Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінсоцполітики розробило проект Типової програми для постраждалих від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі осіб, а також проект змін до Типової програми для кривдників

Дата: 30.08.2021 13:29
Кількість переглядів: 370

Фото без опису

Щороку від насильства в Україні страждає понад 150 тисяч жінок. За даними Нацсоцслужби, лише за І півріччя 2021 року від жінок надійшло 86 955 звернень з приводу домашнього насильства (для порівняння: 14 564 звернення надійшло від чоловіків та 1778 – від дітей).

Однією із важливих умов протидії домашньому насильству та / або насильству за ознакою статі, у тому числі попередження нових випадків насильства, є ефективна робота із надання допомоги постраждалим особам.

З метою забезпечення комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації осіб, які потерпають від психологічних, фізичних, економічних та інших наслідків домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, Мінсоцполітики розроблено проект Типової програми для постраждалих осіб.

Програмою передбачено комплекс заходів, спрямованих на позбавлення від емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої особи здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках, у тому числі за допомогою уповноважених органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Зазначена програма після її затвердження впроваджуватиметься фахівцями, які мають вищу освіту (в тому числі психологи, психотерапевти, психіатри) та пройшли навчання відповідно до законів України „Про запобігання та протидію домашньому насильству” і „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

Також невід’ємною складовою протидії насильству є ефективна робота із кривдниками – особами, які вчиняють таке насильство, – проведення з ними комплексу заходів, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до власних вчинків та їхніх наслідків, до виконання батьківських обов’язків, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Тому, вивчивши досвід та практику впровадження Типової програми для кривдників, затвердженої у 2018 році (довідково: наказ Мінсоцполітики від 01 жовтня 2018 року № 1434, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29 жовтня 2018 року за № 1222/32674), Мінсоцполітики також розроблено проект змін до цієї програми з метою її удосконалення.

Зазначені документи були розроблені міністерством за активної участі представників Координатора проектів ОБСЄ в України, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Міжнародного благодійного фонду „Українська фундація громадського здоров’я”, Кафедри психології, соціальної роботи та інклюзивної освіти КЗВО „Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради”, ГО „Велес+”.

Нагадаємо, надання допомоги та послуг особам, які постраждали домашнього насильства та насильства за ознакою статі, станом на 01.08.2021 забезпечують:

339 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги;

40 притулків або відділень для постраждалих осіб;

22 кризові кімнати;

16 центрів денного перебування;

урядова „гаряча лінія” 1547 з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

 

ДССПтаОЗ Подільської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора