Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правові засади забезпечення рівності

Дата: 05.10.2021 13:06
Кількість переглядів: 330

Фото без описуСтатею 24 Конституції України, зазначено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

       Гарантована Конституцією України рівність усіх людей в їх правах і свободах закріплена в низці нормативно-правових актів, зокрема у ЗУ «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в України» від 08.09.2005 № 2866-IV  та ЗУ «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» від 06.09.2012 №5207-VI.

       Держава робить все можливе у правовому полі для забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок. І одне із завдань, яке ставить перед собою країна - використання ґендерного підходу під час формування та використання бюджету. Гендерно-орієнтоване бюджетування – це інструмент, спрямований на інтеграцію гендерної складової у бюджетний процес. Розробка гендерно-орієнтованого бюджетування дозволяє побачити, як доходи та видатки впливають на соціально-економічне становище й можливості жінок і чоловіків, а також на аспекти рівності між жінками і чоловіками у громаді. Важливо зазначити, що гендерний аналіз передбачає не лише розбивку за статтю, але й враховує інші соціальні категорії, такі як вік, соціально-економічне становище, місце проживання, освітній рівень та інше, за умови що це є доцільним, а необхідні данні є в наявності.

               На регіональному рівні прийнято розпорядження Одеської обласної державної адміністрації «Про затвердження Плану заходів з виконання Національного плану дій резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Одеській області», відповідно якого розроблено проект розпорядження Подільського міського голови із запровадженням, зазначених у регіональному плані, заходів на території нашої громади.

        Подільською міською радою затверджено Комплексну програму із запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, забезпечення гендерної рівності, протидії торгівлі людьми на період до 2023  року на території Подільської міської територіальної громади. Розроблено комплекс заходів, спрямованих на створення ефективного взаємодії суб’єктів, які реалізують заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, посилення координації роботи з виявлення та ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми. 

    Заступника Подільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради визначено координатором з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі у Подільській міській територіальній громаді.

        Департамент соціальної, сімейної політики та охорони здоровя визначено структурним підрозділом відповідальним за проведення роботи з прийому та реєстрації заяв та повідомлень про вчинення насильства, координацію заходів реагування на факти вчинення насильства та взаємодію суб’єктів у Подільській міській територіальній громаді.

        Для проведення координації та цілеспрямованої роботи в зазначеному напрямку та виконання затверджених програм та планів діє координаційна рада з питань дітей, сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми при виконавчому комітеті Подільської міської ради Подільського району Одеської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора