ,,Соборність рідної землі – основа нації й держави’’.  З представлених  книжкових видань користувачі, які цікавляться історією України, дізнаються про історичні події тих років, становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Запрошуємо до нашої бібліотеки!

    Урок державності «Захід, Схід – одна країна! Це соборна Україна!» юні користувачі 2 кл  ЗЗСО№4 (кл.керівник Вихристюк С.М.) розпочали Гімном України. Бібліотекар розповіла дітям про велике державне свято, провела вікторину «У моєму серці Україна». Хлопчаки і дівчатка поділилися роздумами  про свій дружній клас, тому і держава має бути дружньою, сильною, здоровою і щасливою. Юні користувачі прийняли участь у флешмобі «Україна одна єдина», а потім, відображаючи власне бачення значення Соборності України,  створили  ,,живий ланцюжок єднання’’.

В дитячій бібліотеці: В багатьох країнах 18 січня святкують Всесвітній день сніговика. А ось християнська легенда говорить про те, що сніговики – це янголи, а сніг – дар з неба. І наші улюблені зимові герої ніби здатні передати Богові прохання людей. Тому, коли зі снігу ліпили маленького сніговичка, йому шепотіли свої сокровенні бажання.   Дитяча бібліотека сумісно з ЦДЮТ провела інформаційний годину з зимовими розвагами.

  22 січня українці відзначили 103-тю річницю проголошення Акту Злуки, що увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України. До цієї дати дитяча бібліотека підготувала відеоролик "Україна-єдина. Україна-це ми."

18 січня 1882 році в Лондоні народився письменник Алан Мілн. Це саме він подарував світу Вінні-пуха. Щоб вшанувати автора дитячих книжок, дитяча бібліотека представила до уваги маленьких читачів лялькову виставу, на яку завітав Вінні- Пух. Бібліотекар взяла у ведмедика інтерв'ю, в якому він розповів про собе, а також  Вінні-Пух порадував дітей своїми піснями.

В міському краєзнавчому музеї:    в музеї продовжується робота щодо звітування за 2021 рік. Всього за рік було проведено 185 екскурсій, 34 виставки різних форм роботи, 30 масових заходів, з них 6 пішохідних і автобусних екскурсій по місту і по селам Подільської  громади. Продовжується робота до кінця січня виставок  художніх робіт «Світ творчості Миколи Сліпченка» та виставки старовинних листівок і прикрас «Новий рік у стилі ретро» (з приватної колекції Вікторії Сліпченко м.Київ).

Йде підготовча робота до оформлення виставки присвяченої  90-й річниці  з дня заснування Одеської області.

 

 

 

 

      Вся вищевказана інформація узагальнена та надана згідно тижневих звітів закладів культури Подільської територіальної громади.

 

 

            Начальник управління  

              культури та туризму                                                                                 Анна Вишневська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора