Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ проведення заходів по управлінню культури та туризму Подільської міської ради Подільського району Одеської області з 16.08.21р. по 29.08.21р.

Дата: 02.09.2021 09:05
Кількість переглядів: 967

                                                                     

В управлінні культури та туризмe: проводилася організаційна робота щодо проведення урочистих та святкових заходів до 30-ї річниці незалежності України.   

В міському Будинку культури:  протягом тижня продовжували свою роботу колективи МБК: народний фольклорний ансамбль “Натхнення”, зразкова вокальна студія “Непоседи” та зразкова хореографічна студія. Робота колективів спрямована на розвиток творчих здібностей,  вдосконалення виконання та вивчення нових творів з метою  поповнення репертуару та участі у заходах.

 Також за графіком роботи проводилися заняття у дитячих студіях за видами мистецтв: вокал, хореографія, театральне та декоративно-прикладне мистецтво.

  Продовжує свою роботу клуб за інтересами “Українська скарбничка”. Щовівторка та щочетверга народні майстрині зустрічаються аби поділитися власним досвідом з бісероплетіння, вишивки бісером або традиційним  хрестиком та гарно і корисно провести свій вільний час.

 З метою виявлення творчо обдарованих людей у жанрі декламації та мовлення, залучення до участі у культурних заходах та розвитку їх талантів продовжує роботу “Студія сатири та гумору”. Студія працює на безкоштовній основі та для мешканців різних вікових категорій.

  Продовжено роботу щодо організації кулінарного пізнавально-розважального телепроекту “На смак”, завдяки якому глядацька аудиторія має змогу дізнатися багато корисної інформації та порад про особливості приготування домашньої їжі.

  23 серпня о 18:00 відбулася святкова хода за участю творчих колективів міста до Дня Державного прапору України. У самому серці нашого міста молодь урочисто пронесла великий жовто-блакитний прапор — один із символів нашої держави. Продовжилося святкування  на центральній площі міста урочистими вітаннями, декламуванням віршів на честь держави, українськими піснями та запальними танцями.

  24 серпня з нагоди 30-річчя Незалежності України протягом всього святкового дня проводилися різноманітні заходи, серед яких мешканці різного віку могли  відвідати будь-який за своїми вподобаннями. Для найменших мешканців ще з 14:00 у парку Т.Г. Шевченка працювало дитяче кафе під відкритим небом, де можна було відпочити, помалювати або попоїсти авторських солодощів від кулінарів аматорів нашого міста. Відвідати виставку іграшок та дитячих прикрас, зробити аква-грим або гарну зачіску, розважитися з клоуном, зустріти улюблених казкових героїв та зробити з ними фото на пам'ять, відвідати майстер клас з твістингу, взяти участь у конкурсі малюнку на асфальті, відвідати дитячий автопарк або стати учасником великої розважальної ігрової програми — саме так відпочивала малеча. І звісно для кожного учасника були підготовлені призи та сувеніри.

 Вже не один рік поспіль проводиться один з найулюбленіших гастрономічних фестивалів наших містян “Вареник — fest”. Головна ідея фестивалю — поєднати найкращі українські традиції та сучасні культурні надбання. Тож не зважаючи на вік кожен зміг знайти для себе багато цікавого та корисного: різноманітні конкурси та майстер класи. Розважали творчі колективи міста: народний ансамбль “Натхнення”, муніципальний оркестр, вихованці дитячих студій МБК. Наприкінці заходу всіх присутніх очікувало частування традиційними українськими стравами: варениками з різними начинками та мамалигою зі шкварочками, салом і бринзою.

 В межах фестивалю відбулася благодійна акція, метою якої є допомога онкохворим діткам нашого міста. Народна майстриня Людмила Татар та за сумісництвом кулінарна експертка проєкту “На смак” разом з небайдужими мешканцями міста приготувала понад тридцять різновидів пирогів з різними начинками. Усі бажаючі мали змогу придбати авторську випічку за символічну ціну, а виручені кошти пішли на лікування маленьких подільчан.

 Чудовий настрій та неповторні емоції дарував під час концертної програми енергійний та цікавий місцевий гурт “Ретро Fa”. Музиканти виконували запальні хіти різних років, а вдячні слухачі обдаровували гарячими оплесками, надихаючи музик грати безупину.

 В день святкування Незалежності України наймасштабніша виставка робіт народних майстрів Подільська розгорнула свій простір у самому серці нашого міста. Понад 70 майстрів з різних видів творчості представили свої рукотвори. Серед них і зона сучасного мистецтва, простір народної іграшки, картинна галерея, зона прикрас та косметики ручної роботи, простір робіт традиційної української вишивки та ремесел, майстер класи з гончарства, плетіння та вишивки. А також, ексклюзивна виставка “Нація” - виставка вишитого жіночого вбрання, де майстрині представили власноруч вишиті сорочки. 

 Всі, хто бажав спробувати свої художні здібності, мали змогу долучитися до створення найбільшого арт-полотна. 26 метрове полотно було розташоване на Головній площі Подільська, і різноманітні українські мотиви міг розмалювати кожен бажаючий.

 З нагоди святкування на головній площі міста відбулося нагородження переможців загальноміського проєкту “Найкрутіші-народне визнання”, що проводився за різними номінаціями. Серед переможців благодійники, активісти, захисники країни, лікарі, спортсмени, 100-річний мешканець міста — всі, хто робить наше місто кращим та успішним. Гостями проєкту стали професійні та самодіяльні виконавці, які вітали мешканців, даруючи свої таланти.

 Ще однією цікавою подією став конкурс “Королева Незалежності”. За умовами конкурсу дівчата мали представити декілька образів, а саме вечірнє та українське вбрання. Серед активних, гарних, молодих та впевнених у собі претенденток за результатами масового голосування переможницею було визнано багатодітну маму Ольгу Волкову.  

 Справжнім подарунком для Подільчан став святковий концерт народної артистки України Наталії Бучинської. Добре відомі музичні хіти, гарний настрій та неперевершені емоції для всіх без виключення. А на завершення святкування — фантастичний святковий салют та мега запальна дискотека.

  28 серпня у парку Слави, напередодні Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет нашої держави, відбувся мітинг, під час якого присутніми представниками організацій, установ, закладів та структур міста було вшановано пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання та покладанням квітів.

 Протягом вихідних, а саме 28 та 29 серпня, відбулося закриття роботи літнього сезону Клубу вихідного дня. Останні літні вечірки вдалися на славу. Отож у мікрорайоні Черемушки відбулася справжня дитяча дискотека, а ще безліч ігор та розваг: Міккі та Мінні Маус, повітряні кульки, мильні бульбашки, аква-грим, тимчасові тату, дитячий автопарк та морозиво кожному учаснику вечора.

 А у парку Слава труду відбулася “Шкільна” вечірка. В програмі були різноманітні ігри та конкурси, пісні і танці, цікаві завдання, улюблені герої мультфільму, дитячий автопарк, аква грим, повітряні кульки та морозиво. Окрім того на “першачків” очікував сюрприз — портфелики з канцелярськими товарами, що дуже скоро стануть в нагоді.  

В Будинку культури с. Олександрівка: за цей період часу була проведена робота Олександрівським будинком культури: Робота з вокально-хоровим колективом «Тетяна і компанія», вокальним «Зіроньки», з гуртом «Струмочок», театрально-драматичним «Кроки за сценою». За цей час ми удосконалювали нові твори, пісні, міні-сценки. Згідно з графіком роботи гуртків проводились заняття з гуртками «Веселка творчості», ми дізнавались про нові ідеї і можливості, як можна використати звичайні серветки, зробивши цікаві вироби з них; дорослий гурток  в’зання  «Клубочок» де учасники гуртка мали можливість вибрати собі річ, яку вони хотіли зв’язати власноруч і підібрати візерунок до цієї речі; спортивний,- де кожний бажаючий може пограти в волейбол на невеличкому спортивному майданчику, який знаходиться біля старої школи.

      18 серня провели бесіду — розповідь з дорослими і дітьми про наші традиції і обряди наших пращурів. Ознойомили зі святами за народними традиціяим —   другого Спасу яблуневого. «Прийшов другий спас — бери рукавиці про запас».

      До дня прапору організували  та провели відео-розповідь «З Україною у серці» До 30 річчя Незалежності  України був проведен концерт присвячений дню Незалежності «З Днем Народження Країно!»  В концерті пролунали пісні про Україну, про рідний край, про мам, татусів і бабусь. Дівчатка з театрально драматичного гуртка повторили невеличку сценку своїх батьків, які виконували 30 років тому, нажаль двох виконавців ціх ролей вже немає в живих.  Але дівчатка їх донечкі смогли повторити цю сценку, в память про своїх батьків згадавжи , як їх батькі зробили цє 30 років по тому. І зробили сценку — мрію, як будуть жити пенсіонери через 30 років. Після концерту всі бажаючі мали змогу відпочти та потанцювати, весело провети час.

     До 30-ти річчя Незалежності вибрали самих талановитих та обдарованих людей та дітей, достойних жителів нашого села і помістили їх фотографії на дошці пошани в  будинку культури.

     Було приємно спостеригати нагородження родини Шпилєвих Василя та Марії грамотою в номінації «Найкрутіший» за їх вміння з звичайних речей змайструвати неймовірні та цікаві речі і прикрасити ними своє подвір’я

     До дня пам’яті загиблим захисникам України провели вечір — розповідь «Уклонимося пам’яті загиблих героїв»

   Роботу Олександрівського будинку культури ми постійно освітлюємо на сторінках Facebook «Культура та Мистецтво Олександрівки», «Наше село Александровка», Instagram«Kultura Oleksandrivku»       

В централізованій бібліотеці:  Наша Держава подарувала українцям 30 років тому найбажаніше – Незалежність і   наше громадянське завдання – берегти її, пам’ятати усі віхи досягнення цієї події, що дісталася нації нелегким шляхом. Тому, пріоритетним напрямком виховного процесу в центральній міській бібліотеці є патріотичне виховання. До визначних свят нашої країни – до Дня Прапору та Дня Незалежності у бібліотеці організовано цикл заходів , основна мета яких поглибити знання дітей про нашу Україну та виховувати любов до Батьківщини. З нагоди свята у бібліотеці оформлена книжкова виставка-привітання «Держави славна назва  - Україна." Виставка об’єднала в собі книги,  в яких описана історія нашої країни, книги про символи національної та державної величі, а також захоплюючі розповіді, присвячені легендарними особистостями нашого минулого. Бути українцем – значить пишатися своєю країною. Читачі нашої бібліотеки прийняли активну участь у створенні фотоколажу "Читай, спілкуйся, грай - Україну кохай!".

    Вітальна листівка є маленькою «ілюстрацією» свята, його символічним зображенням. Тому разом з бібліотекарем діти власноруч виробили привітальну патріотичну листівку "Прапор України повіває, синьо-жовтим златом сяє". Вони з гордістю демонстрували один одному свої листівки та розповідали кого вони будуть вітати в день свята.

В бібліотеці – філії:   День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом трагічний шлях. Користувачі міської бібліотеки-філії 23 серпня прийняли участь  у міському заході з нагоди відзначення Дня Прапора України і виступили на головній площі біля пам’ятника Т.Шевченка з поетичною композицією «Наш прапор гордо майорить».  Пирогова С.М. і Пирогов Ю.Ф. читали власні вірші про Державний Прапор, який об’єднує всіх громадян України і є втіленням єдності, честі і гідності. Любов до Батьківщини, почуття національної єдності лунали в віршах українських поетів у виконанні Непомящего Андрія, Сазанської  Аріни і Семенкова Дениса.  

     До 165-річчя від дня народження Івана Франка в міській бібліотеці-філії розпочала діяти книжкова виставка-портрет «Духовний код Каменаря».  Іван Франко - український поет, прозаїк, літературний критик, фольлорист, драматург і публіцист є знаковою постаттю української і світової культури, справжнім титаном праці, який жив і творив в ім'я свого народу. 

    27 серпня виповнюється 150 років від дня народження видатного американського письменника Теодора Драйзера  (1871-1945 ).  Т. Драйзер зробив значний внесок у розвиток американської літератури, в своїх романах він передає американське життя у всіх його найдрібніших подробицях. Тематична полиця «Життя у слові» представляє  книги про життя і творчість письменника, з яких   користувачі дізнаються: Теодор  Драйзер прожив велике життя, його вчинками завжди керувала любов до людей.

В дитячій бібліотеці:  В п’ятницю 27 серпня дитяча бібліотека з задоволенням завітала на ігровий майданчик. Юним читачам був запропонований розважальний мікс "Весела дзига".  У дітей та дорослих залишився на згадку ще один приємно проведений  вечір, який минув в цікавих іграх, вікторинах  та  позитиві.

В міському краєзнавчому музеї:   На тижні музей відвідали мешканці та гості міста, яким були проведені екскурсії музеєм і представлені нові дві  виставки: фотодокументальна  «Незалежність – одвічна мрія українців”  і виставка керамічного посуду в національному українському стилі під назвою “Нате і мій горщик на квашену капусту”. Різноманіття гончарних виробів і виробів фабричного виробництва з ручним і штампованим розписом, сувенірний і повсякденний посуд — все це представлено на цій виставці. Обидві виставки прикрашені колекцією українських тканих рушників.

     23 серпня вперше відбулася автобусна екскурсія “До одвічних скарбів” за маршрутом Подільськ-Казбеки-Липецьке-Олександрівка-Подільськ. Екскурсанти побували на місці, де розташована найзагадковіша пам’ятка історії і архітектури - Підземний монастир "Райський Сад". Вони дізнались багато цікавого і невідомого про життя послідовників Інокентія Балтського, багато з них вперше побували тут. Далі подорожуючих дуже гостинно прийняли працівники Будинку культури с. Липецьке. По-перше для них провели екскурсію біля самого будинку культури, і, звичайно, всім дуже сподобалась традиційна молдовська кухня: мамалига зі шкварочками і з солоним сиром, квашені овочі, овеча бринза, печена картопля з м’ясом, вертути. На цьому екскурсія не закінчилася. Далі екскурсанти завітали ще до однієї історичної пам’ятки - Храму Св.Архангела Михайла, дзвіниця якого була побудована ще в 1608 році. Про історію цього храму  розповів отець Володимир, якого всі слухали з розкритим ротом. Він показав старовинні реліквії - це молитовники старослов’янською і молдовською мовами, датовані кін. 18 поч. 19 ст. Липецьке славиться своїми глибокими і чистими криницями. Вода в них завжди дуже смачна. Одна з них розташована біля церкви, там облаштована гарна альтанка з біблійними сюжетами на стелі. Там можна перепочити і напитися прохолодної води. По дорозі в Олександрівку  зустрічалися ще багато криниць і, за традицією біля них встановлені православні хрести. Мальовниче озеро з лебедями, пронеслося за вікнами автобусу. Місця тут просто неймовірно гарні. Приїхавши в Подільськ, учасники екскурсії долучилися до урочистих заходів зі святкування дня Державного Прапора.

     29 серпня провели екскурсію в село Казбеки до підземного монастиря "Райський Сад" для представників Ананьївської міської територіальної громади та для 35 волонтерів громадської ініціативи "БУР" (Будуємо Україну разом), які приїхали до нас з різних куточків нашої країни. Молоді хлопці і дівчата вперше дізналися про таку цікаву, унікальну пам’ятку історії і архітектури - підземний монастир "Райський Сад".

 

      Вся вищевказана інформація узагальнена та надана згідно тижневих звітів закладів культури Подільської територіальної громади.

 

 

 

 

 

            Начальник управління  культури та туризму                                          А.М. Вишневська

                                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора