Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ проведення заходів по управлінню культури та туризму Подільської міської ради Подільського району Одеської області з 15.11.21р. по 19.11.21р

Дата: 23.11.2021 15:03
Кількість переглядів: 366

                                                                    ЗВІТ

проведення заходів по управлінню культури та туризму

Подільської міської ради Подільського району Одеської області

з 15.11.21р. по 19.11.21р.

 

В управлінні культури та туризму: проводиться підготовка проектів розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та міської ради. Надається відповідь на вхідну кореспонденцію управління культури та туризму та виконавчого комітету. Надаються плани та звіти роботи по закладам культури громади. Проводиться організаційна робота по проведенню загальноміських та регіональних заходів. Щопонеділка проводиться засідання керівників закладів культури, на яких обговорюються питання роботи, планування заходів та інше.      

В міському Будинку культури: протягом тижня продовжували свою роботу колективи МБК: народний фольклорний ансамбль “Натхнення”, зразкова вокальна студія “Непоседи” та зразкова хореографічна студія. Робота колективів спрямована на розвиток творчих здібностей,  вдосконалення виконання та вивчення нових творів з метою  поповнення репертуару та участі у заходах.

  Також за графіком роботи проводилися заняття у дитячих студіях за видами мистецтв: вокал, хореографія та декоративно-прикладне мистецтво.

  Продовжує свою роботу клуб за інтересами “Українська скарбничка”. Щовівторка та щочетверга народні майстрині зустрічаються аби поділитися власним досвідом з бісероплетіння, вишивки бісером або традиційним  хрестиком та гарно і корисно провести свій вільний час.

  Продовжено роботу щодо організації кулінарного пізнавально-розважального телепроекту “На смак”, завдяки якому глядацька аудиторія має змогу дізнатися багато корисної інформації та порад про особливості приготування домашньої їжі.

  Продовжує роботу “Creative studio”- сучасної англомовної студії для дітей та молоді з різних напрямків декоративно-прикладного мистецтва з метою розвитку творчих здібностей, образного мислення та творчого бачення талановитих мешканців нашого міста, а також вивчення розмовної англійської.

  Продовжується робота онлайн проєкту “Будинок культури онлайн”, де кожного дня можна знайти безліч цікавої інформації, корисних порад, майстер-класів, конкурсів, вікторин тощо. Усю інформацію можна знайти на сторінці “Культура Та Мистецтво Подільська” у соціальних мережах Facebook та Instagram.

  Продовжується підготовка до новорічних свят, а саме: працівниками проводиться робота щодо підбору тематичного матеріалу, оновлення реквізиту та створення нових сценічних костюмів.

  19 листопада біля пам'ятного знаку героям-борцям за Незалежність відбувся мітинг з нагоди роковин Революції Гідності та Свободи. Усі присутні представники організацій, установ, адміністрації міста зібралися, аби нагадати про важливість подій в історії нашого народу і вшанувати пам'ять загиблих воїнів-захисників хвилиною мовчання та покладанням квітів.   

В Будинку культури с. Олександрівка:  протягом тижня була проведена робота з колективами: вокально – хоровим «Тетяна і компанія», дитячим дуетом «Струмочок», вокальним «Зіроньки», дорослим театрально –драматичним  «Кроки за сценою», дитячим театрально драматичним «Маска». На протязі тижня ми знайомились з новими різдвяними колядками і щедрівками, повторювали і вдосконалювали знайомі твори. Вокальний дует «Струмочок» ознайомився з новими Новорічними піснями, Різдвяними колядками. Вивчали і вдосконалювали Новорічні пісні. Готуючись до Новорічних свят знайомились з новими творами и мини сценками. Дитячий театрально драматичний колектив «Маска» готуючись до дня Святого Миколая розучував нові твори  та нові пісні про Святого Миколая.

        Згідно з графіком роботи гуртків проводилась робота з членами гуртків: «Господарочка», «Клубочок», «Веселка творчості». Обмінювалися рецептами улюблених страв, ділилися новими рецептами ,які можна зробити для новорічних та різдвяних свят здивувавши та зрадівши своїх рідних та близьких новими стравами у свята. З учасниками гуртка «Веселка творчості» зробили різдвяний віночок та ялинку з природніх матеріалів - лісних шишок. Продовжували розпочаті проекти з учасниками гуртка «Клубочок», ознайомились з новими візерунками для палантину спицями «Стріли Купідона», та гачком візерунка «Східна лілія».  В телефонному режимі проводилась бесіда з учасниками клуба за інтересами «За покликом серця», де обговорювалось участь в Новорічних та Різдвяних Ярмарках і можливості прийняти участь і виставити свої роботи.

     До Дня Гідності та Свободи пройшов вечір – спомин «Змінився світ», який розпочався з Державного Гімну України та вшанування пам’яті загиблих героїв хвилиною мовчання. Сербул Інна Андріївна  в своєму виступі розповіла про хронологічні події майдану, гідність людей. В кінці заходу всі присутні були поглинені в історію та героїзм людей, які показали, що вони не зламні патріоти своєї країни.

       Роботу Олександрівського будинку культури постійно освітлюємо в інтернеті на сторінках Facebook «Культура та Мистецтво Олександрівки», «Наше село Александровка» Instagram  «Kultura Oleksandrivku».  

В Будинку культури с. Липецьке:  проблема розвитку духовності, зокремо, толерантного ставлення людини до свого оточення, дуже актуальна в наш час. Тому що: бути толерантним – означає поважати інших. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань.У світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії. Лише толерантні і доброзичливі люди можуть побудувати  демократичну, процвітаючу державу. Тому у приміщенні Липецького БК 16 листопада було проведено годину толерантності «Толерантність – як засіб збереження культури». На цьому заході дали визначення поняттю «толерантність», прослухали притчу «Все залежить від тебе», визначали риси характеру. Також  присутні проходили тестування «Чи толерентна я людина», а наприкінці зустричі перегляну  відеоролики про толерантність.

Працівники культури побажали усім присутнім цього заходу,  щоб в їхньому житті завжди панували доброта, повага, взаєморозуміння, не було б ні лайки, ні сварок! 

     19 листопада, напередодні Дня Гідності та Свободи, на майданчику перед БК села Липецьке працівники культури організовали патріотичну годину «Герої  сучасної війни» та разом з усіма присутніми вшанували славу, патріотизм та непереможний дух учасників революцій та бойових дій.
  У цей день також відбулося покладання квітів до стели пам’яті загиблому воїну АТО - нашому односельцю Ісаченку В. О. 

В централізованій бібліотеці: у Міжнародний день толерантності до центральної міської бібліотеки завітали читачі на бесіду-гру " Ми всі  різні , але рівні". Переглянули відео-презентацію, дізнались про історію свята, ознайомились з емблемою і символами свята, під час спілкування з читачами було визначено поняття "толерантність", та які риси характеру треба виховувати в собі вже сьогодні, щоб відчувати себе толерантною людиною. Наші читачі з задоволенням ділилися  знаннями, хто така толерантна людина , а також  разом складали  «Квітку толерантності». А в подарунок   отримали буклет " Правила толерантної поведінки." Виховання культури толерантності в дітей необхідне для того, щоб, подорослішавши, прийшовши в доросле життя, вони були озброєні розумінням цінностей не насильства, терпимості, вмінням поважати права і свободи іншої людини.

     21 листопада наша країна вшановує громадянський подвиг учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності. Зважаючи на важливе значення цих подій для утвердження демократичних цінностей, ідеалів свободи і справедливості в центральній міській бібліотеці на протязі тижня діяла  виставка-подія «Україна гідна свободи». Бібліотекар зробила огляд літератури та запропонувала читачам ознайомитись з документально-публіцистичними та художніми творами, представленими на виставці. Мета виставки - вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору,  прищеплювати любов до Батьківщини, зберегти та донести до молоді об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття,  розвивати бажання стати гідними громадянами України 

В бібліотеці – філії: до Міжнародного дня толерантності, який був оголошений ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) в листопаді 1995 року з нагоди 50-річного ювілею цієї організації і відзначається щорічно 16 листопада, підготовлена книжково-журнальна викладка «Толерантність врятує світ». Учнівська молодь, познайомившись з книгами і актуальними рубриками періодичних видань, прийшла до висновку: толерантність, тобто терпимість, робить людину більш вихованою, виваженою, яка з повагою ставиться як до себе, так і до оточуючих. Ключ до тестування «Наскільки ви толерантні»   допоміг  бажаючим по набраним балам визначити свою толерантність. Під час спілкування з бібліотекарем учасники заходу зазначили, що результати тестування  вийшли такими, як  і очікували, вони надають можливість вдосконалюватись, адже бути терпимим нелегко і є великою працею над собою.  

    Вибір майбутньої професії - це важливий крок у самостійне життя і варто прислухатися до порад фахівців вже сьогодні, щоб уникнути типових помилок під час вибору професії. Сподіваємось, що наша онлайн - рекомендація ,,Твоя майбутня професія’’  на бібліотечній сторінці Подільська міська бібліотека-філія у Фейсбуці допоможе старшокласникам зорієнтуватися у розмаїтті професій і зробити свій правильний вибір. 

     Кожен із юних користувачів багато разів тримав у руках книжку, але мало хто замислювався над тим, з яких частин вона складається, для чого потрібний той чи інший елемент і як, узявши до рук книгу, ще не знаючи її змісту, не читаючи ні сторінки, можна визначити для кого вона призначена, хто її автор, з якого міста і в якому році вона прийшла до нас, хто малював малюнки, з яких окремих віршів, оповідань, казок, вона складається. Тільки грамотний читач, погортавши книгу, одразу зрозуміє, чи цікаво буде її читати. Тому бібліотекар і запропонувала дітям  пізнавальний бібліотечний онлайн - урок «Основні елементи книги» у Фейсбуці на бібліотечній сторінці Подільська міська бібліотека-філія.

    21 листопада, відповідно до Указу Президента України 2014 року, відзначається День Гідності і Свободи, який було започатковано з нагоди двох революцій в Україні, з різницею у дев’ять років: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, які стали учасниками тих доленосних для країни подій. До визначної дати презентовано тематичну викладку-пам’ять  «Україна – територія гідності та свободи», на якій представлені видання, що якнайповніше висвітлюють революційні дні сучасної України.

  20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Ми, бібліотекарі, маємо можливість щодня отримувати задоволення від спілкування з дітьми, створюємо належні умови для розвитку їх інтересів і здібностей. Наші юні користувачі, окрім читання, мають ще й різноманітні вподобання. До Всесвітнього Дня дитини бібліотека-філія познайомила мешканців міста із розмаїттям захоплень своїх читайликів і відкрила онлайн-фотогалерею ,,Світ дитячих захоплень‘’ на своїй бібліотечній сторінці із зверненням: «Якщо і ваша дитина чимось захоплюється» (малювання, танці, спорт, колекціювання, домашні улюбленці тощо ), тоді теж розміщуйте відповідну світлину у коментарях під цим дописом у Фейсбуці на бібліотечній сторінці Подільська міська бібліотека-філія.

В дитячій бібліотеці: Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004 - го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 - го року, Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою гідність, своє прагнення до свободи.  До свята Дня Свободи і Гідності в дитячій бібліотеці пройшов захід "У цих словах-дух гідності народу". Діти висловили свої думки, про одну із чеснот українців-гідність і зачитали вірші про єдину для всього українського народу Україну.

    Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. Напередодні цієї дати до бібліотеки завітали юні читачі, з якими був проведений інформ-коктейль "Кожна дитина має право".

В бібліотеці с. Липецьке: 16 листопада по усійпланетівідзначаєтьсяМіжнародний день толерантності. Толерантність – ценасамперед чесність… Цетермін, якийозначає, щови терпите думки інших, навітьякщови не погоджуєтесь. Цемистецтвожити у світірізних людей та ідей, виявляти свою точку зору, але при цьому адекватно сприймати думки інших людей, не порушуючиїх права та свободу.  Година толерантності «Толерантністьпочипається з усмішки» була проведена у бібліотеці, у цей день присутні познайомились зі значенням терміну «толерантність» та обговорили різні ситуації щодо проявлення толерантності. Наприкінці заходу усі разом склали «Квіткутолерантності». Будемо толерантними!

   1 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи, що об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. Відзначаючи відвагу українського народу у боротьбі за гідність та свободу, пам’ятаймо про тих, хто пожертвував так багато для цього, у т.ч. власне життя.
    До Дня Гідності та Свободи у бібліотеці організована книжкова виставка «Україна гідна свободи». Запрошуємо всіх охочих переглянути її й ознайомитися з документами, представленими на виставці.

В міському краєзнавчому музеї:   21 листопада — до дня Гідності та Свободи було оформлено виставку «Україна. Гідність. Свобода». На ній представлені фотоматеріали з хроніки подій Майдану, видання "Майдан. Простір для творчості", "Майдан від першої особи" , які музей отримав в цьому році від Українського інституту національної пам’яті. З відвідувачами були проведені тематичні бесіди біля виставки та презентація книг про події Майдану.

      На тижні в музеї побували гості з Білорусі, сімя Логінових. Геннадій Іванович сам родом з нашого міста, і, при нагоді не упустив можливість завітати до музею, адже завжди цікавився історією краю, де він народився. Дуже приємно був здивований Геннадій, коли знайшов серед музейних експонатів документ, в якому згадується про купівлю земельної ділянки його прадідом Логіновим Марком Савичем. Приємнимо відзначити, що ось так, просто відвідавши музей можна випадково знайти, ниточку, яка веде до свого коріння. Також гостям було представлено працю директора Подільського міського краєзнавчого музею Олени Кобилюк "Бірзула.Маловідомі сторінки історії". Геннадій Іванович з дружиною Світланою написали приємні слова в нашій книзі відгуків.

     Приємною новиною для всіх поціновувачів краєзнавства стало те, що книгу директора музею Олени Кобилюк «Бірзула.Маловідомі сторінки історії» можна тепер прочитати в електронному вигляді, завдяки співпраці Подільського міського краєзнавчого музею і Громадської організації «Краєвєд» (м.Одеса), яка має широкий інтернет ресурс, де виставляються краєзнавчі матеріали по Одещині.

 

  

      Вся вищевказана інформація узагальнена та надана згідно тижневих звітів закладів культури Подільської територіальної громади.

 

 

 

 

 

            Начальник управління  

              культури та туризму                                                                                Анна Вишневська

                                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора