Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

18 жовтня   - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 18.10.2021 10:21
Кількість переглядів: 370

       Сьогодні 18 жовтня   європейська спільнота відзначає Європейський день боротьби з торгівлею людьми, який був започаткований 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, – особливо жінками та дітьми, – небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

    Україна,  оголосивши курс на євроінтеграцію, приєдналася до основних міжнародних нормативно-правових актів у сфері протидії торгівлі людьми та прийняла національне законодавство.

       Способи втягнення людей у процес торгівлі людьми різні – злочинці шукають все нові і нові методи вербування, але завжди це відбувається шляхом використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, із застосуванням чи погрозою застосування насильства, із використанням службового становища, матеріальної чи іншої залежності від другої особи.

      Метою торгівлі людьми завжди є експлуатація людини в будь-який спосіб – примусова праця, використання у домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, вилучення органів, сексуальна експлуатація чи створення порнографічної продукції, народження дитини примусово чи за замовленням, втягнення у злочинну діяльність чи жебракування.

         Будь-яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Жінки та чоловіки стають жертвами сексуальної та трудової експлуатації. Дітей змушують красти, жебракувати, використовують для  проституції, навіть з метою вилучення органів.

     За даними ООН, майже кожна країна світу постраждала від торгівлі людьми, і виступила як країна походження, транзиту або призначення для постраждалих осіб. Постраждалі особи з принаймні 127 країн експлуатувались у 137 державах світу.

В Європі понад 140 000 жертв потрапляють у ситуації насильства та сексуальної експлуатації, кожен сьомий секс-працівник в регіоні, ймовірно, потрапив у рабство для заняття проституцією через торгівлю людьми.

     У 2020 році Мінсоцполітики встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 136 громадянам, з них 65 осіб були експлуатовані всередині країни (використання у збройних конфліктах). Також за видами експлуатації 52 особи постраждало від трудової експлуатації, 5 осіб – від сексуальної, 4 особи залучено до жебракування та 10 осіб втягнуто в злочинну діяльність.

      Протягом I півріччя 2021 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 42 громадянам.

За видами експлуатації 17 осіб постраждало від трудової експлуатації, 1 особа – від сексуальної, 1 особу залучено до жебракування, 9 осіб використано у збройних конфліктах.

      Соціальні послуги, які має право отримати особа, яка постраждала від торгівлі людьми:

- інформаційні щодо своїх прав та можливостей, викладені мовою, якою володіє така особа;

- медичні;

- психологічні;

- соціальні;

- правові;

- тимчасове розміщення в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації;

- відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;

- одноразову матеріальну допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- допомогу у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку;

інші необхідні для надання допомоги.

              Для оперативного реагування на виклики, пов’язані з цією проблемою, створено Державну установу „Урядовий контактний центр”, який має територіальні відділення в усіх регіонах України та проводить прийом звернень та повідомлень про/або від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства за номером телефону 15-47.

0 800 505 501 – номер телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону, а також надають поради та застереження щодо пошуків роботи за кордоном, а також можуть допомогти людям, які зазнали експлуатації за кордоном. Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно! 527.org.ua – електронні консультації. .
Графік роботи гарячої лінії: пн-пт з 10:00 до 21:00, сб з 10:00 до 18:00

Відділ з питань гендерної рівності, протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської облдержадміністрації:+38048-725-06-53 (ПН.- ЧТ. 3 08-00 до 17-00,ПТ. - з 08-00 до 15-45 )

 Департамент соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Подільської міської ради Подільського району Одеської області-0661754032

 Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації! Тому лише об’єднавши зусилля, ми зможемо подолати проблему торгівлі людьми у суспільстві! Ми  закликаємо усіх берегти своє життя.

 

Директор Департаменту                                                                             А.А.Перепелиця


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора