Подільська міська територіальна громада
Одеська область, Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про захисні споруди цивільного захисту, радіаційний та хімічний захист Подільської міської територіальної громади

Дата: 03.06.2021 10:18
Кількість переглядів: 496

Про захисні споруди цивільного захисту, радіаційний та хімічний захист Подільської міської територіальної громади

Захисні споруди цивільного захисту являються колективними засобами захисту і призначені для укриття населення від засобів масового ураження в особливий період та надзвичайних ситуацій у мирний час. До них відносяться сховища та протирадіаційні укриття (ПРУ)

На території міста числяться 2 сховища та 10 ПРУ.

При цьому, якщо сховища забезпечують захист від бомбових ударів, бактеріальних(біологічних) засобів, від отруйних речовин, радіоактивних продуктів, високих температур, продуктів горіння, то протирадіаційні укриття призначені для захисту людей від впливу іонізуючого випромінювання при радіоактивному забрудненні місцевості.

І сховища і протирадіаційні укриття допускають безперервне перебування в них до двох діб.

Також успішно можуть бути використані для захисту від пагубного впливу високих рівнів радіації, підвальні приміщення багатоповерхових будинків, підвали та погреби.

Ні на території громади, ні в радіусі більше 50 кілометрів не існує об’єктів радіоактивної чи хімічної небезпеки (атомних електростанцій, підприємств, що використовують радіоактивні речовини, хімічно-небезпечних об’єктів, тощо), а тому ймовірність загрозливого підвищення рівнів радіації чи концентрації отруйних речовин мізерна. Але через територію громади проходять автомобільні та залізничні шляхи сполучення, якими можуть перевозитись такі речовини і в разі аварій наслідком може бути хімічне або радіоактивне забруднення території.

Найбільш ймовірними хімічно-небезпечними речовинами, які перевозяться та можуть створювати небезпеку, являються аміак та хлор.

Що стосується аміаку, то слід пам’ятати, що аміак - це летюча речовина і досить швидко випаровується. Тому будучи в квартирі (будинку) в такому разі слід швидко закрити вікна та квартирки (герметизувати приміщення), не виходити з приміщення, включити наявні засоби інформації (радіо, телевізор) та прослухати інформацію про те що сталося та що робити.

Хлор важчий за повітря і заповнює низини, заглиблення. Тому ховатись в разі забруднення території хлором в заглиблених укриттях(підвалах) не слід, а, як і у випадку з аміаком, герметизувати приміщення та перечекати до зниження концентрації небезпечних речовин до допустимих.

Якщо ж ви опинились в зоні хімічного зараження, то потрібно якнайшвидше вийти із зони зараження, рухаючись перпендикулярно (поперек) напряму вітру.

В разі значного радіоактивного або хімічного зараження території Подільської міської територіальної громади та виникнення в зв’язку з цим загрози життю громадян передбачається евакуація населення в безпечні райони на території Подільського району, а в особливий період - в інші області.

     Для захисту органів дихання у випадку тимчасового знаходження на зараженій території слід використовувати індивідуальні засоби захисту: протигази, респіратори, ватно-марлеві пов’язки, тощо. Найкращим індивідуальним засобом захисту являється протигаз оскільки надійно захищає органи дихання і шкіру лиця від хімічно - небезпечних речовин. Але в зв’язку з тим, що протигази, вироблені тридцять і більше років тому, перевершили гарантовані терміни використання, то надійність захисту з їх використанням невідома. Респіратори здатні захистити органи дихання від радіоактивного пилу та крапель хімічно - небезпечних речовин. Ватно-марлеві пов’язки виготовляються самостійно і їх використання зменшує концентрацію парів хімічно-небезпечних речовин що попадають в органи дихання та затримує радіоактивний пил.

ПЕРЕГЛЯНУТИ КАРТУ

Начальник відділу надзвичайних ситуацій,

охорони праці та оборонно- мобілізаційної роботи

Подільської міської ради Подільського району Одеської області               Ю.О. ДЗВОНЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора