Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про стан розвитку споживчого ринку на території громади

Дата: 10.12.2021 08:45
Кількість переглядів: 258

УКРАЇНА

ПОДІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

 

Про стан розвитку споживчого

ринку на території громади

 

 

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника управління економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області (Омельчук А.М.), «Про стан розвитку споживчого ринку на території громади» виконавчий комітет відмічає, що незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, Подільській міській територіальній громаді вдалося досягти позитивних результатів в даній сфері, зберегти кількість об’єктів споживчого ринку та поступову тенденцію щодо зростання рівня обслуговування споживачів.

Станом на 01.12.2021 р. на території громади працює 730 об’єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та надання побутових послуг, що на рівні минулорічного показника.

Згідно електронного реєстру об’єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та надання побутових послуг на території громади діють: 510 об’єктів роздрібної торгівлі; 46 оптових баз; 63 об’єкти ресторанного господарства; 111 об’єктів надання побутових послуг.

На території міста діють 3 ринки та 13 встановлених місць для сезонної торгівлі сільськогосподарською продукцією рослинного походження з автомобілів.

За товарною спеціалізацією, 510 об’єктів роздрібної торгової мережі громади, поділяються на:

- торгівлю продовольчими товарами - 211 об’єктів, в тому числі 66 об’єктів, що реалізують підакцизні товари (алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби) та 32 аптечних заклади;

- торгівлю непродовольчими товарами - 271 об’єкт, в тому числі 9 автозаправочних станцій;

- торгівлю змішаною групою товарів - 28 об’єктів.

Мережа ресторанного господарства налічує 63 об’єкти, а саме: кафе — 30 закладів; їдальні — 14 закладів; бари — 11 закладів; кав’ярні — 5 закладів; банкетні зали2 заклади; піцерія – 1 заклад.

Побутове обслуговування населення забезпечують 111 об’єктів, за 28 видами діяльності.

Подільським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області в Державному реєстрі операторів ринку зареєстровано 358 суб’єктів, які здійснюють господарську діяльність на території Подільської міської територіальної громади. В 2021 році здійснено 12 позапланових заходів державного нагляду (контролю).

Подільським районним відокремленим підрозділом ДУ «Одеський ОЛЦ МОЗ України» протягом 2021 року проведено соціально-гігієнічний моніторинг 40 об’єктів ресторанного господарства та надання побутових послуг.

Протягом останнього року до відділу споживчого ринку та захисту прав споживачів управління економічного розвитку та інвестицій надійшло 33 скарги. За результатами розгляду скарг споживачів здійснено: повернення коштів споживачам на суму 8806,00грн.; зменшення ціни товару на суму 700,00грн.; гарантійний безкоштовний ремонт в 10 випадках; вирішено скарги по суті в 5 випадках.

В поточному році, управлінням економічного розвитку та інвестицій було організовано і проведено спільно з Подільським РУП ГУНП в Одеській області та відділом інспективно-адміністративного нагляду за санітарним станом та благоустроєм громади Департаменту житлово-комунального господарства, архітектури та земельних відносин 42 рейди стосовно недопущення торгівлі у невстановлених місцях, за результатами яких складено 242 протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 160 КУпАП (Торгівля з рук у невстановлених місцях).

Протягом останніх двох років дії обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, працівники відділу споживчого ринку та захисту прав споживачів управління економічного розвитку та інвестицій взяли участь в 132 рейдах, під час яких було перевірено 1030 об’єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування.

З метою забезпечення подальшого розвитку  сфери торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування, керуючись ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Подільської міської ради Подільського району Одеської області

 

ВИРІШИВ:

 

1. Доповідь начальника управління економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області (Омельчук А.М.), «Про стан розвитку споживчого ринку на території громади», прийняти до відома (додається).

2. Управлінню економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області (Омельчук А.М.):

  • в межах покладених повноважень, продовжити роботу щодо дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів;

  • забезпечити разом з органами державного нагляду (контролю) дотримання правил торгівлі та обслуговування споживачів на об’єктах сфери торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування, в межах покладених повноважень;

  • продовжити ведення електронного реєстру об’єктів сфери торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування на території громади;

  • продовжити участь в спільних рейдах з Подільським РУП ГУНП в Одеській області попередження та недопущення торгівлі у невстановлених місцях на території Подільської міської територіальної громади.

3. Рекомендувати:

3.1. Подільському РУП ГУНП в Одеській області (Мельниченку В.Є.) вжити заходів щодо попередження та недопущення торгівлі у невстановлених місцях на території території Подільської міської територіальної громади.

3.2. Подільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області (Овсяницький С.В.)  продовжити роботу стосовно державного нагляду (контролю) за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів на території Подільської міської територіальної громади.

3.3. Подільському районному відокремленому підрозділу  ДУ «Одеський ОЛЦ МОЗ України» (Яковленко А.В.) вжити заходи, в межах повноважень, щодо дотримання вимог Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” на території Подільської міської територіальної громади.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника Подільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради-начальника фінансового управління Музичук О.В.

 

 

Подільський міський голова                         А.П. Іванов

 

Додаток


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора