Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про роботу з питань дотримання законодавства про працю та зайнятість населення на території громади за 9 місяців 2021 року

Дата: 18.10.2021 10:11
Кількість переглядів: 286

Проєкт

УКРАЇНА

ПОДІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

Про роботу з питань дотримання законодавства

про працю та зайнятість населення на території

громади за 9 місяців 2021 року

 

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника управління економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області Омельчук А.М., виконавчий комітет Подільської міської ради Подільського району Одеської області відмічає, що робота з питань дотримання законодавства про працю та зайнятості населення громади ведеться відповідно до чинного законодавства України.

Населення новоствореної Подільської міської територіальної громади складає 42,7 тис.осіб, у т. ч. у м. Подільську – 39,7 тис.осіб.

За результатами аналізу вікового складу населення громади встановлено, що на території громади дітей віком від 0 до 3-х років – 1704 особи, в закладах освіти навчається 5 046 учнів, дошкільнят – 1339 дітей, цивільних пенсіонерів за віком – 7 582 особи, осіб з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп – 1 339 осіб. Тобто, трудові ресурси громади складають  25 709 осіб.

Загальна кількість зайнятого населення на підприємствах, установах, організаціях громади із врахуванням фізичних осіб-підприємців 9 460 осіб, що складає 36,8% від загальної кількості трудових ресурсів громади.

Станом на 01.10.2021 року на обліку перебувало 1599 суб’єктів господарювання, із них: юридичних осіб – 199 (з початку року на 13,1 % більше) та фізичних осіб-підприємців – 1400            (з початку року на 2,6 % більше).

За даними Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації, розподіл зайнятих за видами економічної діяльності за січень-червень 2021 року наступний: в державному управлінні відсоток зайнятих працівників складає 35,7 % від загальної кількості, оптова і роздрібна торгівля – 16,3 %, охорона здоров’я – 14,4 %, постачання електроенергії, газу та водопостачання – 6,4 %, освіта – 4,7 %, сільське господарство – 4,5 %, транспорт – 2,8 %, будівництво – 2,2 %, інші види діяльності – 13,0 %.

За даними Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації, рівень середньої заробітної плати на території Подільської громади в червні 2021 року складає 12 930,70 грн, що на 40,9 % більше у порівнянні з рівнем середньої заробітної плати за січень 2021 року.

Заборгованість із виплати заробітної плати у Подільській громаді відсутня.

Ситуація на ринку праці характеризується зменшенням рівня зареєстрованого безробіття. За даними Подільського міськрайонного центру зайнятості, рівень зареєстрованого безробіття по місту Подільську станом на 01.10.2021 року склав 1,6 %, проти 2,39 % у січні 2021 року.

З метою легалізації трудових відносин найманих працівників, зайнятості населення, підвищення рівня заробітної плати, захисту трудових прав найманих працівників підприємств, установ та організацій, розташованих на території Подільської міської територіальної громади, організовано та проведено 3 засідання Комісії з питань легалізації зайнятості населення та виплати заробітної плати на території Подільської міської територіальної громади.

Протягом січня - жовтня 2021 року відділом з питань праці та трудових відносин управління економічного розвитку та інвестицій проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота, за результатами якої охоплено 184 суб’єкти господарювання. Виявлено 21 особу неофіційно працевлаштовану. Після проведеної роботи 18 працівників офіційно працевлаштувалися, що дало змогу збільшити надходження до місцевого бюджету у вигляді податку на доходи фізичних осіб на суму 120 тис.грн.

Проведена повідомна реєстрація 10 колективних договорів, у тому числі змін та доповнень до колективних договорів по 3 підприємствам.

Надано 43 роз’яснення з питань дотримання законодавства про працю.

 

З метою якісного проведення державної політики у сфері дотримання законодавства про працю та зайнятості населення громади, керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Подільської міської ради Подільського району Одеської області:

 

В И Р І Ш И В:

 

1. Доповідь начальника управління економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області Омельчук А.М. про роботу з питань дотримання законодавства про працю та зайнятість населення на території громади за 9 місяців 2021 року прийняти до відома.

2. Управлінню економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області (Омельчук А.М.):

  • продовжити роботу щодо забезпечення реалізації державної політики в сфері соціально-трудових відносин та зайнятості населення;
  • проводити роботу з суб’єктами господарювання щодо додержання законодавства про працю і зайнятість населення на території громади;
  • активізувати роботу комісії з питань легалізації зайнятості населення та виплати заробітної плати.

3. Рекомендувати Подільському міськрайонному центру зайнятості Одеської області (Кунаренко О.М.), відділу обслуговування громадян № 13 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (Швець О.А.) продовжити співпрацю з управлінням економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області щодо встановлення можливого порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

4. Рекомендувати Північному відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління Державної податкової служби в Одеській області (Куралов Д.С.) та головному державному інспектору відділу з питань праці та заробітної плати управління з питань праці Головного управління Держпраці в Одеській області (Добровольська Л.В.) посилити контроль за додержанням законодавства про працю на території громади.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника Подільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – начальника фінансового управління МУЗИЧУК О.В.

 

 

 Подільський міський голова                                                                                 А.П. ІВАНОВ

 

Вик. Омельчук А.М.

тел. 40164

 

р/р Музичук О.В.

      Омельчук А.М.        

      Кунаренко О.М.

      Куралов Д.С.

      Швець О.А.

      Добровольська Л.В.

 Додаток


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора