Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Колективний договір на підприємстві: потреба та доцільність

Дата: 22.09.2021 11:15
Кількість переглядів: 295

 

Згідно із частиною 7 статті 65 Господарського кодексу України, на всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників та уповноважених ними органів.

При вирішенні питання стосовно доцільності укладення колективного договору потрібно враховувати те, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стабільні відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначаючи права та обов'язки сторін, стати надійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці. У колективному договорі можна врахувати особливості діяльності певного підприємства, використати його можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

Необхідність укладення колективного договору обумовлена також тим, що до колективного договору мають бути включені нормативні положення, якщо в актах законодавства міститься пряме визначення про обов'язковість закріплення цих положень у колективному договорі. Так, приміром, відповідно до статті 15 Закону України «Про оплату праці» шляхом переговорів і на умовах, визначених колективним договором, повинні встановлюватись: строки, форми і системи оплати праці, тарифні сітки, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, Генеральною та галузевими (регіональними) угодами. У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з уповноваженим трудового колективу.

Подібні вимоги містяться і в законах України «Про охорону праці», «Про відпустки» та інших актах законодавства.

Враховуючи вищезазначене, рекомендуємо на новостворених підприємствах, установах, організаціях та підприємствах, де закінчився термін дії укладених, укласти колективний договір та надати його для повідомної реєстрації до виконавчого комітету Подільської міської ради Подільського району Одеської області.

За методичною допомогою, консультацією пропонуємо звертатися до відділу праці та трудових відносин управління економічного розвитку та інвестицій Подільської міської ради Подільського району Одеської області за адресою: м.Подільськ, вул. Соборна, 85 (каб. 6), тел. 4-01-70.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора