Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

   ЗВІТ проведення заходів по управлінню культури та туризму Подільської міської ради Подільського району Одеської області з 08.11.21р. по 12.11.21р.

Дата: 16.11.2021 15:04
Кількість переглядів: 294

                                                                          ЗВІТ

проведення заходів по управлінню культури та туризму

Подільської міської ради Подільського району Одеської області

з 08.11.21р. по 12.11.21р.

 

В управлінні культури та туризму: проводиться підготовка проектів розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та міської ради. Надається відповідь на вхідну кореспонденцію управління культури та туризму та виконавчого комітету. Надаються плани та звіти роботи по закладам культури громади. Проводиться організаційна робота по проведенню загальноміських та регіональних заходів. Щопонеділка проводиться засідання керівників закладів культури, на яких обговорюються питання роботи, планування заходів та інше.

    9 листопада відзначався Всеукраїнський День працівників культури та аматорів народного мистецтва. З привітаннями до Будинку культури завітала заступник Подільського міського голови Л.І. Задорожна, яка побажала всім працівникам культури творчих здобутків, цікавих ідей, гарного настрою та миру у родинах, а також нагородила Почесними грамотами Одеської обласної ради кращих працівників культури та аматорів народного мистецтва: директора дитячої музичної школи – школи естетичного виховання Бантовську С.О., директора міського Будинку культури Кирничанського С.П., худ. керівника міського Будинку культури Стояновську О.М., кулінарну майстриню Татар Л.В., співака – аматора Куцого Л.К. та Почесною громадою Подільського міського голови директора Будинку культури с. Олександрівка Бригадіну Т.П. Також, сумісно з Подільським ефірним телебаченням до Всеукраїнського Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва було знято цікавий фільм про роботу закладів культури нашої громади.

В міському Будинку культури:  протягом тижня продовжували свою роботу колективи МБК: народний фольклорний ансамбль “Натхнення”, зразкова вокальна студіяНепоседи” та зразкова хореографічна студія. Робота колективів спрямована на розвиток творчих здібностейвдосконалення виконання та вивчення нових творів з метою  поповнення репертуару та участі у заходах.

  Також за графіком роботи проводилися заняття у дитячих студіях за видами мистецтв: вокал, хореографія та декоративно-прикладне мистецтво.

  Продовжує свою роботу клуб за інтересамиУкраїнська скарбничка”. Щовівторка та щочетверга народні майстрині зустрічаються аби поділитися власним досвідом з бісероплетіння, вишивки бісером або традиційним  хрестиком та гарно і корисно провести свій вільний час.

  Продовжено роботу щодо організації кулінарного пізнавально-розважального телепроекту “На смак”, завдяки якому глядацька аудиторія має змогу дізнатися багато корисної інформації та порад про особливості приготування домашньої їжі.

  Продовжує роботу “Creative studio”- сучасної англомовної студії для дітей та молоді з різних напрямків декоративно-прикладного мистецтва з метою розвитку творчих здібностей, образного мислення та творчого бачення талановитих мешканців нашого міста, а також вивчення розмовної англійської.

  Продовжується робота онлайн проєкту “Будинок культури онлайн”, де кожного дня можна знайти безліч цікавої інформації, корисних порад, майстер-класів, конкурсів, вікторин тощо. Усю інформацію можна знайти на сторінці “Культура Та Мистецтво Подільська” у соціальних мережах Facebook та Instagram.

  Продовжується підготовка до новорічних свят, а саме: працівниками проводиться робота щодо підбору тематичного матеріалу, оновлення реквізиту та створення нових сценічних костюмів. 

В Будинку культури с. Олександрівка: протягом тижня Олександрівським будинком культури була проведена робота з колективами: вокально-хоровим «Тетяна і компанія», танцювальним «Alleks dolls», театрально-драматичним «Кроки за сценою», вокальним «Зіроньки», дитячим вокальним колективом «Краплиночка». На протязі тижня ми вивчали і вдосконалювали нові твори , пісні, танці. Розучивали песні, колядки, щедрівки. Розбирали мини-сценку «Спутник». Вивчали новий танец підтанцьовування до української пісні. Розбирали та вивчали колядки с дитячим колективом «Струмочок».

     Згідно з графіком роботи гуртків проводилась робота з членами гуртків «Господарочка», «Клубочок», дитячим «Веселка творчості». Ми розбирали нові оригинальні варіанти виробів для новорічних свят. Знайомились і дилились смачними рецептами улюбленних страв. Знайомились з сімейними традиціями, звичаями яких придержувались наші батькі і якіми намагаються підтримувать ці традиції і звичаї у наші часи. Продовжували нашу розпочату роботу «Французької кофточки», пуловера. Розучували технику в’язання гачком м’ягких іграшок. Знайомились з схемами в’язання серветок. Навчалися їх розбирати, знайомились з умовними позначеннями, як правидьно користуватися схемою при в’язанні.

 Продовжуємо рубрику «За покликом серця» розповідати про нові досягнення і знайомити в онлайн режимі з новими роботами, виробами членів клубу за інтересами.

   Придбані нові сценічні костюми для нашого вокально-хорового колективу «Тетяна і компанія». Тепер наш колектив має сценічне гарне вбрання для виступів на сцені в різних концертних програмах.

    Роботу Олександрівського будинку культури ми постійно освітлюємо на сторінках Facebook «Культура та Мистецтво Олександрівки», «Наше село Александровка», Instagram «Kultura Oleksandrivku». 

В Будинку культури с. Липецьке:    До Дня Української мови та писемності у Липецькому БК було проведено гру – конкурс «Наша мова калинова».
  Присутні цього заходу були дуже зацікавлені та активні, чим показали, що вони – справжні знавці своєї мови. 10 листопада була проведена дискотека присвячена Всесвітньому
 Дню Молоді.  

В централізованій бібліотеці:  В День української писемності та мови  для  читачів бібліотеки відбувся екскурс у давнину «Загадки писемного знака», під час якого  діти отримали чудову нагоду перевірити свої знання з української мови та дізнатися багато нового з історії її виникнення, розповідь була доповнена відео презентацією,  під час якої читачі відчули красу та велич рідної мови. Головна мета заходу - навчати дітей поважати і любити свій край, мову якою вони розмовляють. Знати та вивчати писемність свого народу.

      В центральній міській бібліотеці пройшло засідання клубу "За покликом душі", присвячене оберегам українського народу. В усі віки наші діди-прадіди шанували те, що ми сьогодні називаємо символами, або оберегами. Грудочка батьківської землі, вишитий чорним з червоним рушник чи то сорочка, гілка калини, вінок, прикрашений стрічками, у який дбайливо вплетені барвінок та волошка, мелодійна пісня. Бібліотекар розповіла учасникам про обереги нашого народу, значення орнаменту, кольорів на рушниках. Присутні заспівали українські пісні про народні обереги: калину, рушник, вербу, чорнобривці та ін. Клубне засідання проходило в теплій, невимушеній атмосфері. Кожна учасниця мала змогу поділитися своїми думками та враженнямиЗустріч пройшла на піднесеному рівні в супроводі пісень, адже пісняце ще один з оберегів українців. В українських піснях усе: і радощі, і смуток, а особливо багато пісень про кохання. А в піснях багато символів, які для українців є оберегами: золотаві колоски пшениці – як символ достатку, врожаю, стиглі кетяги калинилюбов до рідної Батьківщини, сині квітки волошкикохання.

В бібліотеці – філії: до Дня української писемності та мови , яке щороку відзначається в Україні 9 листопада, юним користувачам у соцмережі Фейсбук на бібліотечній сторінці Подільська міська бібліотека-філія запропоновано мовознавчий онлайн- квест  ,,Збережемо наш скарб – рідну мову”. Умови квесту полягали в активному проходженні станцій: «Майстер слова», ,,Народ скаже, як зав’яже’’, ,,Розминка’’, ,,Відшукай’, «Чорна скринька», де на дітей чекали цікаві завдання.

Підведено підсумки онлайн - марафону ,, Мова рідна, ти життя народу і культури рідної краса ’’ до  Дня української писемності та мови , в якому взяли участь як дорослі, так і учнівська молодь. За кількістю вподобань відзначено  відеочитання поезій про мову подільської поетеси Пирогової С.М. та десятикласника ЗОШ№9    Непомящего Андрія.

      До Дня молодого читача, який відзначається 12 листопада, організована книжкова викладка ,,Молодіжна книгоманія’’, яка пропонує цікаві, повчальні і захоплюючі видання, здатних змінити уявлення про нудне читання   

В дитячій бібліотеці:  бібліотекар дитячої бібліотеки запропонувала  в Фейсбуці відеосюжет для дівчаток, в якому зробила огляд літератури художніх книг- українських і зарубіжних письменників. Ці книги неодмінно сподобаються не тільки дівчаткам, а і дорослим, адже в них йдеться про найголовніше-родину, дружбу і кохання. В кінці огляду бібліотекар запросила читачів відвідати дитячу бібліотеку і насолодитись читанням цієї літератури.

     Дітице найголовніший скарб нашого суспільства. І від того, як ми їх виховуємо, які зерна добра, справедливості, мужності ми в них закладемо, залежить не тільки майбутнє нашої країни, а й майбутнє всього нашого світу. Напередодні Всесвітнього дня дитини дитяча бібліотека підготувала відеоролик "Порушення прав дитини в казках". Читачі мали змогу познайомитись з казками, в яких порушені основні засади "Конвенції ООН про права дитини".   

В бібліотеці с. Липецьке: 11 листопада відзначається   Всесвітний день орігамі, у бібліотеці с.Липецьке провели майстер-клас “Орігами-це цікаво й просто”.
  Діти ознайомилися з історією та мистецтвом орігамі,  а також зацікавилися технікою орігами і навчилися майструвати з паперу фігурки. День орігамі-прекрасний шанс почати виробляти паперові фігурки та подарувати іх рідним та друзям.

В міському краєзнавчому музеї:  на тижні були проведені оглядові та тематичні екскурсії для мешканців та гостей міста. Зокрема ознайомили в основною експозицією музею співробітників Подільського районного управління національної поліції, які повідомили, що в нашому місті планується створити музей поліції. З цього приводу було зроблено моніторинг інформації про історію органів внутрішніх справ нашого міста, яка є в наявності в нашому музеї задля більшого розкриття теми в майбутньому музеї. Подільський міський краєзнавчий музей буде і надалі надавати методичну допомогу у разі необхідності співробітникам національної поліції, адже відкриття музею дуже нелегка, але потрібна для суспільства справа.

9 листопада  в музей взяв участь у Всеукраїнському флешмобі з написання  Радіодиктанту національної єдності, присвяченому Дню української писемності та мови. До акції долучилися співробітники міської бібліотеки та управління культури та туризму.

    До дня працівників культури та майстрів народної творчості на телеканалі ПЕТ в рамках спільного ролика про культуру було презентовано послуги музею в онлайн-форматі на період карантину.

 

  

      Вся вищевказана інформація узагальнена та надана згідно тижневих звітів закладів культури Подільської територіальної громади.

 

 

 

 

 

            Начальник управління  

              культури та туризму                                                                                Анна Вишневська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора