Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Недопустимо пожеж на полях та в лісах

Дата: 28.07.2021 09:46
Кількість переглядів: 329

Фото без опису

     Подільське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області звертає увагу працівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, а також громадян на необхідність дотримання Правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів, лісопаркових і рекреаційних зон, сільгоспугідь і хлібних масивів.

     Пожежа сама собою не виникає, а є наслідком недбалості. Згідно із статистичними даними, з вини населення щорічно виникає 96 – 98% лісових пожеж. Охоплюючи лісові масиви, сільгоспугіддя, вогонь знищує все, що зустрічається на його шляху. Збитки від пожеж, завдані природі, відшкодовуються десятиріччями. При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікроскопічних твердих продуктів згорання. Крім того, вогнища пошкоджують кореневу систему рослин, гинуть корисні комахи та мікроорганізми, що в результаті призводить до виснаження ґрунту

        Жнива вже розпочалися. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів, тому рекомендовано здійснити організаційно-технічні заходи щодо попередження виникнення пожеж на сільськогосподарських угіддях.

        У період збирання врожаю категорично забороняється:

• палити біля хлібних масивів;

• розкладати багаття на полях та поблизу них;

• спалювати стерню, післяжнивні залишки;

• полювати неподалік ланів;

• допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;

• дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;

• зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння,

         Слід пам’ятати, що забезпечення пожежної безпеки суб’єкта господарювання покладається на власників та керівників таких суб’єктів господарювання (стаття 55 Кодексу цивільного захисту України).

Пам’ятайте, що дотримання всіх вимог – це гарантія збереження врожаю від пожежі!

 

Марія СІЧКО,

Головний інспектор ВЗНС Подільського РУ

ГУ ДСНС України в Одеській області

капітан служби цивільного захисту


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора