Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм- небезпечне захворювання!

Дата: 30.06.2021 15:20
Кількість переглядів: 623

     За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстрували 41 випадок ботулізму, 6 випадків стали фатальними. Всього захворіли 43 людини, з них одна дитина. Про це повідомляє прес-служба Центру громадського здоров’я України.

     «Основною причиною отруєнь стало вживання в’яленої / солоної / сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків)», – йдеться в повідомленні ЦГЗ України. Інші випадки захворювання на ботулізм пов’язані з вживанням: інших кулінарних виробів з м’яса (у 3 хворих), овочевих і рибних консервів (у 4 хворих), рибних консервів або морської солоної / копченої риби (у 5 хворих). Порівнюючи з минулим роком, цього року тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири. Цього року понад 67,0% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіють люди віком 18–59 років (83,7%). У 2021 році 2 випадки захворювання на ботулізм було зареєстровано також в Одеській області.

    Ботулізмце гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут, він в 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.
    Збудник ботулізму значно поширений у навколишньому середовищі і у вигляді спор живе у ґрунті та воді, що може привести до забруднення продуктів рослинного походження, грибів. В процесі термічної обробки спори не завжди знищуються, а в умовах відсутності або недостатності кисню вони перетворюються у вегетативні форми, які утворюють токсин, що накопичується в харчовому продукті. Стерилізація продуктів в автоклавах в умовах підвищеного тиску, температури 120° і тривалої експозиції вбиває не тільки вегетативні форми, але і спори ботулізму. Тому консерви промислового виробництва не являють небезпеки в відношенні можливості виникнення ботулізму. Теплову обробку консерв в домашніх умовах неможна вважати «стерилізацією», так як температура дії на продукт не перевищує 100°С і не знищують спори ботулізму.

   Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі.

    Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. В жодному разі не слід купувати на ринках консервовані продукти домашнього виготовлення з рук. Для консервування овочів, грибів слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно очищені від землі. Зім’яті та злежані, надгнилі овочі і фрукти переробляти не можна. Не менш важливо дотримуватись і правил варіння та нормування солі та оцту. В кислому середовищі мікроб ботулізму розвивається значно повільніше. Якщо кришка здулася «бомбаж» або відкрилась – банку необхідно викинути, продукт зіпсувався. В жодному разі не можна куштувати, такі консерви знищують.

    Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора