Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи мають зберігати роботодавці паперові трудові книжки?

Дата: 28.10.2021 09:22
Кількість переглядів: 331

 

 

https://storage.dtkt.ua/files/NikoNews/TrudKniga09.jpg

З 10 червня 2021 року змінилися правила обліку трудової діяльності працівника. Такі зміни передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 року № 1217-ІХ (далі – Закон).

 

Нагадуємо, що Цим Законом передбачається внесення змін, зокрема, до статті 48 Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП), якою наразі передбачається, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Але, при цьому ведення паперових трудових книжок не скасовується.

Згідно статті 24 КЗпП, працівник зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Крім того, при укладенні трудового договору працівник, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

 

При звільненні працівника, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, яка зберігається у працівника, що регламентовано статтею 47 КЗпП.

 

Видавати працівникам трудові книжки, які зберігалися у роботодавця до 10.06.2021 року, підстав немає. Водночас відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

 

 

 

 

Начальник управління                                                                                     Алла ОМЕЛЬЧУК

 

 

 

 

 

 

 

 

Ірина Жосан (04862) 40170


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора