Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Цифрові паспорти, СOVID-сертифікати, єПідтримка: 100 перемог Дії та Мінцифри

Дата: 28.12.2021 08:07
Кількість переглядів: 272

Віцепрем‘єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував 100 перемог Дії та Мінцифри у 2021 році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Якщо в кінці 2020-го застосунком користувалися 2,5 млн українців, то сьогодні ця цифра становить уже понад 12 мільйонів. Це майже в 5 разів більше, аніж торік. Зараз Дія зростає на майже 50 тисяч користувачів щодня. Порталом Дія теж користуються більше як 12 млн українців. Не кожен бізнес може похизуватися такими темпами», — зазначив Михайло Федоров під час презентації. 

У 2021 році запустили 12 нових послуг на порталі та в застосунку Дія: призначення/перерахунок пенсії, оформлення субсидії, автоматична реєстрація ФОП, зміну місця реєстрації онлайн у форматі бета-тестування на всю країну. Загалом на порталі вже доступні 72 послуги, а в застосунку — 9 послуг та 15 цифрових документів. 

Цифровізація не лише робить життя людей простішими, а й популяризує бренд України у світі. Україна стала першою країною у світі, яка зробила цифровий паспорт офіційним аналогом паперового. Тепер головний документ у житті кожного українця перебуває завжди поруч — у застосунку Дія. 

Також одне з найголовніших досягнень — запуск COVID-сертифікатів, що дозволили українцям не тільки подорожувати, а ще й повернутися до звичайного життя. Україна стала однією з перших держав не членів ЄС, яка змогла отримати взаємне визнання цифрових сертифікатів. Зараз у Дії можна генерувати не тільки сертифікат про вакцинацію, але й про одужання, сертифікат на підставі ПЛР-тестування, а також дитячі COVID-сертифікати.

Реалізували дві важливі субвенції: 

  • Iнтернет: 2.6 тисячі маленьких сіл по всій Україні отримали можливість вперше під’єднатися до оптичного інтернету, а це понад шість тисяч соцзакладів та 850 тисяч українців.

  • «Ноутбук кожному вчителю»: разом із МОН вже забезпечили понад 41 тисячу вчителів технікою, щоб освітній процес у школах не переривався навіть під час пандемії.

Кожна з них відбувається прозоро, з публічними дашбордами, на яких можна відстежувати перебіг субвенції. Окрім оптичного інтернету, зросла потреба в мережі 4G: 3 мільйони українців вперше отримали покриття швидкісним мобільним інтернетом, а майже 9 мільйонів проапгрейдилися з 3G на 4G.

Відкрили 7 нових центрів Дія.Бізнес. Продовжуємо будувати країну підприємців та надавати всі можливості для розвитку бізнесу: від безоплатних консультацій та навчання в освітніх програмах до пошуку інвесторів і партнерів для свого проєкту. 

Також досягли позначки в один мільйон унікальних користувачів на порталі Дія.Цифрова освіта. Загалом цього року рівень цифрової грамотності серед українців збільшився на 5% саме завдяки різноманітним освітнім серіалам на платформі.

Також Михайло Федоров розповів про плани Мінцифри на наступний рік. На початку 2022 року запрацює Дія.City — один із найкращих правових та податкових режимів для IT-бізнесу. Завдяки Дія.City темпи росту ІТ-сектора можуть подвоїтися до 40–50% на рік, а доходи — зрости з $6 млрд до $16,5–17 млрд. 

«У 2022 році плануємо зосередитися на запуску нових послуг у Дії — для водіїв, запуск прописки по всій країні, комуналка в Дії. А також займаємося реалізацією пріоритетних проєктів у різних сферах — е-акциз, е-нотаріат, e-health та інші. Продовжуємо розвивати цифрову інфраструктуру та втілювати концепцію paperless. 2022-й стане роком цифрового стрибка, продовження трансформації, перетворення всіх бізнесів на технологічні компанії, перетворення уряду на технологічну компанію», — розповів Михайло Федоров. 

З усіма 100 перемогами Мінцифри у 2021 році можна ознайомитися на порталі — https://thedigital.gov.ua/2021 

Нові цифрові можливості реалізовано за підтримки: 

Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа, проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS", проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції, Уряду Федеративної Республіки Німеччина Кредитна Установа для Відбудови (KfW), Академії електронного урядування Естонії в рамках проекту «EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека», Міжнародного та ібероамериканського фонду адміністративної та державної політики (FIIAPP) в рамках проекту «EU4DigitalUA: зміцнення інституційної спроможності, комунікація та захист даних», SACCI - Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія», SURGE за підтримки Уряду Канади, U-LEAD з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку, проекту ЄС «Право-Justice», проєкту ЄС EU4PAR: Реформа державного управління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора